Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Keresztényüldözés ma

Keresztényüldözés ma

Két tűz között.Mi lesz a szíriai keresztényekkel?

2012. október 05. - Emide Buda

 Szíria  

Ki a keresztényekkel!

Amin Dzsemajel volt libanoni elnök már 2011. januárban arról beszélt, hogy az iszlámista fanatikusok népirtást követnek el a Közel-Kelet keresztényei ellen. A CSI szerint félő, hogy Szíriában még rosszabbra fordul a helyzet.

Szíriából 200.000 ember menekült el car  

Szíriában már másfél éve polgárháború tombol, melyben a szembenálló felek mindegyike szörnyű rémtetteket követ el. Eddig már több ezren haltak meg, és legalább 200.000 ember a szomszédos Törökországba, Jordániába, Líbiába és Irakba menekült (az ENSZ 2012. szeptemberi adatai szerint).

 ENSZ jelentés 

A szemben álló felek

Menekült szír család car  

Az egyik oldalon túlnyomórészt szunnita muzulmán felkelők harcolnak, ők Szaúd-Arábia, Katar, Törökország és az USA támogatását élvezik. Velük szemben találhatók a mindinkább elszigetelődő Basar al-Asszád elnök alavita hívei, akik mögött főleg Irán és Oroszország áll.

Alavita muszlimként maga az elnök is ehhez a síita felekezethez tartozik.

Az alaviták szintén tisztelik Mohamedet, de nem csupán prófétaként, hanem Istenként imádják, akárcsak a még magasabb szinten álló Alit (a nevükkel is rá utalnak), aki Mohamed veje volt. Az alaviták a többi muzulmántól eltérően vélekednek például a böjtről és az imáról is.

Vallási konfliktus

Az iszlám felkelők célja a vallási kisebbségek eltiprása. Ezt olyan neves lapok tudósítói jelentették, mint a Spiegel, a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) vagy a Neue Zürcher Zeitung (NZZ).

A felkelők már a polgárháború kirobbanásakor ehhez hasonló jelszavakat skandáltak: „Keresztények Bejrútba, alaviták koporsóba”. Az alavitára tehát halál, a keresztényekre elűzés vár. A polgárháború előtt még a szír összlakosság mintegy 10%-a volt keresztény, mostanra ez a szám jelentősen lecsökkent. A szélsőséges felkelők Homs városban a keresztény lakosság 90%-át legyilkolták, elűzték vagy elrabolták. A vérengzést gyakran „Allah Akbar!” és „Halál a hitetlenekre!” kiáltások kísérték. Az al-Kaida és a többi iszlámista terrorszervezet tagjainak számát és ezzel erejét a külföldről beáramló harcostársak növelik.

Antoine Audo, Aleppo káld-katolikus püspöke 2012. júliusban kifejezte aggodalmát, hogy az egyházmegyéjében és a Damaszkuszban élő keresztények hamarosan a Homsz városiak sorsára jutnak. A szíriai keresztények sokkal jobban rettegnek a felkelőktől, mint Asszád elnök elnyomó rendszerétől.

Amerika a szunnitákat támogatja

Az Egyesült Államok szinte a polgárháború kitörésekor a felkelők oldalára állt. Asszád bukása jelentősen meggyöngítené a síita Iránt, Szíria szoros szövetségesét. Ezzel megszűnhetne az USA kényszerszövetsége Szaúd-Arábiával, Katarral és Törökországgal, vagyis azokkal az államokkal, amelyek lábbal tiporják az emberi jogokat.

A CSI fölszólítja Barack Obama elnököt, és a republikánus elnökjelölteket, hogy vegyék védelmükbe a fenyegetett vallási kisebbségeket. Az USA-nak világosan meg kell értetnie a felkelőkkel és a szövetségesekkel, hogy a térségben egy vallástól független, semleges kormányra van szükség, amely szavatolja a felekezeti kisebbségek jogait, és a vallásszabadságot.

Svájc szerepe

Svájc a konfliktus megoldásán fáradozik. 2012. júniusban Genfben létrejött az úgynevezett Szíria Akciócsoport, amelyben Törökország és az Arab Liga tagjai mellett részt vesznek a nagyhatalmak külügyminiszterei is. Svájc – a hagyományos semlegesség alapján – támogatja az Asszád rezsim bukása után esetlegesen hatalomra kerülő szír ellenzéki csoportokat.

Asszád bukása után a szír állampolgárok jogait felekezeti hovatartozásuktól függetlenül mindenkinek egyaránt biztosítani kell, különben a vallási alapú elnyomás és üldözés újra föllángol a térségben.

http://csi-magyarorszag.hu/sziria_ki_a_keresztenyekkel.php

A bejegyzés trackback címe:

https://kozbenjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr64821843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása