Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Keresztényüldözés ma

Keresztényüldözés ma

Elképesztő vandalizmusra készülnek Egyiptomban

2014. április 24. - Emide Buda

Lerombolnák a világhírű egyiptomi kolostort

2014. április 22. kedd 14:50

Nemzetbiztonsági kockázatot jelent, ezért haladéktalanul le kell rombolni az egyiptomi Szent Katalin-kolostort egy nyugalmazott egyiptomi tábornok szerint – adta hírül a Múlt-kor történelmi portál.

Ahmed Ragáí Attija már be is adott egy erről szóló keresetet az egyik egyiptomi bíróságra. Ebben az áll, hogy a híres Szent Katalin-kolostort le kell rombolni, az ortodox szerzeteseket pedig deportálni kell; közölte, hogy a szerzetesek a kolostornál görög zászlót húztak fel, a területet ellepték a külföldiek, ami nemzetbiztonsági kockázatot jelent és sérti Egyiptom szuverenitását. A kolostor területén élő 37 szerzetes legtöbbje görög ortodox.

A tábornok az iszmailíjai közigazgatási bíróságon hetvenegy esetben kérvényezte eljárás indítását, amelyekkel a kolostorhoz tartozó számos templom, szerzeteslak, kert és egyéb látványosság elpusztítását akarja elérni. Mint elmondta, azokat 2006-ban, illegálisan építettek, így nem tekinthetők történelminek. A szerzetesek jogi képviselője azonban kijelentette: az egyiptomi régiségügyi minisztérium jóváhagyása nélkül egy falat sem festhetnek át, a szerzetesek pedig csak azért vannak ott, hogy védjék a kolostor.

A Szent Katalinról elnevezett épület a világ legrégebbi, mai napig működő keresztény kolostora. Az Egyiptomhoz tartozó Sínai-félsziget déli részén, a Sínai-hegy alatt, I. Justinianus bizánci császár (525-565) megrendelésére épült, ahol a Szentírás szerint Mózes megkapta a tízparancsolatot. Az UNESCO világörökségi listáján is szereplő kolostor világhírű könyvtárában görög, arab, örmény, szír és héber nyelvű kódexeket, kéziratokat őriznek a korai időkből, de tekintélyes ikongyűjteménye is, amely tartalmazza a világ legrégebbi, enkausztikus technikával készült Krisztus-ábrázolást.

Tavaly júliusban az egyiptomi hatóságok elrendelték a kolostor ideiglenes bezárását, miután a hadsereg megbuktatta Mohamed Murszi egyiptomi elnököt, káoszba borítva az észak-afrikai országot, ami után bosszúhadjárat indult a keresztény templomok ellen. A sínai ortodox templom igazi turistaszenzáció, de mióta a kolostort bezárták, a külföldiek nemcsak az épületet kerülik el, hanem a terület névadó települését is.

Attija a szerzeteseken túl a sivatagi kolostor környékén élő beduinokat is megrágalmazta, akik szerinte azáltal, hogy a „görög megszállókat” védelmezik, hazaárulókká váltak. A keresztény zarándokhelyet 1400 éve őrző beduinok egyik vezetője, Ahmed el-Dzsabáli sejk egy Kairóban tartott sajtótájékoztatón elutasította a vádakat, és hangsúlyozta: az el-Dzsabáli törzs sohasem engedné meg, hogy bárki megtámadja a kolostort vagy valamelyik másik épületet a környéken.

A felperesnek most bizonyítékot kell találnia állításának alátámasztására. Az Ahram Online angol nyelvű egyiptomi lap értesülése szerint a bíróság egy szakértőkből álló bizottságot kért fel az ügy tisztázására, amely azt hivatott eldönteni, hogy a kolostor valóban történelmi helynek számít-e. Az ügyben leghamarabb 2014 júniusában születhet döntés.

Magyar Kurír

http://magyarkurir.hu/hirek/lerombolnak-vilaghiru-egyiptomi-kolostort

A bejegyzés trackback címe:

https://kozbenjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr606082343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fehérfarkas 2014.08.11. 14:07:37

"Ebben az áll, hogy a híres Szent Katalin-kolostort le kell rombolni, az ortodox szerzeteseket pedig deportálni kell; közölte, hogy a szerzetesek a kolostornál görög zászlót húztak fel, a területet ellepték a külföldiek, ami nemzetbiztonsági kockázatot jelent és sérti Egyiptom szuverenitását."

Ennyi erővel, Kairót, Luxort, Alexandriát és a Vörös-tenger melletti üdülővárosokat is le lehetne rombolni, hiszen azoknak a "területet ellepték a külföldiek, ami nemzetbiztonsági kockázatot jelent és sérti Egyiptom szuverenitását".
ÉS ezt egy olyan országban mondja, ahova az arab tavasz előtt évi 14 millió külföldi turista ment, és a GDP 16%-át az idegenforgalom adta, és több millió egyiptomi ebből élt meg.

"A kolostor területén élő 37 szerzetes legtöbbje görög ortodox."

Nem görög ortodox, hanem kopt. Legalább a saját országának legnagyobb keresztény egyházát ismerhetné.
Valóban vannak egyiptomban görög ortodoxok. Azok többsége etnikailag görög. Ugyanis Egyiptomban az 1952-es nasszeri forradalomig jelentős görög etnikumú lakosság élt - csak 1952-ben Nasszer szocialista forradalma, és a királyság megbuktatása után attól féltek, hogy náluk is szovjet típusú szcoializmus lesz, és átköltöztek Görögországba.
Szerencsére Nasszer nem vezetett be szovjet típúsú rendszert, de azért erőteljesen államosított és központosította a gazdaságot.
Ez a görögöket igencsak érintette, mert a többségük kereskedő meg vállalkozó és gyáriparos volt, és így az államosításnak kb annyira örültek, mint nálunk azok, akiknek a 2. világháború után államosították a gyáraikat, üzleteiket, cégeiket.

Szerencsére azért még így is maradt elég sok görög Egyiptomban és Nasszer után Szadat a szocializmus helyett a kapitalizmust vezette be, így a görögök újra visszatérhettek a vállalkozásaikhoz és üzleteikhez.
1952-ig Alexandria görög többségű volt - azóta görögök már csak kisebbségben élnek ott (azért félteni nem kell őket, mert a görög negyed az olyan mint Pesten a II. és XII. kerületek), igaz a város lakossága a századfordulón 200.000-ről az ezredfordulóra 4,5 millióra növekedett (az arabok folyamatos beköltözésével).
Ég és föld Kairó és Alexandria nemcsak kinézetében, hanem az emberek mentalitásában is - mintha nem is ugyabban az országban lenne az ember (sőt az akcentusuk is különbözik). Ugyanis hiába már csak kisebbségben vannak a görögök Alexandriában, de 2300 év hatását nem lehet kitörölni egyik pillanatról a másikra - és a városba beköltözött arabok lokálpatrióta büszkeségét Nagy Sándorig lehet visszavezetni, amikor megalapította az ókori világ legnagyobb és legfejlettebb városát, az akkori világ tudományos központját.

De ezt az agyatlan szélsőségeseket, akik gyűlöködést akarnak keleteni nem értik meg, mert túl sötétek hozzá.

Egyébként pedig a kopt templomokon azért vannak ott a görög zászlók, mert Görögország pénzeli őket: papok fizetse, templomok felújítása, stb. És ezt az egyiptomi kormány tudtával és engedélyével.
Az arab tavasz és Mubarak megbuktatása után 1 évig volt hatalmon Egyiptomban a börtönszökevény Murszi vezetésével a Muszlim Testvériség, amikor az egyiptomiak többen mentek ki ellene tüntetni mint előtte Mubarak ellen, és több mint 22 milió aláírást gyűjtöttek össze az MT ellen. Aminek hatására a katonaság a nép oldalon beavatkozott és megpuccsolta Murszit, és a MT-t betiltotta és terrorista szervezetté nyilvánította.
Egyébként hozzá kell tenni: idén tavasszal Szaúd Arábia is terrorista szervezetté nyilvánította a Muszlim Testvériséget (pedig korábban ők pénzelték).

"Attija a szerzeteseken túl a sivatagi kolostor környékén élő beduinokat is megrágalmazta, akik szerinte azáltal, hogy a „görög megszállókat” védelmezik, hazaárulókká váltak. A keresztény zarándokhelyet 1400 éve őrző beduinok egyik vezetője, Ahmed el-Dzsabáli sejk egy Kairóban tartott sajtótájékoztatón elutasította a vádakat, és hangsúlyozta: az el-Dzsabáli törzs sohasem engedné meg, hogy bárki megtámadja a kolostort vagy valamelyik másik épületet a környéken."

Nagyon helyesen teszi, hogy nem engedik lerombolni és megvédik.
Sajnos az ilyenekkel mint Attija és társai ugyanúgy kell bánni mint Murszival és agyatlan elvakult fanatikus híveivel: a katonaságot kell ellenük bevetni, mert a szép szóbol nem értenek, és csak rombolni és pusztítani tudnak.
süti beállítások módosítása