Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Keresztényüldözés ma

Keresztényüldözés ma

Kiszúrták az őr szemét a dzsihadisták, hogy feladja a lelkészt

2018. június 02. - Emide Buda

Kiszúrták az őr szemét a dzsihadisták, hogy feladja a lelkészt

Kirgizisztán többsége muszlim vallasú - baloldalon Horváth András, a Szent Pál Akadémia főtitkára

Egyre feszültebb a keresztények helyzete Kirgizisztánban - legalábbis erről árulkodnak Horváth Andrásnak, a Szent Pál Akadémia főtitkárának tapasztalatai, aki egy Jézus Krisztus Egyháza elnevezésű keresztény közösségben járt az országban. 

 

A Hit Rádió Középpont című műsorában a főtitkár elmondta, hogy 2000 környékén vette fel a kapcsolatot a Hit Gyülekezete a Jézus Krisztus Egyházának nevezett neo-protestáns gyülekezettel. Az ottani egyház vezetője pedig többször járt Magyarországon és hamar kialakult egy jó kapcsolat a két fél között. Akkoriban több mint tízezer fős volt a kirgiz gyülekezet. Ez jelentős létszám az ország 6 milliós lakosságához viszonyítva.

„18 éve küldték először hozzánk hallgatókat a Hit Gyülekezete főiskolájára” - mondta a főtitkár, majd hozzátette: először 4-5 kirgiz hívő jött Magyarországra, az SZPA teológus szakára, és nagyon könnyen beilleszkedtek, könnyen megtanultak magyarul. 

„Nagyon hamar összebarátkoztunk velük” – mesélte Horváth András, hozzátéve, hogy ma már jelentős az SZPA külföldi tevékenysége. „Először a határon túli magyarságnak szóltak az ilyen kurzusok, és ez a mai napig meg is maradt. Viszont már 10-15 éve közép-európai állampolgárok is járnak hozzánk. Távol-Keletről, közép Ázsiából és az afrikai kontinensről is elég sok hallgató érkezik. Ez az új missziónk!”. Jelenleg az akadémia hallgatóinak körülbelül 20 százaléka külföldi.

A kirgizek voltak az első ázsiai csoport az akadémián. Biskekből érkeztek, amely egy 1 millió lakosú főváros. Az ott lakó hívőknek jelenleg 11-12 gyülekezeti közösségük van az országban – ebből 5 a fővárosban. A régi, nagy létszám pedig erősen megfogyatkozott - mondta Horváth András, aki kiemelte, hogy mindez azt követően, hogy a 2010-ben lezajlott puccs után egy feszült vallási helyzet alakult ki, amely a szunnita erőknek kedvezett.

Egy helyi keresztény szerint ennek oka, hogy szaúd-arábiai és török érdekeltségek viszik Kirgizisztánba a pénzt - építik a mecseteket és az iszlám egyetemeket - emiatt nő a muszlim lakosság és erősödik az iszlamizáció. 

„Az ott élő 50 féle népesség amúgy békességben él együtt, házasodnak egymással. Kellemes és békét nyújtó kép ezt látni” - mondta a Hit Gyülekezete iskolájának igazgatója, aki szerint ez előrevetíti a Millenniumi korszakot.Egyedül a vallási kérdés okoz feszültséget. Nem többoldalú ez, hanem csak az iszlám oldalán vannak konfliktusok.A 2010-es zavargásoknak is volt vallási oka. Még a gyülekezeteket is megtámadták” – mesélte. 

„Én is voltam ebben a gyülekezetben, ahol az ott lévő őrt megkínozták, azért hogy kiszedjék belőle, hol van a gyülekezet lelkésze, és hol tartják a gyülekezeti iratokat” – mondta majd hozzátette, az őr szemét kiszúrták, de nem árult el semmit. Az erőszakhullám óta a főtitkár szerint egyre nehezebb a gyülekezetek működése, sok keresztény elmenekült a térségből.  

Mivel a fővárosban lévő gyülekezetet korábban molotov-koktélos támadás érte, a keresztény vezetők úgy döntöttek, hogy inkább több helyen tartják az alkalmakat, hogy biztonságosabb környezetet tudjanak teremteni a hívőknek. Végül hozzátette: több külföldről érkezett, keresztény SZPA hallgató is kivándorolt. Ezt azonban elsősorban azok tudják megtenni, akik megfelelő anyagi bázissal rendelkezek ehhez.

A képre kattintva tekintse meg a galériát!
http://www.hitradio.hu/hirek/kiszurtak-az-or-szemet-a-dzsihadistak-hogy-feladja-a-lelkeszt

A bejegyzés trackback címe:

https://kozbenjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr7014019482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása