Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Keresztényüldözés ma

Keresztényüldözés ma

Menesztették a keresztény polgármestert

2016. november 25. - Emide Buda

Menesztették a keresztény polgármestert

A tisztogatás folytatódik

Februniye Akyol. Több mint 30 polgármestert bocsátottak el a PKK-val való kapcsolat vádjával.

Törökország egyetlen keresztény polgármestere is áldozatul esett a júliusi sikertelen puccskísérlet utáni tisztogatásoknak. Az asszír közösséghez tartozó Februniye Akyol az első keresztény nő volt, aki ilyen magas tisztségbe került. Recep Tayyip Erdogan elnök kormánya eddig több mint 30 polgármestert távolított el hivatalából azzal az indokkal, hogy kapcsolatba hozhatók Fethullah Gülen muszlim hitszónokkal vagy a Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK).

Februniye Akyol 25 évesen, diákként robbant be a török politikai életbe. 2014-ben a Béke és Demokrácia Párt elnevezésű kurd párt színeiben elindult az önkormányzati választásokon, ahol megválasztották az ország délkeleti részén fekvő Mardin város egyik polgármesterének. A város irányítását egy 71 éves, nagy támogatottsággal és tapasztalattal rendelkező kurd vezetővel együtt végezte. A kurd párt ugyanis minden vezetői tisztséget megoszt egy férfi és egy nő között, hogy ezzel ösztönözze a nőket az aktívabb politikai szerepvállalásra.

 

Akyol, aki egy ezüstműves lánya, ahhoz az asszír keresztény közösséghez tartozik, amely még mindig a Jézus korabeli arámi nyelvet beszéli. Az ősi közösség számtalan mészárlást és üldöztetést élt át, helyzetük a mai napig is kiszolgáltatott. Bár Törökország az uniós csatlakozási tárgyalások miatt „hivatalosan” megerősítette a társadalmi és vallási jogokat, Akyol megválasztásakor azt mondta, közössége „még nem szabad, és nem tudnak békében élni”. A török állam nem ismeri el hivatalosan vallási kisebbségként őket, így saját iskoláikban sem taníthatják ősi nyelvüket gyermekeiknek. Ráadásul a török hadsereg és a kurd önállóságért küzdő Kurdisztáni Munkáspárt közötti háborúnak is áldozatul estek: a fegyveres harcok során több asszír keresztény falut is leromboltak.

Törökországban eddig kisebb városokban sikerült keresztényeknek polgármesteri tisztségbe kerülniük. Nagyobb „áttörés” 2011-ben történt, amikor Erol Dora képviselői mandátumot szerzett az ankarai parlamentben – ő szintén az asszír keresztény közösséghez tartozott. Ilyenre az 1960-as évek óta nem volt példa az országban. Akyol pedig az első keresztény volt, aki Törökország 30 nagyvárosi önkormányzata egyikének a vezetője lett két évvel ezelőtt.

A fiatal nő nagy reményekkel vágott neki a politikai életnek. Túllépett a kurdokkal szembeni előítéletein, akik szintén részt vettek a keresztény közösség elleni mészárlásban, üldözésekben, és kurd vezetőtársával változásokat akartak elérni kisebbségeik számára. Azonban már hivatalba lépésük előtt akadályokba ütköztek: a távozó városi vezetés más kormányzati intézményeknek adta át az önkormányzat épületét, autóit, íróasztalait és számítógépeit. Így teljesen üres hivatalt vehettek át.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható

http://www.hetek.hu/kulfold/201611/menesztettek_a_kereszteny_polgarmestert

A bejegyzés trackback címe:

https://kozbenjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr1611998364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása