Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Keresztényüldözés ma

Keresztényüldözés ma

Akik egyenesen a Pokolból jöttek: Boko Haram

2014. november 14. - Emide Buda

 

Harc a kereszténység ellen



Az iszlámista Boko Haram rettegésben tartja egész Észak-Nigériát. Már az iskolahálózatot is támadják, mert szerintük, ahogy a nevük is mondja: a nyugati oktatás megbocsáthatatlan bűn. Egyre több család menekül Délre, ahol a CSI támogatja a gyerekek tanulását.

„Megkínozzák és legyilkolják az embereket” – a kis Juliet olyan magától értődő természetességgel fogalmaz, mintha nem is ötödikes kisdiák lenne. Már meg sem lepi a több mint egy éve tartó erőszak, üldözés és öldöklés.

Abubakar Shekau, a Boko Haram vezére Wikimedia  

boko éget.jpg

„A nyugati oktatás bűn”

A kislány az észak-nigériai Borno szövetségi államban született, amely a Boko Haram terrorszervezet egyik fő bázisa. Itt senki sincs biztonságban, hiszen az iszlámista harcosok bárkire bármikor bárhol lecsaphatnak.

A Boko Haram nevének jelentése hausza nyelven: a nyugati oktatás bűn. Tagjai könyörtelen harcot viselnek minden „nyugati” befolyás ellen, legyen az tv csatorna, bármilyen média, az abudzsai keresztény kormány, vagy keresztény település. Az iskolák és oktatási intézmények különösen gyűlöletesek a szemükben. Abubakar Shekau, a Boko Haram véreskezű vezére 2013 júliusában video üzenetben szólított föl az iskolák megtámadására. „Tanárok, ti a nyugati gondolkodást terjesztitek? Elpusztítunk benneteket! Diákjaitok szeme láttára fogtok meghalni. Majd mi elmondjuk nekik, hogy csakis a Koránt tanulmányozhatják.” Egyedül 2013 januárjában több mint 50 tanulót támadtak meg és égettek el elevenen Bornoban. A tanárokat, tanítókat és iskolás gyerekeket rendszeresen elrabolják és megölik. Emiatt már mintegy 15 ezren nem járhatnak iskolába.
boko.jpg
A Boko Haram egyre kegyetlenebbül támadja a nem muszlim oktatási intézményeket. 2014. áprilisban Chibokban elraboltak több mint 250, nagyrészt keresztény diáklányt, akiket iszlámra kényszerítettek. A lányokat azóta sem sikerült kiszabadítani. Abubakar Shekau egy újabb video üzenetben bejelentette, hogy rabszolgának adják el őket.

Borno oktatási rendszere összeomlott, és szinte az összes iskolát bezárták. Már csak Maiduguriban, a tartomány fővárosában van tanítás. A környék lakossága a harcok elől a városba menekült, mivel azt a kormánycsapatok úgy-ahogy ellenőrzésük alatt tartják. De Maiduguriban annyi a menekült, hogy a kormány nem képes uralni a helyzetet. Özvegyek és gyermekek százai, akiknek a férjét vagy apját megölték, hevenyészett táborokban és középületekben (sokszor iskolákban) tudják csak meghúzni magukat. A mindennapokat megmérgező gyűlölet és rettegés mára oda vezetett, hogy muzulmánok és keresztények többé már nem bíznak egymásban. A Boko Haram nem válogat: azokat a muszlimokat is kivégzik, akik kifogásolják a brutális vérengzést.

Juliet családja is fél: „A Boko Haram harcosai minket is megfenyegettek. Nekem azt mondták, megerőszakolnak, ha mégegyszer be merem tenni a lábam az iskolába. Sehol sem lehetünk biztonságban. Félek, és nem merek iskolába menni.” A kislány 2013 szeptemberében családjával együtt Enuguba, egy dél-nigériai nagyvárosba menekült.

Enugu: diáklányok a Szent Leo iskolában. Juliet balról a harmadik. CSI  

boko-haram-video.jpg

Elrabolt diáklányok

Az enugui Szent Leo iskolát támogatja a CSI helyi partnerén keresztül. Amikor a CSI munkatársai 2013-ban először jártak ott, szinte semmijük sem volt. A CSI biztosította a legszükségesebbeket, például iskolapadokat, és azóta fizeti 100 menekültgyerek – köztük Juliet – tandíját is. „Ez egy jó iskola, szeretek idejárni, mert itt jól bánnak velünk” –meséli a tinédzserlány. A Szent Leo iskola biztonságot és békét nyújt a rettegés és gyűlölet légkörétől megszabadult gyerekeknek, akik végre megtanulhatnak játszani. Valamikor talán majd ők is hozzájárulhatnak hazájuk békéjéhez.

A CSI segíti a Szent Leo iskola diákjait CSI  

Franco Majok, a CSI nigériai képviselője legutóbbi útjáról reménykedve tért haza: „Enuguban sikerült elindítanunk valamit, és ennek hamarosan meglesz a gyümölcse.”

Boko Haram

A szakadár iszlámista mozgalom eredeti neve: Jama’atu Ahlis Sunna li-Dda’wati wal-Jihad (Mohamed követői fölhívnak az iszlámra és dzsihádra). Később váltottak Boko Haramra (ami hausza nyelven ennyit tesz: A nyugati oktatás bűn). A 2002-ben létrejött terrorszervezet célja, hogy Észak-Nigériát erőszakkal saría állammá alakítsa. Ezért fő ellenségüknek tekintik a keresztények, és el akarják törölni a kereszténység társadalmi nyomait, az iskolákat, a médiát, sőt magát a katolikus Goodluck Jonathan elnök vezette kormányzatot is. A hírhedt harcosok különösen rettegettek Yobe, Kano, Bauchi, Borno és Kaduna szövetségi államokban, ahol súlyos polgárháború dúl. Az utóbbi időben már betörnek a déli régiókba is. Eddig több mint 6 ezer embert gyilkoltak meg. A Boko Haram vérengzései következtében már több mint 40 ezer ember menekült el.

boko éget2.jpg

2002: Mohamed Juszuf iszlám tudós Maiduguriban (Borno tartomány) megalakítja a Boko Haramot. Egyes csoportok már az 1990-es évek végén aktivizálódtak.

2003. december: az első támadások során 200 szent harcos rendőrőrsöket vesz tűz alá Yobéban, Niger Köztársaság határa mentén.

2009. július: a fegyveres összecsapások eszkalálódnak. A Boko Haram Bauchi, Borno, Kano és Yobe szövetségi államokban vereséget szenved a hadseregtől. Elfogják Mohamed Juszufot, és később egy szökési kísérletben megölik.

2010. július: Abubakar Shekau video üzenetben tudatja, hogy ő a Boko Haram új vezére.

2011. július: a Boko Haram megfenyegeti azokat a muzulmánokat és keresztényeket, akik nem avatkoznak a politikába. „Ez a kormány nem követi az iszlámot. Ezért tisztviselői és alkalmazottai – legyenek muszlimok vagy keresztények – mind hitetlenek.”

2011. augusztus 26: autóbomba robban Abudzsa, a főváros ENSZ negyedében, megölve 23 személyt. A sebesültek száma több mint 75.

2012. január 20: rendőrőrsök, katonai bázisok és egy kanoi börtön ellen indított összehangolt támassorozatban megölnek több mint 200 embert.

2013. április 19: heves harcok dúlnak a Niger Köztársaság, Csád és Nigéria hadserege és a Boko Haram között Bornoban. Az áldozatok száma több mint 200.

2013. május 15: a hadsereg offenzívát indít a Boko Haram ellen Borno, Adamawa és Yobe szövetségi államokban.

2013. november 13: az USA terrorszervezetté nyilvánítja a Boko Haramot.

2014. április 14: a Boko Haram elrabol több mint 250 diáklányt Chibokban és Bornoban. Világszerte százezrek – köztük ismert személyek – követelik a szabadon bocsátásukat ezzel a jelszóval: bringbackourgirls. Néhány lánynak sikerül megszöknie, de a többiek ma is fogságban vannak.

2014. május 22: az ENSZ Biztonsági Tanácsa szankciókat hoz a Boko Haram ellen.

2014. június 3-4: a Boko Haram Bornoban több mint 400 ember életét oltja ki.

2014. augusztus 24: a Boko Haram elfoglalja a 300 ezer – többségében keresztény – lakosú Gwozát, ahol Abubakar Shekau kikiáltja Észak-Nigériában az iszlám kalifátust.

http://www.csi-magyarorszag.hu/_nigeria_harc_a_keresztenys.php?nvd=1

A bejegyzés trackback címe:

https://kozbenjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr456896805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása