Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Keresztényüldözés ma

Keresztényüldözés ma

Egy kínai mártír a sok közül

2014. március 10. - Emide Buda

Gao Zhisheng, Kína lelkiismerete

A kínai államgépezet áldozatait védő keresztény ügyvéd 2006-ban maga is az elnyomók martaléka lett. Gao Zhisheng embertelen körülmények között sínylődik.

Gao Zhisheng   

Gao Zhisheng története egyszerre csodálatra méltó és elborzasztó. Mélyen az ország szívében fekvő, hegyek szabdalta Sanhszi tartományban kezdődött. A kis Gao nyomorúságos körülmények közt nőtt föl egy barlanglakásban, és már korán dolgozni kényszerült. Előbb szénkitermelő munkásként, később utcai árusként kereste a kenyerét. Pénz hiányában azonban az éles eszű gyerek tanulásra vagy iskolába járásra nem is gondolhatott. Bár soha nem járt egyetemre sem, magánszorgalomból kitanulta a jogot, és 1994-ben ügyvédi képesítést szerzett. Ettől kezdve a szegények, kisemmizettek és gyöngék védője lett: az önkényes kisajátítások, a korrupció és a hírhedten kegyetlen kínai egyke-politika áldozatait képviselte.

Furának tűnhet, de kiváló teljesítményét még a pekingi igazságügyi minisztérium is elismerte. Így Gao 2001-ben nemcsak a tíz „legmegbecsültebb ügyvéd” egyike lett, de megkapta a megtisztelő „Kína lelkiismerete” címet is. Az emberi jogok terén végzett kiemelkedő tevékenységét nemzetközi díjakkal jutalmazták, sőt Nobel-békedíjra is fölterjesztették.

„Életem legbüszkébb napja”

Gao ekkoriban kezdte védeni az üldözött szabadegyházak és a Falunkung (a kínai kormány által 1999-ben betiltott távol-keleti vallási mozgalom) követőit. 2005-ben végül kilépett a kommunista pártból. „Ez volt életem legbüszkébb napja” – mesélte az ügyvéd egy interjúban.

Az állami önkény áldozata

Ezzel meg is pecsételődött a sorsa, hiszen az állam ellenségévé vált. Ügyvédi engedélyét haladéktalanul visszavonták, őt pedig házi őrizet alá helyezték. 2006. decemberben az „állam megdöntésére irányuló felbujtás” vádjával 3 év börtönre ítélték, amelyet azonban 5 év próbaidőre elhalasztottak. A hatóságok eközben zaklatták, többször letartóztatták, és kegyetlenül megkínozták a megfélemlített ügyvédet. A családját sem kímélték. Szintén megfenyegetett hozzátartozóinak hónapokig fogalmuk sem volt, hogy Gao egyáltalán él-e még, és ha igen, hol lehet.

Az emberi jogi aktivistát 2009. februárban Sanhszi tartomány egyik településén látták utoljára. Családja csak 2010. áprilisban hallott róla a médiában, amikor egy nyilvánvalóan kikényszerített interjúban megtagadta korábbi tevékenységét. Azóta semmi hír nincs róla. 2009-ben Gao felesége, Geng He két gyermekükkel együtt az USA-ba menekült.

2011. decemberben lejárt a kiszabott próbaidő. Azonban néhány nappal korábban kiderült, hogy mivel Gao nem tartotta be a kiszabott feltételeket, a 3 éves börtönbüntetést le kell ülnie. Ezért a foglyot a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen található Aksu város Shaya börtönébe szállították.

A szintén ügyvéd végzettségű Geng He időközben menedékjogot kapott az Amerikai Egyesült Államokban, és most a férjéért küzd. „Szeretném kifejezni köszönetemet és mély hálámat mindazoknak, akik követelik Gao Zhisheng kiszabadulását” – írta az elkeseredett asszony 2012. márciusban. Amíg azonban „Kína lelkiismerete” a hatóságok markában van, az élete naponta veszélyben forog.

http://www.csi-magyarorszag.hu/kina_gao_zhisheng_.php

A bejegyzés trackback címe:

https://kozbenjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr325852906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása