Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Keresztényüldözés ma

Keresztényüldözés ma

India. Ártatlanul került élete végéig börtönbe hét keresztény.

2013. november 27. - Emide Buda

india.jpg

Ártatlanul életfogytiglanra ítélve


2013. november 14. (csütörtök)

Hét keresztényt életfogytiglanra ítéltek egy ismert hindu vezető 2008. augusztusi meggyilkolása miatt. A bizonyítékok hamisak, a szemtanúk hiteltelenek. A gyilkosság elkövetését már 2008-ban magára vállalta egy lázadó csoport.

2013. október 3-án Odisha szövetségi államban életfogytiglanra ítéltek hét keresztényt. A férfiak 31-42 év közöttiek, mindegyiküknek több kisgyermeke van. Családjaik már több mint 5 éve kenyérkereső nélkül maradtak.

A vádlottak – Bijay Kumar Sunseth, Gornath Chalanseth, Budhadeb Nayak, Bhaskar Sunamajhi, Durjo Sunamajhi, Munda Badmajhi és Sanatan Badmajhi – mindvégig ártatlannak vallották magukat, állítva, hogy hamis vádak alapján kerültek börtönbe, de hiába. Még óvadék ellenében sem kerülhettek szabadlábra, hisz a különösen kényes ügy óriási föltűnést keltett. A bíró ítélete azonban egyre csak váratott magára.

Feltételezett bűntény: emberölés

A hét keresztényt elítélték a híres Swami (hindu guru) Laxamananda Saraswati megölésének feltételezett vádjával. A hindu vezetőt négy hívével együtt 2008. augusztus 23-án Kandhamalban (Odisha szövetségi állam) ölték meg. A 80 év körüli Saraswati a szélsőséges nacionalista Vishwa Hindu Parishad mozgalom egyik vezetője volt. A csoport tagjai a kandhamali keresztényeket tették felelőssé a haláláért.

2013. augusztus 25-én erőszakos hadjárat indult a tartományban élő keresztények ellen 415 faluban. Több ezer házat, közel 300 templomot kiraboltak, vagy fölgyújtottak, és több mint 50 000 ember hontalanná vált. Körülbelül 100 ember vesztette életét. A fékevesztett hindu csőcselék gyakorlatilag egész szeptember folyamán háborítatlanul dühöngött. A pusztítás csak akkor ért véget, amikor a miniszterelnök – a nemzetközi tiltakozások hatására – csapatokat küldött a helyszínre.

Áldozatból tettes

A CSI 2010 óta van jelen Kandhamal tartományban. Inés Wertgen és Adrian Hartmann 2013. szeptember végén tért vissza legutóbbi látogatásáról. A helyszínen tapasztaltak rémisztőek: a 2008-as támadások elszenvedőit a mai napig sem tekintik áldozatnak. Ellenkezőleg: a Kandhamalból Odisha fővárosába, Bhubaneswarba menekült keresztények most sem merik vállalni származásukat. A nyilvánosság szemében ők jelenleg is alattomos gyilkosok, akik gátlástalanul megölték a hindu szent Saraswatit.

A keresztényüldözések felelősei elleni rendőrségi és bírósági eljárás csak vontatottan halad. A szélsőséges hinduk annyira markukban tartják a hatóságokat, hogy ezek sokszor vádat sem mernek emelni a valódi tettesek ellen. Chaya Ram, a CSI indiai partnere a mai napig azért küzd, hogy a kandhamali keresztények igazságot kapjanak. Ha a hindu fanatikusokat futni hagyják, az biztatás lenne a további gyilkosságok és rablások elkövetésére.

Ítélet: nagy csalódás

Saraswati megölését már 2008-ban magára vállalta egy maoista csoport. A maoisták India legszegényebb tartományaiban működnek, és erőszakosan lépnek föl a kormány illetve a (vélt) kizsákmányolók ellen. A hét keresztény azonban bizonyítottan nem volt kapcsolatban a maoistákkal. Ezért a keresztény ügyvédek és egyházi vezetők fölmentő ítéletre számítottak. Ám a bírói döntés keserűséget okozott: „Nagyon csalódottak vagyunk” – írta Chaya Ram, a CSI indiai embere.

Pratap Chhinchani jogász, Chaya Ram kandhamali ügyvédi irodájának vezetője is az ügy elvetésére számított. Mostantól ő védi a hét keresztényt, és föllebbezést nyújt be az odishai Legfelső Bírósághoz Cuttackban.

Az eset példa nélküli. Vajon a cuttacki Legfelső Bíróságnak lesz elég bátorsága ahhoz, hogy a hindu szélsőségesek nyomása ellenére szabadlábra helyezze a hét keresztényt? A hatóságok félelme már a kandhamali ítélethirdetéskor megmutatkozott. Föltűnően sok rendőr volt jelen, hogy az esetleges fölmentő ítélet hallatára kitörő erőszakos tiltakozásokat leverje. A hindu szélsőségesek természetesen jelen lesznek Cuttackban is. A tárgyalás tehát veszélyesnek ígérkezik. A hét keresztény már 5 éve ártatlanul rabságban ül. Hány év várhat még rájuk?

Követeld az elfogulatlan tárgyalás lefolytatását Odisha szövetségi államkormányzójától!

Levél indítása


Igazságtalan ítélet


A Phulbani körzeti bíróság (Kandhamal) bírája 30 oldalon taglalta az ítéletet, és szinte az összes vádpontban bűnösnek találta a hét keresztényt. A vádlottakat gyilkosság és gyilkosságra szőtt összeesküvés vádjával életfogytiglanra ítélte.

Az ítélet alátámasztására rendelkezésre álló bizonyítékok hiányosak. Ennek már a bíró is tudatában volt, hiszen az írott változatban aláhúzta, hogy a hindu vezető gyilkosai „vérprofi” módjára cselekedtek. Ezért nem várható el, hogy a hét keresztény „közvetlen bizonyítékokkal” szolgáljon. A meglévő bizonyítékok mindazonáltal „elegendőek és elég világosak” az ítélethozatalhoz. Az egyik ilyen „bizonyíték” például, hogy az elítéltek közül kettő közvetlenül a gyilkosság elkövetése után egy templomban édességet osztott. A bíróság hamis bizonyítékokat is elfogadott, például egy gyerek állítását, aki állítólag két keresztényt tettesként azonosított, bár egy másik tanú kijelentette, hogy a tettesek álarcot viseltek.

A bíróságok „nagyon körültekintően” járnak el – fűzte hozzá a bíró –, különösen „a nép érzéseit érintő” esetekben. A bíróság tartozik az indiai népnek a bűnösök megbüntetésével. Záró megjegyzésében a bíró nem is fejezhette volna ki világosabban, hogy az utca nyomásának enged.

http://www.csi-magyarorszag.hu/india_artatlanul_eletfogyt.php 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozbenjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr535661144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása