Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Keresztényüldözés ma

Keresztényüldözés ma

20%-ról 1%-ra csökkent a törökországi keresztények aránya

"Török gyerek megvágta"

2013. augusztus 22. - Emide Buda



Egy kedves olvasónk – nevét kérésére nem közöljük – 1996 óta évente többször is ellátogat Törökországba, hogy „az ott élő keresztényeket bátorítsa”.

Pillantás a történelmi félszigetre CSI  

CSI: Ön július elején indult törökországi üdülésre. Hol járt és miért vállalkozott az útra?

A CSI támogatója: Isztambulba utaztam. Tulajdonképpen nem csupán a szabadságomat töltöttem ott. Immár 17 éve évente többször is elmegyek Törökországba, hogy az ott élő keresztényeket bátorítsam. Legtöbbször egy kis keresztény közösséget látogatok meg Isztambul szívében.

A hat minaretes Ahmed szultán mecset CSI  

Hogyan ismerte meg őket?

Mikor először akartam Törökországba utazni, hogy megtanuljam az ottani nyelvet, még itt Európában egy török misszionáriustól kaptam az isztambuli keresztények címét. Idővel aztán országszerte egyre több keresztényt ismertem meg.

Török muzulmán nők CSI  

A 20-ik század elején még Törökország lakosságának 20%-a volt keresztény. Ez a szám ma alig 1%. Hogyan látja Ön a török keresztények jelenlegi helyzetét?

Ma már a főleg más felekezetekhez tartozó keresztény asszírok és örmények mellett csupán pár ezer evangéliumi keresztény él ott.

1996-ban mentem először Törökországba. A keresztényeket már akkor is elnyomták, de a helyzet még nyugodt volt. 2000 környékén indult a médiában a keresztények, és különösen a külföldi misszionáriusok ellen egy hecckampány. A csak pár éve ott élő hittérítőket azzal vádolták, hogy szét akarják szakítani Törökországot – a nemzeti tudatú törökök szemében nincs is ennél rosszabb – és hogy külföldi kémek. A templomokat megrongálták, az egyházi képviselőket szóban és tettben inzultálták, sőt sokukat megölték. Az utóbbi években kicsit megnyugodtak a kedélyek, bár mióta Recep Tayyip Erdoğan miniszterelnök Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) van uralmon, az iszlám még jobban előtérbe került.

Miből gondolja ezt?

Azok a keresztények, akikkel találkoztam, az iszlámizmus előretörésétől félnek. Azt mondják, hogy egyre több iszlám iskola nyílik. Erdoğan előtt (2003-ig) de facto a hadsereg gyakorolta a hatalmat. A katonák őrködtek az Atatürki hagyományoknak megfelelő világi állam fölött, és nem engedték kormányra az iszlámistákat. Erdoğan az iszlámista AKP segítségével azonban a hadseregen belülről kaparintotta meg a hatalmat. A fontos pozíciókat az AKP hívei ragadták magukhoz, és az összeesküvéssel vádolt magas rangú főtiszteket letartóztatták.

Keresztényként éreztették Önnel, hogy Törökországban nemkívánatos személy lenne?

Nem. Az emberek a legtöbbször barátságosak, ha azt mondom, hogy Svájcból jövök, és örülnek, amikor az anyanyelvükön szólítom meg őket. A lakosság többsége nem mereven vallásos. Pár éve egy muzulmán elvitt a mecsetbe, ahol az imám iszlámra akart téríteni. Ő az iszlámot védte, én meg a bibliát. Az egyik fanatikus muszlim fiatal szidalmazott és rettentő mérges lett. Az imám azonban helyretette és figyelmeztette, hogy az iszlám elismeri a kereszténységet. Ez nagy benyomást tett rám. Gyakran beszélgetek hitről a muzulmánokkal, és a legtöbbször tiszteletet kapok.

Mennyire tud szabadon mozogni az országban?

Bárhova eljutok minden korlátozás nélkül. Szokásos értelemben véve svájci és keresztény vagyok. Ha megkérdik, azt válaszolom, hogy üdülni jöttem, és barátokat keresek, ami igaz is.

Névtelenül nyilatkozik. Mitől fél?

Feketelistára kerülhetek, és akkor majd nem engednek be többé az országba. A török hatóságok valószínűleg tudnak rólam, de el akarom kerülni a fölösleges kockázatokat.

És Ön nem sodorja veszélybe a török keresztényeket?

Jelenleg nem. Most még nem olyan rossz a helyzet. De ha az iszlám még jobban erőre kap, és a kormány elnyomja és iszlámra kényszeríti az összes keresztényt, akkor bizony veszélyes lehet.

Mekkora a valószínűsége ennek? Hiszen gyakran épp az evangéliumi gyülekezetek térítenek legaktívabban a muszlimok között.

Persze, az én közösségem is terjeszti az evangélium üzenetét a keresők között. Ebből a szempontból a kormánynak igaza van. A probléma az, hogy a kormány a „külföldi hatalmakkal” – amelyek szét akarják szakítani Törökországot – egy kalap alá veszi a misszionáriusokat és a keresztényeket. Ráadásul a muzulmánok azt hiszik, hogy a keresztények politikai célokra akarják használni a vallást. Holott ők valóban az emberek üdvösségét szolgálják.

Nem zavarja Önt, hogy rendszeresen utazik egy olyan országba, ahol lábbal tiporják a vallásszabadságot?

Visszakérdezek: mennyivel lenne jobb a helyzet Törökországban, ha én otthon ülnék? Éppen a vallásszabadság megsértése miatt kellene még több kereszténynek odamennie, hogy buzdítsuk hittestvéreinket. Az én célom éppen az, hogy lelket öntsek beléjük. Mert tényleg szükségük van a támogatásunkra.

http://www.csi-magyarorszag.hu/torokorszag_torokorszagi.php

A bejegyzés trackback címe:

https://kozbenjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr695470949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pestabácsi 2013.08.22. 12:59:21

És EU tagok akarnak lenni!
Ne feledkezzünk el Buda elfoglalásáról, nagyon tanulságos.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.22. 14:08:11

Gyakorlatilag minden keresztény ott kisebbségi etnikailag. Ez az oszmán idők következménye.

Pestabácsi 2013.08.22. 14:12:31

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
A tendencia az érdekes. Ott 20 %-ról 1 %,
miközben Európában éppen fordítva.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.22. 14:27:20

@Pestabácsi:

Ki lettek űzve az I. vh. alatt és után - innen a fő csökkenés.

A görögök 99 %-a pl. ortodox vallású volt, s a görög kisebbség szinte teljesen eltűnt.

Aztán az örmények.

Kisebb mértékben a trákiai bolgárok.
süti beállítások módosítása