Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Keresztényüldözés ma

Keresztényüldözés ma

Vietnámi mártírok

2013. február 25. - Emide Buda

Akiben részvét lakozik, azt elintézik


2013. február 12. (kedd)

Duong Kim lelkész védelmébe vette a parasztokat, akiknek a földjét a kommunisták elkobozták. Társa, Nguyen Công Chinh vallásszabadságot követelt a hegylakóknak. Mindkettőjüknek súlyos börtönbüntetés lett a jutalma.

Duong Kim Khai lelkész acat  

Nguyen Công Chinh lelkész: összeverték CSI  

A mintegy 90 millió lakosú Vietnam a nemzetiségek tekintetében rendkívül sokszínű, és a világ 15, legtöbb kisebbséget számláló országának egyike. A vietnamiak több mint 80%-a valamelyik etnikumhoz tartozik. Nagy részük buddhista, a többiek ateistának vallják magukat. A legnépesebb, mintegy 6 milliós nem buddhista kisebbség katolikus vallású. Szakértők 1 millióra teszik a protestánsokat, akik többségében szintén valamelyik etnikum tagjai. A tradicionális vallások vezetői monopolhelyzetüket féltve a hatóságokhoz fordulnak, hogy megállítsák a kereszténység terjedését.

A gyanakvó kommunisták a Nyugattal azonosítják a keresztényeket, és ellenségesen lépnek föl ellenük, nem utolsósorban azért, mert ők védelmükbe veszik az emberi jogokat.

Ha börtönbe akarsz kerülni, védd meg a hegylakókat

Nguyen Công Chinh lelkész a bíróság előtt CSI  

Az egyik keresztény emberi jogi aktivista a most 43 éves Nguyen Công Chinh. Az evangélikus lelkész a Vietnami Evangéliumi Szövetség elnöke.

11 évet kapott CSI  

2001 óta szülővárosában, Pleikuban (Gia Lai tartomány) működött a montagnardok (vietnami hegylakók) között.

A kommunisták 2009 végén fokozták a montagnardokra nehezedő nyomást, hogy visszaszorítsák a kereszténységet. Megfenyegették a hívőket, hogy ha nem veszik föl a régi törzsi vallásokat, elűzik vagy letartóztatják őket.

Chinh már régóta a rendőrség célpontja volt. A nyomozók 2003-ban és 2004-ben is többször fölforgatták a lakását, majd a földdel tették egyenlővé. Ezért a lelkész arra kényszerült, hogy jóakaratú hívőknél húzza meg magát.

A hatóságok bosszújától így sem menekülhetett: a rendőrök kővel dobálták vendéglátója házának tetejét, és emberi ürülékkel kenték össze az ajtót.

2011. április 28-án őrizetbe vették a lelkészt, és 2012. március 26-án 11 évre elítélték. A vétke az volt, hogy bűncselekményre bujtotta a kisebbségek tagjait, és „megpróbálta aláásni a vidék szolidaritási politikáját”. Védőügyvédet nem kapott. Felesége a mai napig egyetlen egyszer sem látogathatta meg. A róla készült fotók arról tanúskodnak, hogy a lelkészt elítélése után súlyosan bántalmazták.

Védd meg a parasztokat, és börtönbe kerülsz

Duong Kim Khai lelkész is mély részvétet érzett az elnyomottak sanyarú helyzete iránt. A jelenleg 54 éves egyházvezető Ben Tre tartomány mennonita közösségében szolgált. Támogatta a Mekong deltájában élő földművesek kérelmét a hatóságokhoz, amelyek kisajátították a földjeiket. Ők vissza akarták szerezni a földjeiket, vagy legalább valamennyi kompenzációt kértek. A kisajátítás Khai lelkészt is érintette: a kommunisták az ő gyülekezete földjeit is elvették.

2010. augusztus 16-án őrizetbe vették Duong Kim Khait, azzal a váddal, hogy meg akarta dönteni a vietnami kormányt. 2011. május 30-án hat év börtönre és öt év házi őrizetben letöltendő szabadságvesztésre ítélték. Az ítéletet másodfokon megerősítették, azzal, hogy a börtönbüntetést öt évre mérsékelték. A lelkésszel együtt hat hívőt is elítéltek, akik szintén védelmükbe vették a Mekong delta földműveseinek emberi jogait.

http://www.csi-magyarorszag.hu/vietnam_akiben_reszvet_lako.php?bnrLink=vietnam_akiben_reszvet_lako.php&sId=

 

http://www.booker.hu/konyvek/vallas_-_keresztenyseg_-_evangeliumi_karizmatikus/

A bejegyzés trackback címe:

https://kozbenjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr425104907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása