Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Keresztényüldözés ma

Keresztényüldözés ma

Nem szűnnek a zaklatások Kínában

2013. január 14. - Emide Buda

Büntetik a pápahű hívőket

Kínában akár katolikus is lehetsz – de csak míg a Katolikus Hazafias Szövetség tagja vagy, melynek püspökeit és papjait a Vatikán jóváhagyása nélkül szentelik föl. A pápához hű atyákat viszont nagy nyomás alatt tartják.

Kína: a rendőrség folyamatosan zaklatja a Rómahű katolikusokat Reuters  

Hebei tartományban jelentős számú katolikus keresztény él. A hatalom veszélyforrásnak tartja őket, ezért szigorúan ellenőrzi a tevékenységüket. A kommunisták megpróbálják rákényszeríteni a hívőket arra, hogy minden kapcsolatot szüntessenek meg a római katolikus világegyházzal, és csatlakozzanak a Katolikus Hazafias Szövetséghez (CPA). Ezért az állam a legkülönfélébb módokon megfigyeli őket. A vallási irodalom fajtáit és mennyiségét, valamint az istentiszteletek helyszínét szigorúan korlátozzák, kiskorúak hitoktatása pedig egyértelműen tilos. A hívők többsége úgy próbál kibújni az állami önkény szorításából, hogy inkább titokban gyakorolja a vallását.

Rendszeres letartóztatások

Peking évtizedek óta zaklatja a Rómahű papokat. Hogy megtörjék őket, rendszerint rövid időre letartóztatják és megfenyegetik az atyákat, hogy belépjenek az állam által létrehozott szövetségbe. Két pap – Ma Wuyong és Liu Honggen – még 2006-ban tűnt el. Most is csak annyit tudni róluk, hogy akkoriban mindkettőjüket a Qingyuan-i börtönbe vitték.

Zarándoklat helyett börtön

A Rómahű katolikusok ezrei zarándokolnak el évente május 24-én a Sanghaj melletti Sheshan dombon lévő Szűzanya emlékhelyhez. XVI. Benedek pápa 2007-ben kérte a világ katolikusait, hogy ezen a napon imádkozzanak a kínai egyházért. Május 24-e tehát a kínai egyház ünnepnapja. 2008-ban Zhan Jianlin atya vezetésével Hebei tartományból zarándoklat indult a Sheshan dombra. A biztonsági szolgálat emberei azonban föltartóztatták a résztvevőket, és őrizetbe vették a papot. A rendszer ugyanis meg akarja akadályozni, hogy a keresztények Sanghajon kívülre zarándokoljanak.

Zhang atyát bebörtönözték, majd elengedték, de később újra elfogták, és házi őrizetbe került. Ám a Hazafias Szövetséghez való csatlakozásra nem tudták rábírni. A hatóságok erre 2011. június 22-én újra letartóztatták. Zhang Jianlint azóta senki sem látta. Vele együtt a szintén Hebei tartományban élő Cui Tai atyának is nyoma veszett. Őt is többször őrizetbe vették, majd szabadon engedték, hogy beléptessék az állam által létrehozott szövetségbe. A biztonsági tisztek erőfeszítései azonban az ő esetében is eredménytelenek maradtak.

http://www.csi-magyarorszag.hu/kina_buntetik_a_papahu.php

A bejegyzés trackback címe:

https://kozbenjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr735017805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása