Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Keresztényüldözés ma

Konferenciák helyett cselekedni kéne!

2012. december 03. - Emide Buda

Rétvári mérné a keresztényüldözés mértékét


Forrás: MTI
2012.12.01.
Az egyházügyi államtitkár szerint a vallás- és keresztényüldözés világszerte jelen van napjainkban. Hölvényi György erről a Keresztényüldözés a 21. században című konferencián beszélt szombaton a fővárosban.

A kereszténydemokrata politikus az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) és a Barankovics Akadémia Alapítvány által szervezett tanácskozáson rámutatott: a vallási üldözés és a vallási diszkrimináció között különbséget kell tenni, de beletörődni egyikbe sem szabad. Nagyon sok politikai irányzat van jelen napjainkban, amely mindenféle keresztény irányzatot megkérdőjelez – állapította meg Hölvényi. A pillanatnyi divatjelenségeket és áramlatokat azonban nem szabad összekeverni, és képesnek kell lenni ezeket a jelenségeket a helyükön kezelni. Európában van keresztényszolidaritás – hangsúlyozta, hozzátéve: az uniót és Európát nem szabad összekeverni.

Keresztényüldözés Európában is

A fejlett nyugati civilizáció bizony magát is okolhatja, hogy a világban újra akkora méreteket öltött a keresztényüldözés, mint amekkorát: az új évezred első tíz éve alatt megöltek egymillió Krisztus-követőt, a sajtó közben viszont csak a burkaviselés tilalmáról értekezik. Erre a diszkriminációra, illetve az egyáltalán nem elszigetelt keresztényellenes jelenségsorozatra hívja fel a figyelmet egy újonnan indított honlap, a Prochristie.hu, aminek Fakhouri Youssef, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség projektvezetőjeként állt élére. Keresztényüldözési körkép Irakban, Szíriában, Egyiptomban, Észak-Koreában – és Európában.

Azt javasolta, hogy európai meghívottak bevonásával tekintsék át ezt a kérdést a jövőben, az együttműködésnek ugyanis nincs alternatívája. Külön kitért az egyiptomi kopt keresztények helyzetére, és azt mondta: Magyarország és Európa számára nincs más lehetőség, mint hogy kapcsolatokat alakítson ki a térséggel az oktatás és a gazdaság területén. Szólt arról is, hogy „fel kell ébreszteni magunkban a szolidaritás érzését”. Ha nincs más megoldás, képesnek kell lenni arra, hogy az üldözött keresztény embereket Magyarország befogadja – fogalmazott az egyházügyi államtitkár.

Rétvári: Magát okolhatja a Nyugat

Rétvári Bence, a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára szavai szerint a legüldözöttebb vallás a világon mind a mai napig a kereszténység, ugyanakkor a fejlett nyugati civilizáció saját magát is okolhatja, hogy újra akkora méretet öltött a keresztények üldözése, mint kétezer évvel ezelőtt. Éveken belül teljes keresztény közösségek tűnhetnek el az iszlám világ közepén, olyanok, amelyeknek évszázados, évezredes joguk van arra, hogy szülőföldjükön éljenek, vallásukat gyakorolják – mutatott rá, hozzátéve: sok helyen bevett normává vált a keresztény kisebbségek elnyomása. Kiemelte: az uniónak, az Egyesült Államoknak és a világ más nagy demokráciáinak is megvan a képességük arra, hogy foglalkozzanak ezzel a kérdéssel és felkarolják a vallási indíttatású üldözéseket. Egyetlen dolog, amelyben hiányt szenvednek, és ez az akarat – állapította meg.

Stágel Bence, az IKSZ elnöke, KDNP-s országgyűlési képviselő szomorú ténynek nevezte, hogy mostanra mintegy százmillió keresztény szenved üldözést vallása miatt a világon. Az áldozatok száma 2000 és 2010 között meghaladta az egymilliót, az utóbbi tíz évben naponta átlagosan 270 keresztény szenvedett vértanúságot, tavaly a vallási hovatartozása miatt meggyilkolt emberek 75 százaléka keresztény volt – jegyezte meg. Szerinte Európában alapvetően kétféle probléma van jelen: az egyik az intolerancia, a keresztények közéletből, médiából való kiszorítása, marginalizációja, illetve egyes személyek és csoportok keresztényellenes megnyilvánulásai, a másik a diszkrimináció, a törvényi hátráltatás, amely rendszerszintű, jogalkotási probléma, hiszen mások tiszteletben tartásának címszava alatt a vallási meggyőződés kifejezését teszik lehetetlenné.

A KDNP alelnöke szerint az EU-nak követnie kellene az Amerikai Egyesült Államok példáját, ahol minden évben átfogó jelentést tesznek közzé a vallásszabadság helyzetéről. Másik lehetőségnek nevezte kétoldalú egyezmények megkötését olyan államokkal, ahol a keresztényeket üldözik, ezzel világossá válna, hogy az érintett országok nem cselekedhetnek büntetlenül. A szír helyzet kapcsán azt mondta, hogy az ottani keresztények hamarosan iraki társaik sorsára juthatnak, akiket vallásuk miatt tömegével űztek el hazájukból.

Szólt arról is, hogy Magyarországon az új egyházi törvény a lelkiismereti és vallásszabadságot továbbra is teljes körűen biztosítja, lehetőséget ad a nem hitéleti tevékenységet végző szervezetek kiszűrésére, és új alapokra helyezték az egyházi támogatáspolitikát. A korábban bejegyzett több mint 300 szervezet csaknem kétharmada eltűnt, és csak mintegy 80 kérte az újbóli nyilvántartásba vételt – jelezte az államtitkár.

http://mno.hu/belfold/retvari-merne-a-keresztenyuldozes-merteket-1121663

A bejegyzés trackback címe:

https://kozbenjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr734945409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.