Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Keresztényüldözés ma

Keresztényüldözés ma

Egyiptom.Elrabolt kopt lányok.

2012. november 21. - Emide Buda



Egy régi tabutéma: Egyiptomban rengeteg fiatal keresztény nő tűnik el örökre. Elrablóik iszlámra kényszerítik őket, majd akaratuk ellenére feleségül kell menniük egy idegen muzulmán férfihoz. Hányan lehetnek? Százan, ezren, vagy több tízezren? Senki sem tudja. De már egyetlen áldozat is sok!

„Vágd meg magad egy késsel, hogy kórházba kerülj” – tanácsolta egy kétségbeesett apa Mariam nevű lányának (a nevét megváltoztattuk).

„Allahra: megöllek titeket!”

Egyszerűen késsel kimetszik a keresztet CSI  

Mariamnak 19 évesen veszett nyoma. Éppen befejezte a számítógép technikusi tanulmányait. 2011. május 20-án szokás szerint munkába indult. Soha többé nem látták. Édesanyja este 6-kor bejelentette lánya eltűnését a rendőrségen. A nyomozók éjjel 11-kor elmentek a szülőkhöz, és azt mondták, hogy Mariam férjhez ment egy muszlimhoz. Az édesanya erre szélütést kapott. A család végül kelletlenül belenyugodott a házasságba.

Mariam egy hónap múlva fölhívta az édesapját, és zokogva kért bocsánatot a történtekért. „Mondd meg anyának, hogy nagyon hiányzik” – könyörögött. Az apa hallotta a telefonban, amint valaki belép a szobába, majd a vonal hirtelen megszakadt. Azonnal visszahívta a számot, de már a férj vette föl a kagylót. Fenyegetőzve kiabálta, hogy Allahra esküszik, hogy az apával együtt kiirtja az egész családot, és fölgyújtja a templomot, ha nem hagyják békén Mariamot. „Tudjátok, hogy megteszem” – üvöltötte. Az édesapa természetesen tisztában volt vele. A kereszténygyilkosság és a kopt templomok megtámadása ijesztően gyakori Egyiptomban.

Az állam tétlen

Mariam már nyolcszor telefonált az apjának, hogy segítsen, de azóta is fogva tartják és rendszeresen verik. Az apa ugyanis tudja, kinél van a lánya, de nem mer odamenni, mert fél a következményektől. Megpróbált ügyvédet fogadni, aki három követelést nyújtott be a főállamügyészhez: egyet az apa és a templom elleni fenyegetésről (az édesapa fölvette a telefonbeszélgetést). Másodszor: az engedjék meg az apának, hogy láthassa a lányát. Harmadszor: a lány mesélje el, mi történt valójában. Ha önként lett a muszlim férfi felesége, azt el kell fogadni. Hat hónap telt el, de a főállamügyész még mindig nem válaszolt.

Mariam kétségbeesett helyzetében végül megsebezte magát, de nem vitték kórházba. Egy orvos „házilag” kezelte…

Számtalanszor előfordul

Mariam története csak egy a sok közül. Mennyien lehetnek? Az sajnos, örök rejtély. A CSI sem tud pontos számokat.

Sok keresztény lányt rabolnak el. Van akit a nyílt utcán, másokat berángatnak egy autóba, vagy éppen (vélt) barátja csábítja el. De vannak köztük olyanok is, akik önként mennek hozzá egy muzulmán férfihoz. Az okok is különbözőek: például olyan kopt lányok, akiket szigorúan neveltek, és így akarnak kitörni a szülői házból. Mások úgy próbálnak kilépni szerencsétlen házasságukból, hogy egy muszlimmal kezdenek viszonyt.

De mindegyik esetben nagy szerepet játszik a szabadság és egyenjogúság iránti vágy. A megvetett kopt kisebbség tagjaiként már nem képesek tovább tűrni a mindennapi elnyomást és bántalmazásokat, és megpróbálnak „mások lenni”. Ám nem számolnak azzal, hogy a férj és annak családja elszigeteli őket, és minden kapcsolatot megszüntet a saját családjával. Ezért minden az esetet haladéktalanul nyilvánosságra kell hozni. A kopt egyháznak is fontos szerep jut abban, hogy elmagyarázza a fiatal nőknek, mi lehet egy „romantikus szerelmi kapcsolatból”.

Átlátható dokumentáció

A téma rendkívül kényes, hisz csak alig néhányan hajlandók hozzájárulni a történetük nyilvánosságra hozásához. A CSI jelentése segít a többi szervezetnek és a kormányoknak a helyzet jobb megismerésében és javításában.

A CSI javasolja, hogy a kairói kormány és a kopt egyház pontosan dokumentálja és regisztrálja a kényszerházasságokat és az iszlámra kényszerítés eseteit. A vallási diszkrimináció az oktatásban, a munkahelyeken és a médiákban is büntetőjogilag üldözendő. A konverzió csak 18 éves kor fölött engedélyezendő, hisz gyakran a kiskorúak is érintettek az ügyben. A rendőrség köteles kivizsgálni a kopt nők eltűnésével kapcsolatos eseteket, és meg kell szüntetni azt a gyakorlatot, amikor éppen a hatóság támogatja az erőszaktevőt.

Mások a CSI Egyiptom jelentéséről

Sarah Ishaq,14j. aina  

 http://www.cbn.com, Oktober 2012 

 http://www.religiontoday.com, 4. September 2012 

 The Washington Times, 13. August 2012 

 Barnabas Fund, 24. Juli 2012 

 http://www.cbn.com, 20. Juli 2012 


A jelentés – források és következtetések


Michele Clark, az emberkereskedelem szakértője, és Nadja Gáli kopt emberi jogi szakértő a CSI megbízásából 2009-ben elkészítette jelentését a Kényszerházasságok és iszlámra kényszerítés témájában. 2012-ben elkészült a második jelentés.

Mindkét szerző több nővel beszélt, akiknek sikerült elmenekülniük a fogságból. Interjúkat készítettek az áldozatokkal, ügyvédekkel, és egyiptomi emberi jogi képviselőkkel. Az alapos kutatás végkövetkeztetése, hogy nem „állításokról”, hanem „tényekről” kell beszélnünk.


 Video a meghallgatásról 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozbenjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr744917854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása