Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Keresztényüldözés ma

Keresztényüldözés ma

By by London a keresztények számára?

2012. március 23. - Emide Buda

 

Keresztényüldözés Nagy-Britanniában?

 

A brit kormány szerint nincs joguk a keresztényeknek keresztet vagy feszületet viselniük a munkahelyen. Az évek óta húzódó pereket két brit nő indította a kormány ellen, mivel szerintük joguk van nyilvánosan keresztet viselni vallási hovatartozásuk kifejezésére. Az ügy tavaly került az Emberi Jogok Európai Bíróságára, ahol a brit kormány arra készül, hogy hivatalosan állást foglaljon abban a kérdésben, hogy támogatja-e a keresztényeket abban, hogy a szimbólumot munkahelyükön viselhessék.

 

Egy, a napokban kiszivárogtatott és a The Sunday Telegraph által is megtekintett dokumentum szerint a brit miniszterek azon a véleményen vannak, hogy mivel a keresztviselés nem egy „követelmény” a keresztény hitben, ezért a munkaadók megtilthatják dolgozóiknak a jelkép viselését és elbocsáthatják őket, amennyiben ahhoz ragaszkodnak.

A kormány álláspontja számos prominens személy heves reakcióját váltotta ki, beleértve Lord Carey-t, aki a korábban a Canterbury érsek pozícióját töltötte be. Azzal vádolta a minisztereket és a bíróságokat, hogy „diktálni” akarnak a keresztényeknek és a történtek újabb példái annak, hogy a kereszténység a perifériára kerül a hivatali életben.

A strasbourgi bíróság döntése azon múlik, hogy a bírák szerint a kereszt vagy feszület viselésének szabadsága beleesik-e az emberi jogok európai egyezményének 9-es cikkelyébe, amely így szól: „Mindenkinek joga van a gondolat-, a lelkiismeret- és vallásszabadsághoz; ez a jog magában foglalja a vallás vagy meggyőződés megváltoztatásának szabadságát, valamint a vallásnak vagy meggyőződésnek mind egyénileg, mind együttesen, mind a nyilvánosság előtt, mind a magánéletben istentisztelet, oktatás és szertartások végzése útján való kifejezésre juttatásának jogát.”


 

Nadia Ewedia

 

A két keresztény hölgy, Nadia Eweida és Shirley Chaplin, akik a pert indították, azt állítják, hogy diszkriminálták őket, amikor munkaadójuk megtiltotta nekik a szimbólumok viseletét.

Szerintük ezzel megsértették a vallásuk kifejezésének jogát. Nadia Eweida a British Airways munkavállalója volt, Chaplin pedig ápolónőként dolgozott, mindkettejüket fegyelmi eljárás alá vonták munkahelyükön a kereszt viselése miatt. Eweida pere 2006-ban kezdődött, amikor felfüggesztették amiatt, hogy nem volt hajlandó levenni a keresztet a nyakláncáról, amellyel munkaadói szerint megsértette a légitársaság hivatalos öltözéki előírásait. A 61 éves kopt keresztény hölgy azzal érvelt, hogy a társaság más valláshoz tartozó dolgozóinak megengedi a jelképek viselését. Eweida 2010 májusában elveszítette a pert volt munkaadóival szemben, és nem fellebbezhetett a Legfelsőbb Bírósághoz. Az 56 éves Shirley Chaplint azután tiltották el munkájától, hogy elutasította munkaadóinak kérését, hogy rejtse el nyakláncát, amelyen egy kereszt volt látható, ezzel 31 éves ápolónői pályája ért véget.

A kormány hivatalos válaszában azt írja, hogy mivel a keresztviselés nem „a hit követelménye”, ezért nem esik a 9-es cikkely alá. A felperesek ügyvédje szerint a keresztények kevesebb védelemben részesülnek, mint más vallások, akiknek biztosított a különböző ruhadarabok vagy ékszerek viselése, például a szik kissebség által viselt turbán vagy karkötő (kara), vagy a muszlim nők által hordott hidzsáb.

A kormány két korábbi perben is a keresztény felperesek ellen lépett fel: Lillian Ladele 17 éves munkaviszony után mondott fel Islington megyei anyakönyvvezetői hivatalából, miután munkahelyén amiatt szekálták és fenyegették elbocsátással, amiért nem volt hajlandó egy homoszexuális párt összeesketni. Gary McFarlane párterápiákat folytató tanácsadót azután rúgtak ki, miután nem volt hajlandó részt venni homoszexuális párok szex-terápiájában. Mindketten elveszítették a pert a brit kormánnyal szemben.

A brit római katolikus egyház eközben erőteljesen ellenzi a kormány abbéli szándékát, hogy legalizálja az azonos neműek házasságkötését, amelyet David Cameron miniszterelnök nyilvánosan támogat. A The Sunday Telegraph által végzett kutatás szerint a kérdés jelentősen megosztja a briteket, 45%-uk támogatná a homoszexuális házasságkötéseket, 36%-uk pedig ellenezné. A jelenleg kormányon lévő konzervatívok fele azonban ellenzi a miniszterelnök javaslatát és nem tenné lehetővé az azonos neműek házasságkötését.

Andrea Williams, a Keresztény Jogi Központ igazgatója szerint „Elképesztő, hogy egy konzervatív kormány azon a véleményen van, hogy a kereszt viselése nem egy általánosan elfogadott gyakorlat a keresztény hiten belül. Az elmúlt hónapokban a bíróságokon elutasították a kereszt viselését, a házasság intézményét, mint egy nő és egy férfi közötti kapcsolatot és a vasárnapot, mint az istentisztelet napját. Mi jön még? A bíróságok felülbírálják a tíz parancsolatot?”

Az ügyben Semjén Zsolt is megszólalt. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) nevében megdöbbenését és felháborodását fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a londoni kormány szerint nem viselhetnek nyilvánosan keresztet munkahelyükön a brit keresztények, mert az "nem kötelező a kereszténység szerint". A kisebbik kormánypárt elnöke szerint a tiltás egyértelműen keresztényellenes és nyilvánvalóan a vallásszabadság durva, provokatív megsértése. Semjén Zsolt úgy látja, különösen súlyos az ügy annak tekintetében, hogy a brit kormány döntése vélhetően összefüggésben van azzal, hogy Apostoli Szentszék - "a természet rendje, a család és a házasság védelmében - határozottan állást foglalt a melegházasságok tervezett legalizálásával szemben".

A KDNP felhívja a figyelmet az EU-ban tapasztalható egyre fokozódó keresztényellenes megnyilvánulásokra, és arra a kettős mércére, hogy míg az EU a magyar egyházi törvény - vallásszabadságot és hitéletet nem érintő - részleteit támadja, addig fentiekhez hasonló keresztényüldözésekhez asszisztál - zárul a kommüniké.

 

atv.hu / The Sunday Telegraph / MTI

http://atv.hu/cikk/20120313_keresztenyuldozes_nagy_britanniaban_semjen_is_megszolalt

 Keresztény könyvek ide kattintva.

A bejegyzés trackback címe:

https://kozbenjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr944335051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása