Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Keresztényüldözés ma

Keresztényüldözés ma

Krisztus a dzsungelben. Laoszi keresztények megpróbáltatásai

2012. február 16. - Emide Buda

Előzmények   

2011. június 20. (hétfő)

18, Katin településről (Dél-Laosz) elűzött család tengődik a dzsungel szélén. Szenvedésük oka: mindannyian keresztények.
   
A helyi hatóságok parancsára 2010. január 18-án tizenegy keresztény földművest üldöztek el családostól a dél-laoszi Saravan tartomány Katin településéről, mivel nem voltak hajlandók visszatérni elődeik pogány vallásához. 2010. december 23-án még hét keresztény családot űztek el Katinból. Ez azonban csupán a jéghegy csúcsa: a keresztényüldözés korábban már halálos áldozatot is szedett. 2006-ban megölték Alount, a falu papját.   

Mivel a keresztények elhagyták szülőfalujukat, a hatóságok elpusztították a gazdátlanul hagyott rizsföldeket és lakóházakat. A jószágokat, főleg a földműveléshez használt vizibivalyokat elkobozták. A hatóságok a falu többi lakosát is megfenyegették, ha valaki segítséget vagy bármilyen támogatást nyújt az elkergetett keresztényeknek, annak a házát lerombolják. A 18 keresztény menekültcsalád – összesen 65 személy – elszigetelten, primitív körülmények közt kénytelen tengetni életét. Nyomorúságos telepük a dzsungel peremén található, a szülőföldjüktől mintegy 6 km-re. Azt eszik, amit az őserdőben találnak, és koszos, fertőzött vizet isznak a maguk ásta kútból. Nem csoda, hogy már többen kaptak szem- és bőrbetegségeket, hasmenést illetve a vízhiány következtében kiszáradtak. Az embertelen körülmények első halálos áldozata Ampheng volt.
   
Tétlen felettes szervek
   
Khamboon Duangpanya, Saravan tartomány kommunista kormányzója közölte a katini keresztényekkel, hogy a 2002-ben kiadott vallásszabadságot garantáló kormányhatározat Laosz egész területén érvényes. Ennek értelmében joguk van szabadon visszatérni szülőfalujukba. Amyan, a faluközösség vezetője azonban azzal fenyegetőzik, hogy minden keresztényt agyonlőnek, aki be meri tenni a lábát Katinba.

És mit tesznek a felettes szervek? Ahelyett, hogy érvényt szereznének a törvénynek, vagy legalább átköltöztetnék a keresztényeket egy másik településre, szabadjára engedik a dolgokat. Eddig tétlenül tűrték a helyi elöljárók törvényszegését, ahelyett, hogy megálljt parancsoltak volna nekik. Az elűzött és jogfosztott keresztények pedig továbbra is szörnyű körülmények közt elhagyatva tengődnek a dzsungel árnyékában.

 

Fejlemények:

2012. február 13. (hétfő)

   
A tiltakozások eredménye: a felettes hatóságokat aggasztja azoknak a keresztény családoknak a sorsa, akiket a település elöljárói Katinból űztek el.
   
A helyi kommunista vezetők utasítására 2011. januárban és decemberben 18 keresztény családot űztek el Katin településről (Saravan körzet). A menekültek ideiglenes kalyibákban a dzsungelben húzták meg magukat.

A felettes hatóság segít

Közben Saravan körzet felettes hatósága is beavatkozott. A CSI pedig 2011. júliusban tiltakozó akciót szervezett. A vezetők leginkább az elűzöttek egészsége miatt aggódtak. Ezért biztosították a vezetékes vízhasználatot a családoknak, és kórházba szállíttatták a betegeket. Az intézkedések hatására jelentősen javult a családok fizikai állapota. A gyerekek egy másik falu iskolájában folytathatják tanulmányaikat. A saravani elöljárók megóvják a keresztényeket az újabb támadásoktól is.
   
http://www.csi-magyarorszag.hu/laosz_keresztenyek_a_dzsung.php?bnrLink=laosz_keresztenyek_a_dzsung.php&sId=

 http://www.booker.hu/konyvek/vallas_-_keresztenyseg_-_evangeliumi_karizmatikus/

A bejegyzés trackback címe:

https://kozbenjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr224119703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása