Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Keresztényüldözés ma

Keresztényüldözés ma

Kína: ahol kivágják a prédikátor nyelvét

2012. január 04. - Emide Buda

Liao Yiwu –- könyv a keresztényeket üldöző diktatúráról

Kína: ahol kivágják a prédikátor nyelvét

„Isten vörös – titkos sztori arról, miként képes a keresztyénség a túlélésre és virágzásra a kommunista Kínában” címmel adta ki a diktatúra börtöneiből kiszabadult Liao Yiwu kínai író, költő és zenész a kommunista rendszer bírálatát.

Az angliai Westminster hatalmas apátsági templomának külső falfülkéjében reformátorok, királyok, világhírességek szobra között tíz olyan életnagyságú szobor is áll, melyek a 20. század kiemelkedő keresztyén mártírjait örökítik meg francia mészkőfaragványként. Martin Luther King mellett szobor jutott Wang Zhiming-nek, Kína protestáns lelkészének és prédikátorának is, akit 1973-ban, a „kulturális forradalom” idején végeztek ki.


A „földalatti” protestánsok rendíthetetlensége

A hosszú börtönbüntetést követően tavaly Németországba disszidáló Liao Yiwu kínai író, költő és zenész először akkor hallott Wangról, amikor a prédikátor Kína legdélibb, Jünan nevű tartományában járt-kelt, s félelem nélkül szólt a kommunista rezsim fonákságairól. Ezt is megörökítette korábbi könyvében, ami 2008-ban jelent meg A gyalogos hulla (The Corpse Walker) címmel. A kínai rendszer belső természetét kutató Liao akkor figyelt fel a hazájában minden korlátozás ellenére növekvő keresztyénségre, amikor találkozott azzal a másik prédikátorral, aki a földalatti, hivatalosan nem regisztráltnak nevezett protestáns egyház lelkészeként évekkel ezelőtt Pekingben járt.

Jóllehet Liao szkeptikus volt mindenféle vallásos hittel és jelenséggel kapcsolatban, de megragadta a földalatti keresztyének eltökéltsége, kitartása, minden megaláztatást vállalni kész rendíthetetlensége. Azt követően, hogy ezt a lángoló hitű prédikátort is letartóztatták, kezdte el kutatni a keresztyén hit történetét és terjedését Kínában. És ez egy hosszú utazás volt, amelynek során a nem hívő értelmiségi megtanulta tisztelni a kínai parasztok és értelmiségiek millióit, akik reményt merítettek a keresztyénségből, mit sem törődve a hivatalos üldözéssel, terrorral.


Vidéki prédikátorok szívóssága növelte a hitet


Az Isten vörös… című könyv születésének kezdetei visszanyúlnak arra a „nyomozásra”, amelynek során a szerző felkutatta a westminsteri protestáns mártírok szoborsorában látható Wang Zhiming fiát, aki a kínai hegyek között egy sziklára épült vidéki házban élt. Hallgatta a 67 éves férfi történetét, megrendítő, igaz „meséjét” édesapjáról, aki 1926-ban kezdte el prédikátori szolgálatát azokban a régiókban, amelyek messze estek a forgalmasabb helyektől.

A 19. századot követően a Wanghoz hasonló, vidéki prédikátorok szívóssága és lelkesedése révén egyre inkább elérte az elzárt vidékek lakóit is. Az 1949-ben bekövetkezett kommunista hatalomátvételig mintegy hárommillió katolikus és egymillió protestáns kínai alkotta a Sárkány Birodalmának keresztyénségét. Az új ideológia „papjai” a buddhista kolostorokat lerombolták, a szerzeteseket vagy lemészárolták, vagy kényszermunkára hajtották. A taoista vallást „titkos társaságnak” nyilvánították, akik bármire képesek az új államrend ellen, a keresztyéneket is elkezdték hivatalból üldözni. Wang Zhiminget 1954-ben bebörtönözték „vallási és kémtevékenység vádjával”. Később szabadlábra került, de eltiltották mindennemű prédikátori vagy közéleti tevékenységtől.

1966-ban a vörös gárdisták behatoltak Wang házába, az egész családot végighajtották a falun, gúnyolták, ütlegelték őket. Majd később ismét letartóztatták Wangot. Négy évre ítélték. Az ítélet végrehajtása előtt még találkozhatott családjával. Fia így fogalmaz: „Csontváz soványra fogyott, haja megőszült, de még ekkor is hívő maradt, szemében a régi tűz izzott”. Nyelvét kivágták, hogy a börtönben ne tudjon prédikálni. Később agyonlőtték. Nyilvános temetésére nem kerülhetett sor, a hozzátartozók éjjel róhatták le kegyeletüket. Feleségét három évre bebörtönözték, három fia közül kettőt kilenc évre ítéltek el. A harmadik a letartóztatás ideje alatt veszítette el életét.


Kína valódi hősei

A kínai valóságot bemutató könyv tizennyolc interjúból álló fűzére igazi kor-, sors és kegyelem-dokumentummá teszi Liao alkotását. A legkülönbözőbb sorsok illusztrálják a hit erejét, a földalatti keresztyénség megtartó dinamikáját a földönfutókká tett életek javára, mint Li Linshan szabó esetében, aki rákbetegként szegénysége miatt nem volt képes megvenni a gyógyszert, de lelki táplálékot és erőforrást talált „üldözött vallásában az üldözött Krisztus” mellett. Vagy dr. Sun sebészorvos példája, aki sikeresen dolgozik egy orvosi iskolában, de mindent odaad azért, hogy a betegeket és a szegényeket felkarolja a dél-kínai hegyvidék elzárt falvaiban.

A „kulturális forradalom”, vörösgárdista vandalizmus, majd ma a modern piaci árukultusz, kiüresítő materializmus és egyre elharapódzó korrupció sárkányvilágában is megmaradt, sőt növekedett a keresztyénség Kínában. A földalatti és házi gyülekezeti létformából egyre inkább földfeletti, földön járó, sokakat lelki és szellemi magaslatokba emelő közösségi erővé vált: értelemadó, emberséget átmentő, távlatokat nyitó, szelíd lelki hatalommá. A pármilliós kezdet ma már 130 milliós számot mutat.

 Békefy Lajos

http://www.mindennapi.hu/cikk/egyhaz/kinai-ahol-kivagjak-a-predikator-nyelvet/2012-01-04/11532

A bejegyzés trackback címe:

https://kozbenjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr63519224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása