Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Keresztényüldözés ma

Keresztényüldözés ma

Vérengzések Nigériában

2011. november 14. - Emide Buda

Iszlamista gyilkosok

150 új nigériai vértanú

Muzulmán fegyveresek „Allah Akbar” (Isten hatalmas) kiáltással fegyveres és bombatámadásokat hajtottak végre gyülekezetek és rendőrállomások ellen Észak-Nigériában. Százötvenen haltak meg keresztény hitük miatt.

A Vöröskereszt munkatársai és a szemtanúk szerint a harcok novemberben kezdődtek Yobe állam székhelyén, Damaturu környékén. Colonel Hassan Mohamed őrnagy elmondta a riportereknek, hogy az öngyilkos merénylők fekete sportautóval érkeztek, és robbantást hajtottak végre a hadsereg által használt épület kapujának a közelében. A támadás számos civil ruhás ügynök halálát is okozta.


A keresztények lakta terület környékén


Aznap még néhány rendőrőrsöt, egy bankot és hat keresztény templomot, gyülekezetet ért támadás a helyi lakosok és a segélyszervezetek beszámolói szerint. A muzulmán radikálisok által támadott célpontok Jeruzsálem elnevezésű, többnyire keresztények lakta terület környékén voltak. Egy helybéli lakos, Isa Jakusko elmondta, hogy a városban káosz van. Több bomba robbant és lövöldözések voltak.

A város különböző részeiből puskaropogások voltak hallhatók. A támadásokban legalább 150 személyt öltek meg. A sebesültek számát 100 főre teszik. E térségben emberek százai haltak meg azt követően, hogy a nigériai elnökválasztáson a keresztény Goodluck Jonathan legyőzte legnagyobb riválisát, a muzulmán Muhammadu Buharit. Az ország 160 millió lakosának felét muzulmánok, míg közel másik felét keresztények alkotják. A keresztények többsége Nigéria déli, míg a muzulmánok az északi részén él.


A biztonsági erőkkel is összecsaptak

Szemtanúk fegyveres támadásokról számoltak be Potiskumban, és többórás tűzharcról tudósítottak Maiduguriban is, ahol a támadó fegyveresek a biztonsági erőkkel csaptak össze. A nigériai helyzet súlyosságát bizonyítja, hogy november 3-án fegyveres támadás ért egy főként nők és gyermekek által látogatott katolikus imaalkalmat. Az elkövetők a cserjésbe menekültek,  két nő meghalt és 12 személy megsebesült. Észak-Nigéria más részén szintén imádkozó keresztényekre támadtak rá.

A támadások a Boko Haram elnevezésű radikális iszlám szekta számlájára írandók. A szervezet szóvivője a Nigeria's Daily Trust elnevezésű napilapnak elmondta, hogy a támadásokért a felelősség a csoportját terheli. Hasonló akciók bekövetkeztére figyelmeztetett. „Folytatni fogjuk a támadásokat a szövetségi kormányzat intézményei ellen mindaddig, amíg a biztonsági erők fel nem hagynak embereink és a veszélyeztetett civil lakosság elleni akcióikkal” – jelentette ki. A szekta célja, hogy Észak-Nigériában iszlám állam jöjjön létre. A 2009-es felkelésüket azonban a biztonsági erők brutálisan leverték.


„Ilyen típusú gyilkosságok nem elfogadhatók”

Goodluck Jonathan nigériai elnök elítélte a halálos áldozatokkal járó támadásokat, mondta szóvivője Reuben Abati. „Az ilyen típusú gyilkosságok nem elfogadhatók, és az elnök mindent megtesz azért, hogy megállítsa őket. A biztonsági erők megbízást kaptak arra, hogy megakadályozzák a lakosság elleni ilyesfajta támadásokat” – mondta Abati.

A Nigériai Keresztény Szövetség Kadunai Állam káptalanjának titkára Yunusa Nmadu tiszteletes nyilatkozatban szintén elítélte a keresztény imádkozók elleni fegyveres erőszakot. Haragját fejezte ki az iránt, hogy a támadás a térségben tapasztalható jelentős katonai jelenlét ellenére megtörténhetett. Sürgette a hatóságokat az elkövetők kézre kerítésére. Eközben a keresztényeket nyugalomra és imádságra intette. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szintén nyilatkozatban ítélte el a támadásokat, és részvétét fejezte ki az áldozatok családjának.

 zdr (Worthy News/The Nation/PTI)

http://mindennapi.hu/cikk/egyhaz/150-uj-nigeriai-vertanu/2011-11-13/9574

A bejegyzés trackback címe:

https://kozbenjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr393382066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása