Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Keresztényüldözés ma

Irán, a totális iszlám diktatúra országa

2011. november 02. - Emide Buda

Halál árnyékában a keresztény hitre áttért férfi

Kivégzik az iráni lelkipásztort?

undefined Újabb fejlemények a halálra ítélt Juszef Nadarkhani ügyében. A hatóságok az iszlám irodalom elolvasására kényszerítik a férfit - ha bármi rosszat mond az iszlámra, azonnal kivégezhetik.

Juszef Nadarkhani kálváriája tovább húzódik. Az iráni lelkipásztort aposztáziával vádolták, és 2010 szeptemberében halálra ítélték. A férfi fellebbezett az ítélet ellen, de ez nem hatotta meg az iráni hatóságot. A Fars News Agency október elején közölte: nem aposztázia, hanem nemi erőszak és zsarolás miatt végzik majd ki a férfit. A nemzetközi nyomás hatására ez idáig nem kellett meghalnia Nadarkhaninak, az iráni hatóságok most iszlám irodalom olvasására akarják rábírni az lelkipásztort.


Csapda?

Az Amerikai Törvény és Igazság Központ jogvédő szervezet, valamint a Nemzetközi Keresztény Szolidaritás Szervezet szerint azáltal, hogy Nadarkhaninak iszlám irodalmat adtak az iráni hatóságok elolvasásra, azt bizonyítja, hogy csapdába akarják csalni a halálra ítélt férfit.

Mindkét szervezet állítja: ha a lelkipásztor elolvassa az iszlám irodalmat, és bármilyen negatívumot mond az iszlámról, akkor istenkáromlással fogják vádolni. Éppen ezért óvják a könyvek elolvasásától. A Nemzetközi Keresztény Szolidaritás Szervezet honlapján közzétett közlemény szerint bármilyen kritika az irodalommal kapcsolatban maga után vonja az istenkáromlás vétségét, és ezáltal az azonnali kivégzést is.

Juszef Nadarkhani ügye az elmúlt hetekben, hónapokban egyre zavarosabbá vált. A Kaszpi-tenger melletti Rasht városban élő férfit 2009 októberében tartóztatták le, azóta Lakan börtönében tartják fogva. A legfelsőbb bíróság hitehagyás bűne miatt ítélte el: az iráni törvények értelmében muszlim családban született férfi nem térhet át a keresztény hitre, a saría (iszlám törvénykezés) a hitehagyást főbenjáró bűnnek tartja.

A bíróság 2010 szeptemberében olvasta a férfira a halálos ítéletet aposztázia miatt. Juszuf Nadarkhani akkor azzal védekezett, hogy fiatalon, 19 évesen tért át a kereszténységre, muszlim hitét sosem gyakorolta. A lelkész korábban is ült börtönben, akkor az evangéliumi felekezet iráni regisztrációjának kísérletéért és kritikáiért: többször is felszólalt a muszlim állam vallási nevelést kisajátító rendszere ellen, amivel a nem muszlim hitűeket akadályozzák vallásuk szabad gyakorlásában és a vallási neveltetéshez való jogukban.


A világ szót emelt érte

A lelkipásztor egy október 26-i jelentés szerint még életben van, és támogatóival együtt Hamenei ajatollah ítéletére vár. Az amerikai jogvédő szervezet elmondta: a nemzetközi nyomást egészen addig fenntartják, amíg nem engedik szabadon a lelkipásztort. A férfi ügye nemzetközi visszhangot váltott ki, a Fehér Ház, jogvédő szervezetek a világ minden tájáról követelik, hogy mentsék fel Nadarkahanit.

Idén szeptemberben háromszor szólították fel Nadarkhanit, hogy térjen vissza az iszlámhoz, de ezt a lelkipásztor elutasította. A bíróságnak elmondta: nem tagadja meg Krisztust az ország hagyományai miatt. Ekkor adták át ügyét az ajatollahnak.

Aposztázia miatt utoljára 1990-ben ítéltek el valakit Iránban, azóta gyakorlatilag nem létezik ez a bűncselekmény az országban. Mindez, úgy tűnik, nem hatja meg az iráni igazságszolgáltatást, hiszen az utóbbi hetek elképesztő vádjai (nemi erőszak, zsarolás), most az iszlám irodalomra való kényszerítés mind azt bizonyítják, hogy fizikailag és lekileg is meghurcolják Nadarkhanit, a szabadon bocsátásáról pedig mélyen hallgatnak.

 http://mindennapi.hu/cikk/vilaghir/kivegzik-az-irani-lelkipasztort-/2011-10-30/9090

A bejegyzés trackback címe:

https://kozbenjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr313344509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tropescu 2011.11.02. 14:19:30

Nem mondom, ez is egy érv végülis egy vallás mellett: "ha bármi rosszat mond az iszlámra, azonnal kivégezhetik"

Aki képes egy ilyen bagázzsal - mint az iráni - leülni tárgyalni, az maga is bandita.

Tropescu 2011.11.02. 14:22:13

És ez se rossz: jó, akkor most nem aposztáziáért fogjuk kivégezni, hanem zsarolásért és erőszakért. Eszembe jut a Tanú, amikor a vallomás helyett véletlenül az ítéletet kapták elő a bíróságon...

Gosig Ratta 2011.11.02. 15:42:39

Az egész kabaré azt bizonyítja, hogy a vallásos szövegelés csak humbug. Itt arról van szó, hogy az arab-muszlim világ továbbra sem mondott le arról, hogy az egész világot leigázza, ehhez azonban először a "belső ellenségeket" kell félretenni. Persze az első ellenség mindig a zsidók és a keresztények. Minden rezsimnek megvan az ellenzék likvidálásához használatos tipikus koncepciós vádja: a muszlimoknál ez a blaszfémia.

Kőtőkálmán 2011.11.02. 16:00:55

@Gosig Ratta:
Egy falfirka jut eszembe a Kádár-érából.
"Ne búsulj, kenyeres, nem lesz így örökké,
150 év alatt sem lettünk törökké!"

Kőtőkálmán 2011.11.02. 16:06:11

@Tropescu:
A diktatúrák működési mechanizmusa ugyanaz mindenhol, Pelikán elvtárs.

Tropescu 2011.11.02. 16:21:25

@Kőtőkálmán: Tessék elmenni Londonba, ott nem fog eszébe jutni. :(

Kőtőkálmán 2011.11.03. 09:24:48

@Tropescu:
Régóta szeretnék, de még nem sikerült eddig eljutni. Pedig volt kinn évekig egy közeli rokon is. :)