Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Keresztényüldözés ma

Keresztényüldözés ma

Saria Malajziában, út a keresztények jogfosztottsága felé

2011. október 24. - Emide Buda

 

 
 

Malajziában párhuzamosan két jogrendszer van érvényben családjogi ügyekben: a polgári bírósághoz a nem-muszlimok folyamodnak, míg a muszlimokat érintő ügyek fölött a Saría Bíróság ítélkezik. Azonban a muszlim többségű országban egyre nagyobb elégedetlenséget szül, hogy azok az ügyek, amelyek mind muszlimokat és nem-muszlimokat is érintenek, a Saría Bíróság elé kerülnek.

 

A malajziai Legfelsőbb Bíróság elutasította egy keresztény ügyvédnőnek azon kérelmét, hogy a muszlim Saría Bíróságon is gyakorolhassa praxisát. Victoria Jayaseele Martin azért fordult bírósághoz, mert egyre több olyan ügy kerül az iszlám jog szerint ítélkező Saría Törvényszék elé, amely nem-muszlim vallású személyeket is érint, azonban őket kizárólag muszlim ügyvédek képviselhetik a testület előtt.

Victoria szerint ezen gyakorlat alkotmányos jogokat sért, ezért az igazságosabb jogi képviseletért küzdő ügyvédnő a Fellebbviteli Bíróság elé viszi az ügyet. Victoriat az eljárásban képviselő ügyvédje, Ranjit Singh elmondta, hogy sokszor nehéz a nem-muszlimoknak jogi képviselőt találniuk, mivel a muszlim ügyvédek gyakran nem hajlandóak olyan ügyeket elvállalni, amelyek ellenkeznek hitükkel. Az Szövetségi Területek Iszlám Vallási Tanácsa szerint azonban ilyen probléma nem áll fenn, a Tanács álláspontja, hogy egy nem-muszlim is könnyen találhat védőt magának.

Malajziában családjogi ügyekben párhuzamosan két jogrendszer van érvényben. A polgári bírósághoz a nem-muszlimok folyamodnak, míg az iszlám rendszer dönt azokban a kérdésekben, amelyek – az ország lakosságának 60%-át adó – muszlimokat érintik. Amíg a polgári bíróság szövetségi szinten igazgatott rendszer – Malajzia tizenhárom államból és három szövetségi területből álló államszövetség –, addig a Saría Bíróságok működését nem a központi kormányzat rendelkezései, hanem az egyes tagállamok önállóan szabályozzák.

Malajzia függetlenné válása után az 1957-es –, ma is érvényes – alkotmány tette lehetővé a kettős jogrendszer működését. A Saría Bíróságok azon muszlimok ügyeit tárgyalják, akik vétettek a vallás ellen, de vétségük még nem érint büntetőjogi kategóriákat. Szabálysértések esetében csak a Szövetségi Bíróság meghatalmazásával hozhatnak ítéletet, továbbá az általuk kiszabott büntetés nem haladhatja meg a 3 év börtönt, az 5000 maláj ringgitnyi összegű (kb. 310 ezer forint) pénzbírságot, illetve a hatnál több korbácsütést.

Victoria, aki 1991 óta foglalkozik polgári joggal, 2004-ben szerzett diplomát a malajziai Nemzetközi Iszlám Egyetemen saría jogból. Második diplomájának megszerzését azzal indokolta, hogy egyre több vallásközi vita kerül a bíróság elé, ahol a nem-muszlimoknak nehéz igazságos képviseletet szerezniük. A vallási kisebbségek sokszor elégedetlenségüket fejezik ki amiatt, hogy azon ügyek, melyek muszlimokat és nem-muszlimokat is érintenek, legtöbbször a Saría Bíróság elé kerülnek, mely testületek általában a muszlimok mellett döntenek.

Palaca of Justice: a maláj Szövetségi Bíróság székhelye Putrajaya városában.
forrás: Wikimedia Commons

Az országban sokszor keverednek a két jogrendszer ügyei. Az egyik leghíresebb példa Lina Joy esete, aki 1998-ban áttért az iszlámról a keresztény hitre, megkeresztelték, és el is akarta ismertetni a váltását a maláj bíróságon. Bár 1999-ben elismerték névváltoztatását (megkeresztelkedése előtt Azlina Dzsalilani-nak hívták), és a személyi igazolványán is új neve szerepelhetett, a megfelelő vallásjogi elismerő dokumentum hiányában nem tették hivatalossá az áttérését. Joy ezért, megkerülve a saría ítélethozó testületét, a Legfelsőbb Bírósághoz fordult, majd 2006-ban a Szövetségi Bíróságra vitte ügyét, azonban a tábla egy évvel később elutasította a kérelmet. Ezt a döntést azzal indokolták, hogy annak, aki meg kívánja tagadni vallását, az adott vallás törvényeihez igazodva kell eljárnia. Az ítélet értelmében egy maláj állampolgár csak azután térhet át a keresztény hitre, hogy megfelelt a szükséges feltételeknek, és az illetékes iszlám vallási szervek meggyőződtek róla, hogy az illető hitehagyott.

A kettős jogrendszer által kiváltott vitákkal párhuzamosan az utóbbi években mérsékelt változások mentek végbe az iszlám igazságszolgáltatásban. Tavaly a maláj kormány beleegyezett, hogy női bírákat nevezzenek ki az iszlám ítélőszékekre. A Nővérek az Iszlámban (Sisters in Islam) szervezet, amely a női jogokért küzd, már évek óta próbálta elérni ezt. Bár sokat kellett várni a rendszer ilyenfajta megreformálására, mindez bíztató jel lehet arra nézve, hogy egyszer talán nem-muszlim ügyvédek is praktizálhatnak majd a Saría Bíróságokon.

http://kitekinto.hu/kelet-azsia/2011/03/30/bonyolult_jogi_kettsseg_szul_indulatokat_malajziaban

Nyitrai Emese Judit

A bejegyzés trackback címe:

https://kozbenjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr73325924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása