Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Keresztényüldözés ma

Kiszúrták az őr szemét a dzsihadisták, hogy feladja a lelkészt

2018. június 02. - Emide Buda

Kiszúrták az őr szemét a dzsihadisták, hogy feladja a lelkészt

Kirgizisztán többsége muszlim vallasú - baloldalon Horváth András, a Szent Pál Akadémia főtitkára

Egyre feszültebb a keresztények helyzete Kirgizisztánban - legalábbis erről árulkodnak Horváth Andrásnak, a Szent Pál Akadémia főtitkárának tapasztalatai, aki egy Jézus Krisztus Egyháza elnevezésű keresztény közösségben járt az országban. 

 

A Hit Rádió Középpont című műsorában a főtitkár elmondta, hogy 2000 környékén vette fel a kapcsolatot a Hit Gyülekezete a Jézus Krisztus Egyházának nevezett neo-protestáns gyülekezettel. Az ottani egyház vezetője pedig többször járt Magyarországon és hamar kialakult egy jó kapcsolat a két fél között. Akkoriban több mint tízezer fős volt a kirgiz gyülekezet. Ez jelentős létszám az ország 6 milliós lakosságához viszonyítva.

„18 éve küldték először hozzánk hallgatókat a Hit Gyülekezete főiskolájára” - mondta a főtitkár, majd hozzátette: először 4-5 kirgiz hívő jött Magyarországra, az SZPA teológus szakára, és nagyon könnyen beilleszkedtek, könnyen megtanultak magyarul. 

„Nagyon hamar összebarátkoztunk velük” – mesélte Horváth András, hozzátéve, hogy ma már jelentős az SZPA külföldi tevékenysége. „Először a határon túli magyarságnak szóltak az ilyen kurzusok, és ez a mai napig meg is maradt. Viszont már 10-15 éve közép-európai állampolgárok is járnak hozzánk. Távol-Keletről, közép Ázsiából és az afrikai kontinensről is elég sok hallgató érkezik. Ez az új missziónk!”. Jelenleg az akadémia hallgatóinak körülbelül 20 százaléka külföldi.

A kirgizek voltak az első ázsiai csoport az akadémián. Biskekből érkeztek, amely egy 1 millió lakosú főváros. Az ott lakó hívőknek jelenleg 11-12 gyülekezeti közösségük van az országban – ebből 5 a fővárosban. A régi, nagy létszám pedig erősen megfogyatkozott - mondta Horváth András, aki kiemelte, hogy mindez azt követően, hogy a 2010-ben lezajlott puccs után egy feszült vallási helyzet alakult ki, amely a szunnita erőknek kedvezett.

Egy helyi keresztény szerint ennek oka, hogy szaúd-arábiai és török érdekeltségek viszik Kirgizisztánba a pénzt - építik a mecseteket és az iszlám egyetemeket - emiatt nő a muszlim lakosság és erősödik az iszlamizáció. 

„Az ott élő 50 féle népesség amúgy békességben él együtt, házasodnak egymással. Kellemes és békét nyújtó kép ezt látni” - mondta a Hit Gyülekezete iskolájának igazgatója, aki szerint ez előrevetíti a Millenniumi korszakot.Egyedül a vallási kérdés okoz feszültséget. Nem többoldalú ez, hanem csak az iszlám oldalán vannak konfliktusok.A 2010-es zavargásoknak is volt vallási oka. Még a gyülekezeteket is megtámadták” – mesélte. 

„Én is voltam ebben a gyülekezetben, ahol az ott lévő őrt megkínozták, azért hogy kiszedjék belőle, hol van a gyülekezet lelkésze, és hol tartják a gyülekezeti iratokat” – mondta majd hozzátette, az őr szemét kiszúrták, de nem árult el semmit. Az erőszakhullám óta a főtitkár szerint egyre nehezebb a gyülekezetek működése, sok keresztény elmenekült a térségből.  

Mivel a fővárosban lévő gyülekezetet korábban molotov-koktélos támadás érte, a keresztény vezetők úgy döntöttek, hogy inkább több helyen tartják az alkalmakat, hogy biztonságosabb környezetet tudjanak teremteni a hívőknek. Végül hozzátette: több külföldről érkezett, keresztény SZPA hallgató is kivándorolt. Ezt azonban elsősorban azok tudják megtenni, akik megfelelő anyagi bázissal rendelkezek ehhez.

A képre kattintva tekintse meg a galériát!
http://www.hitradio.hu/hirek/kiszurtak-az-or-szemet-a-dzsihadistak-hogy-feladja-a-lelkeszt

Szomorú vasárnap. Tizenegy keresztényt öltek meg Indonéziában.

A gyilkos házaspár a saját gyermekeiket is feláldozta

 

Vasárnap reggel keresztény templomoknál követett el öngyilkos merényleteket egy hattagú család. Az elkövetők között két kislány is volt. Tizenháromra emelkedett a halálos áldozatok száma.

A támadások a zömmel muzulmán vallású ország második legnépesebb városában, Surabayában történtek három templomnál szinte egyszerre, közvetlenül a reggeli istentisztelet előtt. Több mint 40 ember megsebesült - közölte az indonéz rendőrség.

 Az elkövetők egy család tagjai voltak: az apa egy autóba rejtett robbanószerkezetet hozott működésbe, 16 és 18 éves fiuk egy motorbiciklit használt, az anya pedig a 9 és 12 éves kislányukkal együtt robbantotta fel magát. A merénylők az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezethez kötődő Jamaah Ansharut Daulah nevű indonéziai szervezethez tartoztak. A család korábban Szíriában járt, nemrég tértek vissza Indonéziába. A detonációkban mindannyian életüket vesztették.

indonez_1.jpg

A támadók eredetileg rendőrségi célpontokat szemeltek ki, ám azok túlzott őrizete miatt változtattak a tervükön. Három, házilag eszkábált robbanószerkezetet a merénylők nem tudtak felrobbantani, ezeket tűzszerészek semmisítették meg.

A rendőrség vasárnapra bezáratta a városban az összes templomot. Joko Widodo elnök ellátogatott a támadások helyszíneire, és barbár, embertelen, gyáva tettnek minősítette a robbantásokat. Az indonéziai egyházak szövetsége és az ország két legnagyobb muszlim szervezete is elítélte a merényleteket.

indonez1.jpg

A 261 milliós Indonézia lakosságának mintegy 9 százaléka keresztény, közülük sokan kínai nemzetiségűek. A héten szélsőséges iszlamista foglyok lázadást robbantottak ki egy Jakarta külvárosában található, erősen őrzött börtönlétesítményben. A zendülők a terrorelhárítók öt tagjával végeztek. Az indonéz hírszerzés szerint a vasárnapi templomi robbantásoknak köze lehet a jakartai börtönlázadáshoz.

http://hvg.hu/vilag/20180513_Egy_negygyermekes_csalad_kovetett_el_ongyilkos_merenyleteket_Indoneziaban

Surabaya attacks: 11 killed in Indonesia church bombings

 

Suicide bombers have attacked three churches in Indonesia's second-largest city Surabaya, killing at least 11 people.

Around 40 others were injured in the attacks, which occurred within minutes of each other. No group has so far said it carried them out.

TV pictures showed debris scattered around the entrance of one church.

Indonesia, the most populous Muslim-majority country, has seen a resurgence of Islamist militancy in recent months.

More than 90% of Indonesians are Muslim, but there are also significant populations of Christians, Hindus and Buddhists.

The attack is the deadliest since 2005, when three suicide bombings on the resort island of Bali killed 20 people.

What happened?

The first explosion took place between services at the Santa Maria Catholic Church around 07:30 local time (00:30 GMT). Inspector General Machfud Arifin told CNN Indonesia that a motorbike was used in the attack.

According to Reuters, the second bombing targeted the cark park of a Pentecostal church. Images of the scene showed a number of burnt motorcycles.

Unconfirmed eyewitness reports say that the third attack was carried out by one or more veiled women who entered a church with children.

Officials reportedly foiled attacks against other churches.

Firefighters are seen at the site of a blast at the Pentecost Church Central Surabaya (GPPS), in Surabaya, East Java, Indonesia, 13 May 2018Image copyrightANTARA FOTO/MOCH ASIM / VIA REUTERS
Image captionFirefighters attended the scene at the Pentecost Church Central Surabaya (GPPS)

Who's behind the attacks?

So far there has been no claim of responsibility for the attacks.

But Wawan Purwanto, of Indonesia's intelligence agency, said the Islamic State-inspired group, Jemaah Ansharut Daulah (JAD), was suspected to be behind them.

He added that the bombings were likely to be linked to an incident earlier this month, when five members of the security forces were killed during a 36-hour standoff with militant Islamist prisoners at a high security prison on the outskirts of the capital Jakarta.

Separately, police said they had killed four suspected members of JAD in Cianjur, West Java.

Indonesian police patrol outside a church after a suicide bomb in Surabaya, Indonesia. Photo: 13 May 2018Image copyrightEPA
Image captionThe attacks were carried out within minutes of each other

How has the country reacted?

Christian leaders urged calm. "We don't need to be afraid when facing terror threats. We must leave it completely to the government to handle," the head of the Indonesian Communion of Churches said in a statement on Sunday quoted by The Jakarta Post.

Indonesia's Foreign Minister Retno Marsudi condemned the attack and sent her condolences to the victims and their families.

http://www.bbc.com/news/world-asia-44097771

Friss helyszíni beszámoló a kínai keresztények egyre nehezebb helyzetéről

 

 
A kínai keresztények egyre nehezülő helyzetéről a China Aid cikke alapján:
Mindenhol nyilvános helyeken keresztényellenes úgynevezett tacepaókat helyeznek el a hatóságok. fel A rendőrök bármikor megjelenhetnek az istentiszteleteken és különösebb indok nélkül letartóztatják a pásztort a prédikáció kellős közepén A magánélet sincs biztonságban, ha barátaiddal találkozol az otthonodban megbüntethetnek vagy letartóztatnak, ha rajtakapnak
Ez a jelenlegi helyzet Henan tartományban Kínában. Februárban új vallási rendelkezések léptek hatályba És bár Kínában mindig is megpróbálták a polgárokat arra kényszeríteni , hogy csakis a kormány által működtetett egyházakban járjanak a most hatályba  lépett szabályzással még veszélyesebb helyzetbe kerülnek a keresztények. Sok keresztény inkább titokban gyűlik össze bérelt épületekben vagy otthonokban,hogy  ki maradjanak  ebből az állami egyház rendszerből ,mert félnek a kommunisták által működtetett egyházakban zajló korrupciótól. A körülmények egyre rosszabbak. Az új törvényeken felbátorodva a hatóságok megrohamozták az istentiszteleteket, pásztorokat tartóztattak le és házi őrizet alá vesznek gyülekezetét tagokat néhány rövid hónap eltelte után Több száz házi gyülekezet tűnt el ,olyan gyülekezetek már évek óta békésen működtek többé nincsenek biztonságban, épületeik ajtaját lepecsételik, a  kereszteket újra és újra megsemmisítik. Ezeket a keresztényeket nyomás alá helyezik, hogy csatlakozzanak az úgynevezett állami hivatalos egyházakhoz, és ott  regisztrálják magukat. A kormány módszerei, amivel kutatják ezeket a keresztényeket, szintén kegyetlenek . A kommunista párt  néhány ágazatban az alkalmazottakat arra kényszerítik hogy aláírjanak egy olyan nyilatkozatot,  amiben megtagadnak minden vallási hitet.Aki nem hajlandó aláírni , akár ötezer dollár büntetést is le vonhatnak a fizetéséből . Még azok is, akik regisztráltak az állam által működtetett egy házaknál, nem mentesülnek ez alól.Április elején A hivatalos egyházakat összehívták újra egy ideológiai eligazításra, többek között arról, hogy  minden gyülekezetnek ki kell tennie a kínai zászlót ,valamint hogy  18 éven aluliak nem vehetnek részt az istentiszteleteken, és hogy a keresztény propaganda, mint például jelképek, keresztek , képek, plakátok nem jelenhetnek meg az épületeken . A növekvő nyomás ellenére sok keresztény még mindig titokban összegyűlik,és a kommunisták fenyegetéssel sem tudják visszatartani őket.A kommunista párt fél ettől az igazságtól  amely előbb-utóbb le  fogja győzni !
Bob Fu  beszámolójának segítségével készítette a Közbenjáróblog

Mészárlás a templomban, tizenöt halott a mai vadászat terítéke.

Legalább 15 ember, köztük egy pap életét követelte kedden a Közép-afrikai Köztársaság fővárosában, Banguiban ismeretlen fegyvereseknek egy templom ellen intézett támadása – közölték helyi egészségügyi források és jogvédők.

Szemtanúk beszámolói szerint a Notre Dame de Fatima templomot a reggeli mise során tűzfegyverekkel és gránátokkal támadták meg, arra kényszerítve a híveket, hogy az imaház falába a rendőrség által vájt résen keresztül meneküljenek. Walter Brad Mazangue, a bangui főegyházmegye titkárságának vezetője szerint a halálos áldozatok között van egy Albert Toungoumale Baba nevű pap is.

fatima1.jpg

Mintegy 30 embert szállítottak az egészségügyi intézménybe a helyi kórház szóvivője szerint , az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű nemzetközi szervezet pedig közölte, hogy hozzávetőleg 50 sérültet láttak el. A támadás az alapvetően keresztény főváros főleg muszlimok lakta PK5 nevű negyedének peremén történt, ahol a múlt hónapban 21-en haltak meg az ENSZ Közép-afrikai Békefenntartó Missziójának (MINUSCA) és a helyi biztonsági erők közös műveletében, amely a területen tevékenykedő fegyveres bűnözői csoportok ellen irányult.

fatima2.jpg

Egyelőre nem világos, melyik szervezet vagy csoport felelős a támadásért. Banguiban és az ország más térségeiben a muszlimok és keresztények közötti felekezeti erőszak a polgárháború öt évvel ezelőtti kirobbanása óta nem számít ritkaságnak. 2013-ban a korábbi Seleka lázadószervezet tagjai megbuktatták Francois Bozizét, az ország keresztény elnökét, a keresztény milíciák fegyveresei pedig válaszul megtámadták az országban élő muszlim közösséget.

A bangui Notre Dame de Fatima templomot 2014-ben is támadás érte, akkor is egy pap valamint több hívő vesztette életét ugyancsak ismeretlen fegyveresek kezeitől.

A SELEKA hordái seleka1.jpg

MTI

China Aid: Fokozódik a nyomás a kínai keresztényeken

 

A kínai keresztények helyzete az új vallási törvények következtében egyre nehezebb.

Mindenhol nyilvános helyeken keresztényellenes tacepaókat  helyeznek el. A hatóságok bármikor megjelenhetnek az istentiszteleteken és letartóztathatják a pásztort akár a  prédikáció közepén .

kina.jpg

A magánéleted sincs biztonságban, ha barátaiddal találkozol az otthonodban, megbüntethetnek vagy letartóztatnak ha rajtakapnak. Ez a jelenlegi helyzet  Kínában, különösen Henan tartományban. Februárban új vallási rendelkezések léptek hatályba, és bár Kínában mindig is megpróbálták a polgárokat arra kényszeríteni, hogy csakis a kormány által működtetett egyházakban járjanak, a most hatályba lépett szabályzással még veszélyesebb helyzetbe kerülnek a keresztények. Sok keresztény inkább titokban gyűlik össze bérelt épületekben, vagy valamelyikük otthonában,  kimaradva ebből az állami egyház rendszerből, mert félnek A kommunisták által működtetett egyházakban zajló korrupciótól. A körülmények egyre rosszabbak.Az új törvényeken felbátorodva a hatóságok megrohamozták az istentiszteleteket, pásztorokat tartóztattak le és házi őrizet alá vesznek gyülekezetét tagokat. Néhány rövid hónap eltelte után több száz házi gyülekezet tűnt, el olyan gyülekezetek,amelyek már évek óta békésen működtek. Többé nincsenek biztonságban, épületek ajtaját lepecsételik,a kereszteket újra és újra  megsemmisítik. Ezeket a keresztényeket nagy nyomás alá helyezik hogy csatlakozzanak az úgynevezett állami hivatalos egyházakhoz, és ott regisztráljanak  A módszerek, amivel kutatják ezeket a keresztényeket szintén kegyetlenek. Néhány ágazatban a kommunista  párt az alkalmazottakat arra kényszeríti, hogy aláírjanak egy olyan nyilatkozatot, amiben megtagadnak minden vallási hitet. Aki nem hajlandó aláírni, annak akár ötezer dollár büntetést is levonhatnak a fizetéséből. Még azok is,akik regisztráltak az állam által működtetett egy házaknál, nem mentesülnek ez alól.Április elején A hivatalos egyházakat  összehívták újra ideológiai eligazításra, ahol utasították őket, hogy minden gyülekezetnek ki kell tennie a kínai zászlót valamint hogy a 18 éven aluliak nem vehetnek részt az istentiszteleteken, és hogy a keresztény propaganda, mint például keresztény jelképek, plakátok, hirdetések nem jelenhetnek meg az épületeken. A veszélyek és a növekvő nyomás ellenére sok keresztény még mindig titokban összegyűlik és a kommunisták fenyegetéssel sem tudják őket visszatartani. Akommunista párt fél ettől az igazságtól amely előbb-utóbb le fogja!

 Bob Fu  China Aid-ban megjelent beszámolója alapján készítette  a Közbenjáróblog.

 

Két golyó a hátába, és meghalt áldásosztás közben a pap

Katolikus papot lőttek agyon a Fülöp-szigeteken

Közvetlenül vasárnapi miséje után agyonlőttek egy bányászatellenes katolikus papot a Fülöp-szigetek északi részén, a Cagayán tartománybeli Gattaránban – közölte a helyi rendőrség.

A 37 éves Mark Ventura atya éppen a gyerekeket áldotta meg és a kórustagokkal társalgott a misét követően, amikor kétszer hátba lőtték – mondta el Rodel Tabulog gattaráni rendőrkapitány. A támadásban senki más nem sebesült meg. A sisakot viselő gyilkos motoron menekült el egy másik gyanúsítottal – tette hozzá a rendőrtiszt.

Vizsgáljuk a gyilkosság lehetséges indítékát”

– nyilatkozott a DZMM rádióadónak Tabulog. Helyi sajtóhírek szerint a katolikus közösség kedvelte az atyát. A csaknem hét évvel korábban pappá szentelt Venturáról köztudott volt, hogy ellenzi a bányászatot, és segíti a tartományban élő bennszülött lakosokat – írta honlapján a testület. Mark Ventura a második pap, akit az elmúlt négy hónapban meggyilkoltak az országban – hívta fel a figyelmet a Fülöp-szigeteki Katolikus Püspöki Konferencia.
Decemberben egy 72 éves papot lőttek agyon a délkelet-ázsiai ország északi részén található Nueva Écija tartományban, miután segédkezett egy politikai fogoly kiszabadulásában – fűzte hozzá a konferencia. A Fülöp-szigetek mintegy 100 milliós lakosságának több mint 80 százaléka római katolikus vallású.

Forrás: MTI; Vezető kép: philstar.com

https://pestisracok.hu/katolikus-papot-lottek-agyon-a-fulop-szigeteken/

17 halott a nigériai templomi mészárlásban

Brutális támadás ért egy nigériai keresztény templomot, sok halott

Legalább tizenheten életüket vesztették kedden egy nigériai templom elleni támadásban - közölte a délkeleti fekvésű Benue szövetségi állam szóvivője.

Brutális támadás ért egy nigériai keresztény templomot, sok halott
(Képünk illusztráció)

Terver Akase szerint feltételezhetően a muszlim vallású, nomád életmódot folytató fulani népcsoport tagjai felelősek a keresztény imaház elleni támadásért, amely két katolikus pap életét is követelte. Mint mondta, a szövetségi állam kormányzója megszakította vakációját, hogy választ adjanak a fegyveres pásztorok jelentette biztonsági fenyegetésre.   

Szemtanúk szerint kedden reggel fegyveres pásztorok rohanták meg az imaházat egy gyászmise alatt, s többeket agyonlőttek vagy megsebesítettek.   

Muhammadu Buhari nigériai elnök aljas, ördögi cselekedetnek minősítette a hívek és papok legyilkolását

buhari.jpg

Az ország északi részét sújtó aszály miatt számos nomád marhacsordáival Nigéria déli térségeibe vándorolt. Ez viszont gyakran összecsapásokhoz vezetett a helyi keresztény földművesekkel. Az év eleje óta több mint 200 ember esett áldozatul a viszálynak.   

Egy új törvény tiltja a pásztoroknak, hogy továbbra is nomádként vándoroljanak Benue állam területén. A szabályozás a legelő és a művelés alá vont földek birtoklása miatt folytatott véres konfliktusoknak kívánta elejét venni, de a muszlim pásztorok képviselői elutasították a tilalmat.

atv.hu/MTI

http://www.atv.hu/kulfold/20180425-brutalis-tamadas-ert-egy-nigeriai-kereszteny-templomot-sok-halott

Iszlám Húsvét.Kiirtottak egy keresztény családot Pakisztánban.

Egy keresztény család négy tagját mészárolták le az utcán húsvéthétfőn a délnyugat-pakisztáni Kvettában, Beludzsisztán tartomány székvárosában. A helyi rendőrfőnök terrorcselekménynek minősítette a gyilkosságot – írta az MTI.

meszarlas.jpg

A család riksán utazott rokonlátogatásra Kvetta többségében keresztények lakta negyedébe, amikor motorkerékpáron ülő fegyveresek feltartóztatták, és tüzet nyitottak rájuk. Egy nőt súlyos sérüléssel kórházba szállítottak, apja és három unokatestvére a helyszínen életét vesztette.

„Célzott támadásnak tűnik” – jelentette ki Moazzam Dzsah Anszari tartományi rendőrfőnök. „A vizsgálat első megállapításai szerint hitük miatt vették célba őket. Terrorcselekmény volt.”

Négymillió keresztény Pakisztánban

A mészárlás a legnagyobb keresztény ünnep, húsvét másnapján történt. Pakisztán 200 milliós, túlnyomó többségében szunnita muzulmán népességének 2 százaléka keresztény. A vallási ünnepeken Pakisztánban gyakoriak a keresztények és síita muzulmánok elleni támadások. Az elkövetők a tálibokkal, az al-Kaida és az Iszlám Állam iszlamista terrorszervezetekkel állnak kapcsolatban.

Decemberben, egy héttel karácsony előtt, két öngyilkos merénylő hajtott végre robbantásos merényletet egy zsúfolásig megtelt keresztény templom ellen Pakisztán délnyugati részén. A merényletben legkevesebb tízen meghaltak, és legalább 56-an megsérültek. A támadás elkövetését az Iszlám Állam vállalta magára.

hekkelnek.jpg

https://index.hu/kulfold/2018/04/03/pakisztani_kereszteny_csaladot_olt_meg_az_iszlam_allam/

Újabb templomi vérengzés, ezúttal Oroszországban. Öt halott és sebsültek.

A szakállas támadó Allah akbar kiáltással futott a templom bejáratához és kezdett lövöldözésbe.

öt nő halt meg a dél-oroszországi Kizljarban, amikor egy merénylő a pravoszláv maszlenyicát ünneplőkre lőtt egy templomnál. A város a Kaszpi-tenger mentén lévő Dagesztánban van, amely már évek óta a legtöbb terrorista támadás helyszíne Oroszországban. Igaz, az akciók célpontjai általában katonák, rendőrök, vagy az állammal való együttműködés miatt ellenséggé lett egyházi – nem egyszer iszlám – vallási vezetők, jóval ritkábban civilek.

A Sputnik szerint az elkövető is meghalt, a helyszínen lévő rendőrök likvidálták. 

További három nő sérült meg a támadásban és két rendőr. A templomban szolgáló pap elmondása szerint a szakállas támadó Allah akbar kiáltásokkal futott a templom bejáratához és kezdett lövöldözésbe. 

Az Rbk.ru hatósági forrásokra hivatkozva úgy tudja, az elkövető egy 22 éves, név szerint ismert férfi, aki az Iszlám Állam oroszországi alvó sejtjének tagja lehetett, bár nem volt a rendőrség látóterében. 

orosz.jpg

Jelenleg szülei otthonában folyik házkutatás.
https://index.hu/kulfold/2018/02/18/negyen_meghaltak_egy_orosz_templomi_lovoldozesben/

Szablyával kaszabolta a hívőket a templomban

Indonéziában hívekre támadtak egy katolikus templomban

indonez.jpg

Jáva szigetén vasárnap egy nem beszámítható személy belépett egy yogyakartai templomba és szablyájával megsebesített tíz hívőt és P. Karl-Edmund Prier jezsuitát, aki éppen szentmisét mutatott be. Az egyház az indonéz hatóságok védelmét kérte.

Február 11-én a vasárnap reggeli szentmisén történt a támadás, amely nagy félelmet és megdöbbenést váltott ki az indonéz katolikus közösségben. Az elkövető megrongált egy Szűz Mária és egy Jézus szobrot. Miután nem adta meg magát a rendőrségnek, rálőttek és súlyosan megsebesítették, majd kórházba szállították. Megkezdődött a rendőrségi nyomozás az elkövetés szándékának kiderítésére.

A helyi egyház védelmet és biztonságot kér a hatóságoktól

„Határozottan elítéljük a szentmise során elkövetett erőszakcselekményeket. A katolikus közösség a szentmisén ünnepli Krisztus üdvözítő művét és éli meg az Istennel való találkozást az áldozáson keresztül”

– írja nyilatkozatában P. Endra Wijayanto, a helyi érsekség Igazságosság és Béke bizottságának vezetője.

A helyi egyház azt kéri a rendfenntartó erőktől, hogy igyekezzenek megelőzni az erőszakcselekményeket, és védelmezzék minden indonéz állampolgár alapvető jogait, kivétel nélkül. Arra hívnak, hogy aktívan támogassák az 1945-ös alkotmány értékeit, amely vallás és istentiszteleti szabadságot biztosít az emberi jogok védelmével együtt az állampolgároknak. A keresztények pedig továbbra is segítsék elő a békét és az igazságosságot, fenntartva a társadalmi rendet a káosz elkerülése érdekében. Fontos, hogy a nemzet békében és harmóniában éljen ezután is – olvasható a Fides missziós hírügynökséghez eljuttatott egyházi nyilatkozatban.

Prozelitizmussal vádolják az egyházat

Ugyanabban az indonéz régióban a bantuli Szent Pál katolikus plébánia néhány nappal a támadás előtt humanitárius missziót szervezett. Ennek keretében jótékonysági tevékenységet és ingyenes orvosi ellátást biztosítottak a betegeknek. Egy fundamentalista muzulmán csoport megakadályozta a tervet, azzal vádolva a keresztényeket, hogy prozelitizmust végeznek.

A vallást választási célokra akarják felhasználni

Megfigyelők szerint a keresztények és más vallási kisebbségek megtámadása politikai célzatú lehet, amely által polarizálni akarják a társadalmat etnikai és vallási alapon. Egyes politikai csoportok felhasználhatják a vallást politikai célokra, hogy instabilitást keltve politikai hasznot húzzanak belőle a közelgő önkormányzati választásokon szeptemberben és az elnöki választásokon 2019-ben.

Az ENSZ szerint Indonéziát a szélsőségesség és az intolerancia veszélye fenyegeti

Zeid Ra’ad al-Hussein, ENSZ emberi jogi főbiztos rámutatott, hogy Indonéziában a növekvő szélsőségesség kísérő jelensége a diszkriminációra, a gyűlöletre és az erőszakra buzdítás, amelyet a populizmus és a politikai opportunizmus táplál. A főbiztos, aki maga is muzulmán, figyelmeztetett, hogy a politikai szélsőségesség és az intolerancia sötét fellegei fenyegetik Indonéziát.

Orientalista.hu – RadioVaticana

http://orientalista.hu/indoneziaban-hivekre-tamadtak-egy-katolikus-templomban/

Tűzben edzett Biblia. Theresa May felszólalása a brit parlamentben.

Egy iraki keresztény egy felgyújtott templomból kimenekített Bibliát adott át Theresa May miniszterelnöknek a brit parlamentben tegnap.

theresa.jpg
May asszonyt a parlamentben megkérdezték, hogy a nemzetközi segélykeretből tervezik-e az üldözöttek számára elkülöníteni támogatásokat. Elmondta, hogy decemberi találkozásukkor a ninivei Dániel atya beszélt neki azokról a valóságos üldözésekről és szenvedésekről, amiken az iraki keresztények a gyülekezetében keresztül mentek az elmúlt időben.
Theresa May így válaszolt: "Ez egy valóságos ügy. Minden segélyünket a szükségeknek megfelelően osztjuk szét, mellyel biztosítani szeretnénk, hogy egyetlen embert se különböztessenek meg faji, etnikai vagy vallási alapon. Együttműködünk különböző kormányokkal, a nemzetközi közösséggel és az ENSZ-szel a kisebbségi jogok támogatása érdekében, és hogy biztosítsuk, hogy a segélyek elérjenek azokhoz, akiknek szüksége van rá. De természetesen tovább fogjuk keresni, hogy miként tudnánk jobban támogatni a vallási kisebbségek üldözésének a visszaszorítását." 

 

Dániel atya, az iraki Erbilből, az Open Doors szervezet közvetítésével találkozott Theresa May miniszterelnöknővel még december 13-án: had the opportunity to meet with Prime Minister Theresa May on Wednesday 13th December.  A találkozó úgy jött létre, hogy az Open Doors felhívására 808,172 ember írt alá egy petíciót 142 országból, arra kérve a brit kormányt és az ENSZ-et, hogy biztosítsák a Közel-Keleten élő keresztényeknek és más kisebbségeknek, hogy egyenlő állampolgári jogokat élvezhessenek, méltó életkörülmények között és szerepet vállalhassanak a társadalmi megbékélésben és újjáépítésben.

Dániel atya egy arab nyelvű Bibliát adott ajándékba a miniszterelnöknőnek, melyet az iraki Karamlesben egy templomból mentettek ki, melynek felgyújtását az IÁ vállalta magára. A Biblia megmenekülése az iraki keresztény közösség reményét és kitartását szimbolizálja.

A 27 éves Dániel atya maga is üldözés áldozata. Az Öbölháború idején született és tinédzserként Bagdadban élt, amikor az Al-Kaida fenyegette a családját. 2006-ban arra kényszerült, hogy vagy Erbilbe menekül, vagy megölik a keresztény hite miatt. A szolgálatát azok felé a gyerekeknek szentelte, akik azután érkeztek Erbilbe, hogy Moszul elesett az IÁ katonai akciója után 2014-ben.

Bombatámadás ultraliberális jelszavakkal Chilében három templomban a pápa látogatása előtt

Halálos fenyegetés Ferenc pápának chilei látogatása előtt

Házi készítésű pokolgépek robbantak csütörtökön és pénteken három templomban a chilei fővárosban Ferenc pápa közelgő látogatása előtt. Egy negyedik szerkezetet sikerült a működésbe lépése előtt hatástalanítani .Az ismeretlen merénylők röplapokat is hagytak maguk után, melyeken megfenyegették a pápát, hogy fel fogják robbantani a chilei látogatása során . Az írás stílusa , amiben többek között  kifejezték a keresztény erkölccsel szembeni undorukat, ultraliberális és/vagy marxista elkövetőkre utal. roplap.jpg "A test szabad, tisztátalan és vad." -  szól az üzenet további része. Ellene vagyunk minden vallásos nőnek és férfinak és a prédikátoroknak- így az írás, és a pápai  kontroll elutasításra buzdít. "Szabadnak születtünk, hogy megválasszuk azt , hogy azon az úton járjunk, amelyiken akarunk ." Kérdés persze, hogy ebben miért és hogyan akadályozza őket Ferenc pápa,és miért kellene ezért meggyilkolni."A következő bomba a reverendádban lesz." -áll a röplapon. A chilei biztonságiak nagy erőkkel készülnek a pápalátogatásra, megóvandó a katolikus egyházfő és a hívek biztonságát.

Magyarországi Szent Erzsébetről elnevezett templom felgyújtott bejárata:

templomchile.jpg

Ha nem halasztják el a látogatást, a pápai vizit következő állomása Peru lesz.

Forrás: https://cruxnow.com/global-church/2018/01/12/bomb-threats-issued-pope-francis-ahead-chile-visit/

Újévi mészárlás a templomkapuban.Mit szól ehhez a muszlimsimogató pápa?

Újévi szentmiséről kilépő keresztényeket gyilkoltak meg Nigériában

2018. január 3. szerda 13:31

Ismeretlen fegyveresek támadtak a templom kijáratánál a hívekre az ország déli részén fekvő Omoku városában december 31-ről január 1-jére virradó éjjel, az éjféli mise után. A merényletnek legalább tizenhat halálos áldozata van.

omoku.jpg

Egy rendőr tanúvallomása szerint többen már a helyszínen életüket vesztették, tizenkét embert pedig kórházba szállítottak. Rivers szövetségi állam vezetése csaknem 140 millió forintnak megfelelő összeget ajánlott fel a nyomravezetőnek, aki segít kézre keríteni a felelősöket.

A Nigeria Independent című napilap szerint összehangolt akciót hajtottak végre a miséről hazatérő keresztények ellen a város két különböző pontján, Kirigani és Oboh területén. Egyelőre egy terrorszervezet sem vállalta magára a merényletet.

Forrás és fotó: Avvenire.it

http://www.magyarkurir.hu/hirek/ujevi-szentmiserol-kilepo-keresztenyeket-gyilkoltak-meg-nigeriaban

Magyar Kurír

Nigeria. Uccise almeno 16 persone alla Messa di mezzanotte


 martedì 2 gennaio 2018
All'uscita dalla Messa un gruppo di uomini armati ha aperto il fuoco su alcuni fedeli che stavano uscendo da una chiesa nella città di Omoku, nella notte tra il 31 e il 1°.
Uccise almeno 16 persone alla Messa di mezzanotte

Uomini armati hanno aperto il fuoco su un gruppo di fedeli che tornavano dalla Messa di mezzanotte, a fine anno, nella città di Omoku, nei pressi di Port Harcourt, nel sud della Nigeria, uccidendo almeno 16 persone. 
Molti dei dettagli vanno ancora chiariti e quello che si sa finora è stato reso noto da una fonte della polizia e da un parente di una delle vittime. 

«Diverse persone sono morte sul posto e altre 12, ferite da colpi di arma da fuoco, sono state trasferite in ospedale per le cure», ha detto un poliziotto sotto anonimato. 

Il responsabile per l'informazione di polizia dello Stato di Rivers, Nnamdi Omoni, non ha confermato al momento il bilancio delle vittime, ma ha riferito che è stata lanciata dalle autorità «una caccia all'uomo per assicurarsi che i banditi vengano arrestati e processati». Le autorità locali hanno anche offerto una ricompensa di 200 milioni di mairas, pari a circa 450.000 euro, a chi dia informazioni che portino alla cattura dei responsabili, la cui identità è ignota.

Vanno ancora verificate una serie di informazioni riguardanti l'attacco avvenuto nella città nigeriana di Omoku. In ogni caso, stando a quanto riportato dal Nigeria Independent, gli assalitori hanno effettuato un attacco coordinato contro i cristiani che ritornavano dai servizi religiosi in due luoghi diversi, a Kirigani e Oboh, aree della comunità di Aligwu. Finora non ci sono state rivendicazioni da parte di gruppi terroristici. 

Fegyveresek támadtak meg egy kopt keresztény templomot Kairóban

Kopt keresztény templomra támadtak fegyveresek pénteken Kairó déli részében. A támadásban hárman - más források szerint öten - meghaltak, a biztonsági erők egy támadót agyonlőttek. Az incidens az egyiptomi főváros déli peremén fekvő Heluán negyedben lévő Mar Mina templomnál történt - közölték a biztonsági erők. 

kopten-gut_01.jpg

Rendőrségi vezetők szerint egy fegyveres tüzet nyitott a templom előtt, a biztonsági erők öt tagját megsebesítette, és megpróbált a templomra támadni, de a biztonsági erők agyonlőtték. 

Az al-Ahram kormánylap internetes oldalán közzétett fényképen, amelyen valószínűsíthetően a támadó holttestét ábrázolja, egy szakállas, lőszerekkel teli mellényt viselő, földön fekvő férfi látható.

Az EFE spanyol és a dpa német hírügynökség biztonsági forrásokból úgy értesült, hogy négy áldozat két egyiptomi katona és egy rendőr, valamint a templom gondnoka. Az ötödik halott a támadó. A dpa-nak nyilatkozó, nevének elhallgatását kérő biztonsági vezető szerint volt egy másik támadó is, aki elmenekült a helyszínről.

Legutóbb múlt szombaton támadt egy kopt keresztény templomra egy agresszív muzulmán tömeg Kairó közelében, el-Gíza városában. A támadók összetörtek több berendezési tárgyat, és bántalmazták az ott tartózkodó híveket.

Tavaly decemberben legalább huszonöt ember halt meg a kairói Szent Péter kopt templomnál történt támadásban. Áprilisban virágvasárnapkor két kopt templomban pokolgépes merényletek legalább 47 emberrel végeztek. Mindkét támadás elkövetését az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára.

A koptok alkotják a legnagyobb, egyben legősibb keresztény közösséget Egyiptomban. Számukat 7-10 millió közé teszik a mintegy 95 milliós összlakosságon belül. Hoszni Mubarak egyiptomi diktátor 2011-es bukása után, a 2013-ig tartó iszlamista kormány alatt a koptok helyzete nagyon megnehezült. Az olykor több tucat halálos áldozattal járó támadások azonban ezt követően sem maradtak abba.

http://hvg.hu/vilag/20171229_Fegyveresek_tamadtak_meg_egy_kopt_kereszteny_templomot_Kairobankopten-gut_01.jpg

LEÉGETT TEMPLOMOKBAN ÜNNEPELTEK A KÖZEL-KELETI KERESZTÉNYEK

Szomorú képek

Három év távollét után újra szülőföldjükön, otthonaikban ünnepelhették a karácsonyt a Ninive-síkság falvainak iraki keresztényei. Az Iszlám Állam terrorszervezet még 2014 tavaszán tört be a térségbe, és ultimátumot adott a kisebbségnek: a menekülés és a halál közül választhatnak.

Három év alatt több mint százötvenezer keresztényt űzött el szülőföldjéről az Iszlám Állam népirtó területfoglalásával. Irakban mindössze negyedmillió keresztény maradt, idén decemberben viszont visszatért otthonába az elmenekült kisebbség harmada, akiket városaik, házaik és templomaik romjai fogadott.

Az egyik ilyen település Karakos városa, ahol idén karácsonykor nem csupán Krisztus születését ünneplték, hanem az iraki kereszténység Iszlám Állam utáni újjászületését is. A kis város lakói mindenüket hátrahagyták, hogy megtarthassák a hitüket, a helyreállítás azonban lassabban halad a vártnál. Először a házakat kell rendbe hozni, majd a mezőgazdasági eszközöket és az állattartományt kell pótolni.

A városban még mindig nincs ivóvízellátás, a családok generátorokkal jutnak áramhoz. Egy lerombolt otthon újjáépítése egy- és tizenötmillió forintnyi költséggel jár, a pénzt azonban szinte senki nem tudja önállóan előteremteni, hiszen az Iszlám Állam elől elmenekült lakók vagy hátrahagyták vagyonukat, vagy felélték megtakarításaikat a többéves távollét alatt.

Az egyik legjelentősebb angol nyelvű katolikus internetes oldal, a National Catholic Register a káldeai katolikus egyház szerzetes papjával, Salar Kajo atyával készített riportot, aki a dzsihadisták megszállása alatt is Teleskofban maradt. Az atya elmesélte, hogy az otthonukba visszatért keresztények apránként építik újra házaikat és életüket. Újból felszentelték és kinyitották az Iszlám Állam által súlyosan megrongált Szent György-templomot, hogy karácsonykor mindenki betérhessen. A fiatalok még betlehemi jászolt is építettek, és egy hatalmas karácsonyfát is felállítottak.

„Úgy érezzük, hogy ez a karácsony nagyon különleges a számunkra, mivel három évet a falvainkból kiűzve töltöttünk” – mondta, a karácsonyt a szellemi szolidaritás ünnepének is nevezve. A legnagyobb ajándék az lenne, ha a keresztény közösségek a világ különböző részeiről mind összefognának, és segítenének újjáépíteni a falvakat, és támogatni a békét a térségben – tette hozzá.

http://magyaridok.hu/kulfold/leegett-templomokban-unnepeltek-kozel-keleti-keresztenyek-2619556/

Metodista templomban robbantotta fel magát egy férfi Pakisztánban

Az iszlám területeken ilyen egy keresztény vasárnap

Legalább öt ember meghalt és több mint kéttucatnyian megsebesültek vasárnap egy délnyugat-pakisztáni keresztény templom elleni öngyilkos merényletben – közölték a hatóságok.

kvetta.jpeg

 

Az istentisztelet alatt próbált meg behatolni két merénylő egy metodista templom épületébe Beludzsisztán tartomány székhelyén, Kvettában. Az egyik támadót a rendőrök még a bejáratnál feltartóztatták és lelőtték, de a másiknak sikerült bejutnia az épületbe, ahol felrobbantotta magát.

Általában 250 körül van a hívek száma a vasárnapi istentiszteleten a kvettai metodista templomban, de a karácsony előtti időszak miatt most több mint 400-an voltak az épületben – mondta a kvettai rendőrség egyik vezetője. A különleges biztonsági intézkedésekből kifolyólag nem lett sokkal több áldozata a merényletnek.

Az Iránnal és Afganisztánnal határos Beludzsisztán tartományban az utóbbi években iszlamista militánsok számos támadást hajtottak végre, valamint szeparatista csoportok is lázadást folytatnak a térségben.

MTI

A blaszfémiának nincs határa! Pornófilmet forgattak több eperjesi templomban.

Eperjes | Az egyik legnagyobb pornómegosztó portálra felkerült egy film, melyet az egyik eperjesi templomban forgattak le. A hívők és az egyház felháborítónak tartják az esetet és feljelentést fontolgatnak. Kiskorúak számára nem ajánlott tartalom következik.

A videó az Eperjes egyik szimbólumának tartott templomban játszódik. A felvételen erotikus jelenetek követik egymást, egy nő mutogatja a fenekét, majd a melleit. Ezt követően egy férfi csatlakozik hozzá és a pár közösülni kezd pont ott, ahol a hívők vasárnaponként imádkoznak - írja a noviny.sk.

A videót három minimum három évvel ezelőtt forgatták. A helyi lakosok értelemszerűen felháborodtak, különösen, hogy a videót legalább három templomban forgatott jelenetekből vágták össze.

Az egyház feljelentést tesz az ügyben.

https://ujszo.com/regio/18/pornofilmet-forgattak-tobb-eperjesi-templomban

Keresztény egyetemistákat gyilkolt az Iszlám Állam Homszban (Videó, Képgaléria)

 

Szíria

2017. 12. 05.

Keresztény egyetemistákat gyilkolt az Iszlám Állam Homszban (Videó, Képgaléria)Pokolgépet robbantott a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet Homsz városában, egy kisbuszon. A merényletben tizenhatan megsebesültek, s nyolcan életüket vesztették – többségében egyetemisták, köztük négyen keresztények voltak.

A robbantást a Baasz Egyetem közelében követték el, az áldozatok között hat nő és két férfi található, közülük legalább hat egyetemi hallgató volt. Az Iszlám Állam propagandamédiájában ugyanakkor azt hazudta, hogy a támadásuk célpontja egy katonai jármű volt, s csak kormánypárti katonák haltak meg.

Képek az áldozatokról: https://orientalista.hu/kereszteny-egyetemistakat-gyilkolt-az-iszlam-allam-homszban-video-kepgaleria/

Iráni keresztények. Börtönben szenvedni Krisztusért.

Irán: Aki áttér, börtönre számíthatAz országban élő keresztény és zsidó kisebbség hivatalosan bevett felekezetnek számít, ám hittérítő tevékenységet nem folytathatnak. Sokféle módon korlátozzák a tevékenységüket. Az iszlámról áttért keresztényeket üldözik, és a „nemzetbiztonság veszélyeztetése” címén súlyos börtönnel sújtják ők

Maryam (Naszim) Naghash Zargaran – négy év után – 2017. augusztus 1-jén szabadult a teheráni Evin fegyházból. Az iszlámról kereszténységre tért 39 éves nő nagyon rossz egészségi állapotban van. Többször éhségsztrájkba lépett, hogy tiltakozzon az amúgy is hírhedt fegyintézet közismerten rossz orvosi ellátása miatt. Zargarant nem sokkal szabadulása előtt újabb vád érte. A nő üzent dr. Khani börtönorvosnak, hogy egy fogoly eltörte a lábát. Khani azonban súlyos fájdalmai ellenére sem nézte meg a beteget.

Az ellene hozott újabb vádakról azonban semmit sem közöltek a fiatal nővel, aki ezt nyilatkozta az iranhumanrights.org internetes oldalnak:

„Így akarnak tovább zaklatni és félelemben tartani.”

Az iráni rendőrség újabb és újabb koholt vádakat eszel ki, hogy szabadulásuk után is megkeserítse a volt foglyok életét. Tovább súlyosbítja Maryam helyzetét, hogy hat hónapig nem hagyhatja el Iránt.

Naderi 15 évet kapott

A szintén iszlámról kereszténységre tért Amin Afshar Naderi sorsa még rosszabb. A fiatalembert több más kereszténnyel együtt a 15 ezer lakosú Firuzkuh kisvárosban (Teherán tartomány, Észak-Irán) 2016. augusztus 26-án piknikezés közben vették őrizetbe.

A bíróság 2017. július 3-4-én tartotta a tárgyalását, ahol 15 év fegyházra és 2 év száműzetésre ítélték. A részletes indoklás így szólt: 10 év jár a házi istentiszteleteken való aktív közreműködésért, amellyel az állambiztonságot fenyegette. Ezt gyakran alkalmazzák konvertiták esetében. A maradék 5 év pedig a feltételezett blaszfémia (istenkáromlás) büntetése.

Éhségsztrájk a figyelem fönntartásáért

Naderi 2017 februárjában kezdett először éhségsztrájkolni egyik keresztény társával, Hadi Asgarival, mivel a fegyintézet igazgatója nem engedte kezelni Asgari bélfertőzését. Naderi 2017 júliusában újabb, 3 hétig tartó éhségsztrájkba lépett, hogy fölhívja a figyelmet az Evin börtönben uralkodó katasztrofális állapotokra. Három nappal az éhségsztrájk kezdete után levelet írt a bírónak, amelyben kifogásolta a fegyintézetben tapasztalt visszásságokat

„Egy éve szenvedek fogolytársaim, a fegyőrök és a többiek bántalmazásaitól. Mit vétettem Önnek és a hazámnak, hogy ennyire gyűlölnek? A bibliából megtanultam szeretni és imádkozni ellenségeimért. De Önök mit tanultak?”

Naderi azzal is vádolja a hatóságokat, hogy szándékosan akadályozták a nemzetközi képviselőket, hogy július 5-én meglátogassák őt.

Erőszakkal visszatéríteni az iszlámra

A fiatalember 2017. július 25-én félbeszakította éhségsztrájkját, amikor mintegy 21 millió forintnak megfelelő iráni riál óvadék ellenében szabadon engedték arra az időre, míg lefojtatják a fellebbezési eljárást. Heiner Bielefeldt német teológus, filozófus, jogtörténész, az ENSZ vallás- és meggyőződés szabadságával foglalkozó volt különmegbízottja így nyilatkozott az esetről:

„Az óvadék szokatlanul magas összege, amelyet csak egy gazdag család képes előteremteni, arra sarkallja az érintettet, hogy inkább visszatérjen az iszlámra.”

Maryam Naghash-Zargaran és Amin Afshar Naderi története csak két kiragadott eset. Az iráni konvertitákat hitehagyás miatt simán halálra is ítélhetik, ahogyan 2010-ben történt Juszuf Nadarkani lelkésszel. Óvatos reményre ad okot, hogy az utóbbi években nem született halálbüntetés ilyen esetekben, de az áttértekre nehezedő nyomás nem csökken.

Egyedül 2016-ban legalább 193 keresztényt – köztük sok megtértet – börtönöztek be Iránban. És végül egy sokatmondó adat: 2017. április-június között mindössze egyetlen bíró legalább 16 keresztényre 5-10 évnyi börtönt szabott ki.

Irán és Szaúd-Arábia: Harc az igaz iszlámért

A Közel-Kelet konfliktusait majd 1400 éve átszövi a politika. Az ősi gyűlölködés a teokratikus államokat sem kíméli. A síita Irán az iszlám világ uralkodói szerepére tör, hogy a szunnita Szaúd-Arábiával szemben egyedül képviselhesse az igaz hitet. Irán ereje képes elpusztítani Izraelt, míg az USA-val szövetséges szaúdi diktatúra garantálja a biztonságot.

Belpolitikailag Irán mérsékeltebb vonalat képvisel Szaúd-Arábiánál. Míg Szaúd-Arábiában egyáltalán nem létezik vallásszabadság, csak muzulmánok lehetnek állampolgárok és a konvertitákat halállal büntetik, az iráni alkotmány – legalább papíron – biztosítja a vallásszabadságot. A keresztények, zoroasztriánusok és zsidók hivatalosan is elismert vallási kisebbség. Bár másodrendű állampolgárok, alapvetően gyakorolhatják a hitüket. Téríteniük azonban szigorúan tilos.

A kereszténység elismerése csak az ókori keresztény felekezetekre vonatkozik (örmények és asszírok). Az evangéliumi hívőket nem ismerik el kereszténynek, és mint iszlámról áttérteket kíméletlenül üldözik. Iránban a síita felekezethez tartozás olyannyira a nemzeti identitás része, hogy az iráni jog nem is ismeri a nemzeti, csak a vallási kisebbség fogalmát.

Orientalista.hu –  Víz Péter, CSI Magyarország

http://orientalista.hu/iran-aki-atter-bortonre-szamithat/

 

Mészárlás egy texasi istentiszteleten. Borzalmas!

Lövöldözés volt vasárnap a déli órákban egy dél-texasi baptista templomban, a hatóságok szerint többen életüket vesztették. A BBC legalább 27 áldozatról és 20-25 sérültről tud.

A támadás Sutherland Springsben történt, délelőtt 11:30-kor adott le gyors egymásutánban legalább húsz lövést a támadó a templomban - mondta egy szemtanú a CNN szerint.

 

Az első jelentések több halálos áldozatról és sebesültről szólnak, a BBC legalább 27 áldozatról számolt be. Egy rendőr szerint 20-25 sérültje is van a mészárlásnak.

A közeli Conelly Memorial Medical Center kórházba több sérültet is szállítottak, de az intézménynél arra nem tudtak válaszolni, hány áldozat lehet.A CNN közölte, a támadót kisebb üldözés után végül lelőtték a rendőrök.

 

A helyszínen az FBI vette át a nyomozást, több helikopter is érkezett.

Megszólalt Greg Abott texasi kormányzó is, aki szerint imádkoznak azokért, akiknek bajuk esett a támadásban.

A külföldön tartózkodó Donald Trump amerikai elnök a Twitteren azt írta, Japánból figyelemmel követi az eseményeket.

http://hvg.hu/vilag/20171105_texas_lovoldozes

Torta Lucifer szülinapjára. Provokáció a javából!

Arra köteleznék a keresztény péket, hogy süssön tortát a Sátánnak

Egészen sokkoló történetek érkeznek az Egyesült Államokból. Egy coloradói keresztény péket bepereltek azért, mert nem akart esküvői tortát készíteni egy meleg párnak. Most ismét provokatív megrendelést kapott: tervezzen tortát a Sátán születésnapjára.

A The Daily Signal számolt be róla, hogy szeptember végén Jack Philips-t újabb inzultus érte. Elmondása szerint, a vallásszabadság értelmében mindig teljesítette a vallási jellegű kéréseket. Most viszont Lucifer születésnapját akarta valaki tortával megünnepelni.

Fordított kereszt Lucifer szülinapjára

A megrendelés értelmében Lucifer feje felett kellett volna lennie egy fordított keresztnek.

Az eset is jól megmutatja, hogy a vallási meggyőződést mennyire megpróbálják eltiporni az Egyesült Államokban.

Phillips ügyvédeit már így is megdolgoztatta az a meleg pár, aki esküvői tortát rendelt a keresztény péktől. A Colorado állambeli bíróság diszkrimináció bűntettében el is ítélte.

Phillips a The Daily Signal-nak elmondta, hogy a hite miatt nem ünnepelhet az azonos nemű kapcsolatokat, és nem járulhat hozzá semmilyen perverzitáshoz, vagy boszorkánysághoz.

Ostrom alatt a keresztény pék

A luciferes megrendelés is a keresztény pék elleni támadás része, mivel a sátánisták vallási diszkriminációra hivatkozva perelhetik a péket.

Ráadásul egy hónapon belül ez már a második eset, hogy sátánistákról kap megrendeléseket. A következő állt az egyik emailben:

http://breitportal.hu/2017/10/26/kereszteny-pek-satannak/

“Gondoltam, hogy megkereslek, hogy süss nekem egy tortát, mivel nagyon erkölcsös embernek tűnsz tekintve, hogy nem sütsz tortát a meleg pároknak. Tekintve, hogy a vallás egy védett kategória, remélem hogy ezt a tortát már meg fogod sütni, hogy a vallásos barátaimmal együtt megünnepelhessük Lucifer születésnapját most novemberben pár nappal Halloween után.”                

Nem csak beszélni! Nemzetközi konferencia a keresztényüldözésről Budapesten

Elhallgatott válság – Nemzetközi konferencia a keresztényüldözésről Budapesten

2017. október 12. csütörtök 17:40

„Válaszok keresése egy hosszú ideje elhallgatott válságra” címmel a keresztényüldözésről szóló nemzetközi konferenciát szervezett az Emberi Erőforrások Minisztériuma október 12–13-án Budapesten.

A rendezvényen többek között felszólalt Orbán Viktor miniszterelnök, Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke, Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, valamint több közel-keleti egyházi vezető.

A konferencia első napján Veres András püspök köszöntőbeszédében a keresztényüldözés tényét a hit szempontjából közelítette meg.

* * *

Veres András püspök beszédét az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük.

Ha engem üldöztek, titeket is üldözni fognak (Jn 15,20).

Tisztelt Konferencia!

A keresztény ember számára ismerősen hangzanak Jézus ezen szavai. Éppen ezért az üldözött keresztényt nem érik pánikszerűen azok a jelenségek, amelyek újra és újra keresztény méltóságukban, indentitásukban és létükben sértik őket. Jézus nyugalomra intette követőit abban az esetben, ha mindezek bekövetkeznek. Sőt, még ennél is tovább ment, amikor azt mondta övéinek: Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyek országa. Boldogok vagytok, ha miattam gyaláznak és üldöznek benneteket, és hazudozva minden rosszat rátok fognak énmiattam (Mt 5,10–11). Sokak számára nehezen érthető vagy elfogadható szavak ezek. Pedig ez a jézusi bátorítás adott erőt minden kor keresztény vértanúinak az üldöztetések és a megpróbáltatások idején.

Hiszem, hogy nincs ez másképpen ma sem. Sok üldözött keresztény merít erőt ma is Jézus szavaiból. Mégis döbbenettel halljuk naponta a híreket, hogy pusztán keresztény voltuk miatt milyen sokan szenvednek üldözést, sőt vannak, akik életükkel fizetnek a Krisztushoz tartozásukért. Néró és a keresztényüldöző római császárok óta egészen napjainkig semmit sem tanultak a politikai élet egyes hatalmasságai. Pedig, ha más nem, legalább a kétezer éves tapasztalat meggyőzhetné őket Tertulliánus felismerésének igazságáról: A vértanúk vére – a keresztények magvetése. Vagyis, az üldözés nem gyengíti, hanem még erősebbé teszi Krisztus Egyházát. Szent II. János Pál pápa írta a Tertio millennio adveniente című apostoli levelében: a második évezred végén az Egyház újra a vértanúk Egyháza lett. Ezért reméljük, a jelenlegi üldözés is Közel-Keleten, Afrikában, Európában, illetve szerte a világban, végső soron most is az Egyház erősödését fogja eredményezni.

Mi, magyarok, itt a Kárpát-medencében különösen együtt tudunk érezni üldözött keresztény testvéreinkkel. A tatár invázió, majd a török megszállás, végül a szovjet elnyomás háromszor is szinte a teljes megsemmisülésig próbára tette keresztény létünket. Saját tapasztalatból is ismerjük még azt a gátlástalan gyűlöletet, amely a keresztény hit teljes megsemmisítését tűzte ki célul. Ezért is tudunk nemcsak együtt érezni, hanem az együtt szenvedés, a compassio érzése is átjárja a szívünket, amikor hallunk a híradásokból közel-keleti keresztény testvéreink véres üldözésének egy-egy újabb megnyilvánulásáról.

De azért is ébred szívünkben a compassio, az együtt szenvedés érzése üldözött testvéreink iránt, mert félelemmel töltenek el bennünket az Európában megjelent keresztényellenesség megnyilvánulásai. Nemcsak a nyíltan vallási indíttatású esetekre gondolok, mint a Franciaországban megölt papra, vagy az Allah nevében elkövetett késelésre és különböző terrorcselekedetekre, hanem azokra a keresztény hitet kigúnyoló jelenségekre is, amelyek már jó néhány éve terjednek Európa-szerte. Talán nem járunk messze az igazságtól, ha arra gondolunk, hogy bizony a történelem folyamán eddig minden véres üldözés valahogy hasonló módon kezdődött el. Most még csak tiltják a feszület, a vallási szimbólumok elhelyezését vagy viselését; esetleg gúnyt űznek a szent dolgokból és vallási érzésekből; vagy éppenséggel a magát függetlennek tartó média összehangoltan, teljes letámadást indít azok ellen, akik hitük igazságait és vallási értékrendjüket tanítva az övéktől eltérő véleményt képviselnek. De előbb-utóbb ez a magatartás a véres gyűlölet formáját öltheti! Szavakban már most is megvalósulóban van. A keresztényellenesség durva megnyilvánulásai ezek, s nem egy távoli országban, hanem itt, ma, nálunk, a XXI. század Magyarországán is megtörténik a demokrácia és a véleményszabadság égisze alatt. Sajnos, mindegyik általam felsorolt jelenségre több esetet is tudnánk felsorolni.

Ezért is értjük és érezzük a Közel-Keleten üldözött keresztény testvéreink félelmeit és szenvedéseit jobban, mint esetleg valamely nyugat-európai ország keresztényei. Ugyanakkor ámulatba is ejt bennünket az ő hősiességük, és lelkiismeret-vizsgálatra késztet bennünket az ő helytállásuk. Sorsukat látva kikerülhetetlenül válaszadásra sürget bennünket a kérdés: Vajon mi mennyire állunk készen arra, hogy hitünkért szenvedjünk, vagy ha kell, akár az életünket is adjuk érte?

Őszinte tisztelet és elismerés mindazoknak, akik ezt a konferenciát létrehívták. Érzékenyítő hatása lehet az egész társadalom felé – reméljük, nem csak Magyarországon –, hogy minél többen odafigyeljenek napjaink e súlyos problémájára, a megvalósult keresztényüldözésre és az egyre mélyülő kereszténygyűlöletre. Kívánom, hogy hassa át e konferencia munkáját az őszinte felelősség, a kölcsönös tisztelet és a krisztusi szeretet! Isten áldása legyen a munkánkon!

* * *

Az MKPK elnökének szavai után John Oluwafemi Oni, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karán a magyar kormány ösztöndíjasaként tanuló nigériai keresztény fiatal tanúságtétele hangzott el. Elmondta, a multikulturális Nigériában a viszonylagos béke 2009 után bomlott fel végzetesen, az Iszlám Állam hatására egyre erősödő nyugatellenes, dzsihadista Boko Haram kegyetlenkedései miatt 2,3 millió nigériai kereszténynek kellett elhagynia otthonát. Tízezreket öltek meg. 2014-ben 276 gyermeket raboltak el egy faluból, azóta sem találták meg őket. Az öngyilkos merénylők miatti félelem oda vezetett, hogy például az egykor öntudatos nigériai keresztények templomai az ország függetlenségének napján (október 1.), a hagyományosan igen jelentős ünnepen üresen maradtak, mert a hívők veszélyben érezték az életüket. A hazánkban tanuló nigériai egyetemista megköszönte a magyar kormány segítségét.

Idén szeptemberben nigériai, egyiptomi, iraki, izraeli, szíriai, libanoni keresztény egyetemisták (összesen nyolcvanan) kezdhették meg tanulmányaikat magyarországi egyetemeken a kormány ösztöndíjprogramjának keretében.

A konferencia következő felszólalója Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke volt. Felhívta a figyelmet Magyarország Alaptörvényének kezdőszavaira – „Isten, áldd meg a magyart” –, s ezáltal arra, hogy amikor a magyar kormány az üldözött keresztényeket segíti, velük közösséget vállal, az Alaptörvény szellemében teszi ezt. Rámutatott arra is, hogy a kereszténység lényegéhez tartozik a tanúságtétel, s ennek súlyos következménye lehet a vértanúság. Pál apostol nyomán a református püspök hangsúlyozta, ha van együttérzés (compassio, szümpateia) üldözött testvéreinkkel, akkor gyakorolnunk kell velük kapcsolatban a szümmartíriát (közösség a tanúságtételben) is, ezt pedig a Szentírás szerint a Szentlélek munkálja bennünk. „Imádkozzunk a hatalmasokért, a népek vezetőiért, hogy békésebb időket élhessünk, és cselekedjünk másokért, a szenvedőket segítve!” – mondta Szabó István az Ora et labora bencés elvére és az Orando et laborando református erényére hivatkozva.

A következő tanúságtevő Husam Banno iraki ösztöndíjas volt. Elmondta, hogy a legnagyobb iraki keresztény városból, Karakosból származik, de Bagdadban született, és ott nem vehetett fel keresztény nevet. Iskoláskorában késsel fenyegették, hogy térjen muszlim hitre, egyik tanára mentette meg. Később a moszuli egyetemre járt, az odavezető buszúton számtalanszor kapott bombatalálatot a helyi járat, mégis mindig megmenekült. – Az Úr és a Szűzanya mindennap velünk volt – mondta.

2014-ben az Iszlám Állam támadásai miatt a családjának menekülnie kellett Karakosból, és csak három év múlva térhettek vissza, porig égett otthonukhoz. Azóta elkezdődött a város újjáépítése.

A konferencia következő előadója Orbán Viktor miniszterelnök volt, aki elmondta: a közel-keleti és afrikai egyházi vezetőket meghallgatva, az ő tanácsukra, kérésükre a magyar kormány arra törekszik, hogy a szír, az iraki és a nigériai keresztények minél előbb visszatérhessenek arra a földre, ahol őseik is laktak. A nemzetközi téren pedig a döntéshozókat „ki kell szabadítanunk az emberjogi szómágia és a politikai korrektség béklyóiból” – hangsúlyozta a miniszterelnök, sorolva a vallásokkal és a vallásszabadsággal foglalkozó kutatóintézetek által egyöntetűen alátámasztott tényeket, amelyek szerint a vallások közül jelenleg a kereszténységet éri a legnagyobb üldözés a világban: száznyolc országban összesen mintegy 215 millió embert érint.

Magyarország stabil ország, ezért abban a helyzetben vagyunk, hogy szót emelhetünk az üldözöttekért, és segíthetjük őket oly módon, hogy közvetlenül az üldözött egyházakhoz juttatjuk el az erőforrásokat – hangsúlyozta Orbán Viktor.

A miniszterelnök köszöntőszavai után Shari Makar kopt keresztény műszaki egyetemista beszélt hazánkban megkezdett tanulmányairól, és méltatta országunk inspiratív kultúráját.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, a konferencia házigazdája a reformáció kezdetének ötszázadik évfordulójára utalva felhívta a figyelmet arra, hogy itt van az ideje a keresztények összefogásának. – Mutassuk fel az egységben rejlő hitelességet, dolgozzunk együtt az emberi közösség javára – hangoztatta.

A plenáris ülésen közel-keleti püspökök ismertették a helyi egyházak életét, és felszólították a nemzetközi közösséget az azonnali cselekvésre az üldözött keresztények érdekében. Basan Matti Warda, aki Raphael I. Sakót, a Babiloni Káld Katolikus Egyház pátriárkáját képviselte, II. Efrém Ignác, az Antiochiai Szír Ortodox Egyház pátriárkája, valamint III. József Ignác Júnán, az Antiochiai Szír Katolikus Egyház pátriárkája szólalt fel a konferencián.

Felolvasták Christoph Schönborn bíboros üzenetét, előadást tartott Hilarion volokolamszki metropolita, az Orosz Ortodox Egyház külügyi osztályának vezetője, Jan Figel, az Európai Unió vallásszabadságért felelős különleges megbízottja, valamint Hölvényi György, az Európai Néppárt vallásközi párbeszéddel foglalkozó munkacsoportjának európai parlamenti társelnöke.

Hölvényi György arról beszélt, nehéz megértetni az európai parlamenterek jelentős részével, hogy amikor a keresztényüldözésről szólunk, nem másokkal szemben emeljük ki keresztény testvéreinket. Az EU jelenlegi politikusai nem igazán értik meg, hogy az üldözött egyházak vezetői azt közvetítik felénk, hogy a rájuk bízott hívek őseik földjén szeretnének élni, ott, ahol megkeresztelték őket.

Le kell rázni magunkról az érdektelenséget, hiszen a Közel-Keleten egyenesen a kereszténység bölcsőjét érintő katasztrófa fenyeget – figyelmeztetett Hölvényi György.

A keresztényüldözésről szóló kétnapos nemzetközi konferencián bemutatták a Migrációkutató Intézet éves jelentését, majd szekcióülésekkel folytatódott a tanácskozás.

A magyar kormány 2016-ban létrehozta a keresztényüldözés elleni helyettes államtitkárságot, valamint segít helyreállítani a keresztény közösségek házait és templomait a közel-keleti térségben. Az Ökumenikus Segélyszervezet jóvoltából közösségi házakat is építenek Irakban, Szíriában és Libanonban.

Létrehoztak egy speciális ösztöndíjprogramot is az üldözött keresztény fiatalok számára, így ők magyarországi tanulmányaik után otthonukba visszatérve közösségük meghatározó és megtartó tagjai lehetnek. Dolgoznak egy magyar alapítású egyetem létrehozásán is a térségben a Pázmány Péter Katolikus Egyetem közreműködésével.

Az iraki város, Tell-Uszkof megrongált lakóházainak helyreállításához a magyar kormány 580 millió forint támogatást nyújtott, amelynek köszönhetően több száz jelenleg belső menekültként élő iraki keresztény család térhet majd vissza otthonába, valamint támogatták az Antiochiai Szír Katolikus Egyház, illetve a Szír Ortodox Egyház humanitárius tevékenységét is. A magyar Országgyűlés valamennyi párt támogatásával közös határozatot fogadott el arról, hogy elítéli a keresztényüldözést, valamint az Iszlám Állam tevékenységét, és felszólítja a nemzetközi büntetőbíróságot, hogy kezdeményezzen eljárást a keresztények legyilkolása miatt.

Fotó: Illyés Tibor/MTI; Botár Gergely/Kormány.hu

Körössy László/Magyar Kurír

https://www.magyarkurir.hu/hazai/elhallgatott-valsag-nemzetkozi-konferencia-keresztenyuldozesrol-budapesten

Gyilkosság az istentiszteleten. A lelkész életveszélyes állapotban.

 Washington, 2017. szeptember 25., hétfő (MTI) - Szudáni bevándorló lövöldözött vasárnap az Egyesült Államokban Tennessee állam egyik templomában.

church.jpg

    A lövöldözésnek - amely a vasárnap délelőtti istentiszteleten történt a Nashville melletti Antioch városkában - egy halálos és hat sebesült áldozata van. Megsebesült a merénylő is.  
    A nyomozásba bekapcsolódott Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) közölte: az elkövető a 25 éves Emanuel Kidega Samson, aki Szudánból vándorolt be az Egyesült Államokba 1996-ban, és legálisan tartózkodik az országban. A gyanú szerint két pisztolyt vitt magával a Krisztus Temploma kápolnába, amelyet többségében fehér amerikaiak látogatnak. Emanuel Kidega Samson fekete bőrű.

gyilk.jpg
    Az első jelentések szerint Samson maga ellen fordította a pisztolyt és öngyilkosságot akart elkövetni, ám vasárnap estére ez a vélekedés megdőlt, és a rendőrség azt valószínűsíti, hogy a fegyver véletlenül elsülve sebesítette meg a férfit. Nashville rendőrkapitánysága Twitter-bejegyzésben tudatta, hogy Samsont még vasárnap, a kora esti órákban kiengedték a kórházból, és gyilkosság, valamint gyilkossági kísérlet miatt emelnek vádat ellene.
    A lövöldözés halálos áldozata egy 39 éves nő, a sebesültek egyike, a templom 60 éves lelkipásztora válságos állapotban van.
    A rendőrség egyelőre nem közölt semmit a lövöldöző indítékairól.

kjj \ kwr \ gtr

MTI 2017. szeptember 25., hétfő 4:15

 

http://edition.cnn.com/2017/09/24/us/tennessee-church-shooting/index.html

KERESZT-TŰZBEN KERESZTÉNYÜLDÖZÉS A KÖZEL-KELETEN |

Egy felekezethez, vallási csoporthoz való tartozás ma is lehet kiváltó oka annak, hogy valaki üldözötté, áldozattá váljon. A legtöbb támadás a vallási diszkriminációt monitorozó intézetek kutatásai alapján a keresztényeket éri. Különösen súlyos a helyzet a Közel-Keleten, a kereszténység bölcsőjében, ahol  kétezer éves keresztény közösségek megmaradását fenyegeti veszély.

A naponta ismétlődő robbantások, véres összecsapások, az egész Közel-Kelet és Észak-Afrika nagy részét elárasztó humanitárius katasztrófa a hírösszeállítások rutinszerűen ismételt elemévé vált. A térség háború és erőszak sújtotta országaiban a személyes és a közösségi tragédiák mindenkit érintenek. 
A keresztények sorsa azonban kiemelt figyelmet követel, hiszen az elmúlt évek eseményei korábban soha nem látott mértékben rázták meg közösségeiket és gyorsították fel számarányuk radikális csökkenését. 
A nyugati kultúra keresztény gyökerei a Közel-Kelet véráztatta földjébe ágyazottak, kitépésük, elhalásuk az egyetemes emberi civilizációt alapjaiban rengetheti meg.

A szélsőséges, dzsihadista szervezetek és a muszlimok közé semmi esetre sem tehető egyenlőségjel. Az iszlám legszélsőségesebb értelmezését valló dzsihadista szalafizmus a 20. század második felében alakult ki. A jelenkori dzsihadizmus legmeghatározóbb szervezete a magát “Iszlám Állam Irakban és Levantében” (röviden ISIS) nevező terrorszervezet. Az ISIS mellett azonban többszáz hasonló elveket valló fegyveres csoport működik a térségben.

Az emberek ellen elkövetett erőszak mellett mindennaposak az épített örökség elleni támadások is. A keresztények kultikus helyei a terroristák számára a pogányság jelképei, amelyeket el kell pusztítani. A támadások célja egyrészt a szimbolikus jelentőségű épületek megsemmisítése, másrészt pedig lakóházak lerombolása.

A támadások és keresztényellenes atrocitások következményeként évtizedek óta tart a keresztények elvándorlása a Közel-Keletről. Ennek nyomán végleg eltűnhet a kereszténység a térségből.

A közel-keleti keresztény közösségek apadása kétségbeejtő méreteket öltött az elmúlt években. Reménységet tápláló fejleményekre és kezdeményezésekre is találunk azonban példát. Világszerte egyre több erőfeszítés történik, amelyeknek célja a probléma hangsúlyozása mellett az otthonmaradás, az újjáépítés és a hazatérés elősegítése.

A kiállítás célja, hogy tudományos alapokra helyezve, történetileg és szakmailag alátámasztva felhívja a figyelmet a Közel-Keleten zajló folyamatokra, rámutatasson a helyzet tarthatatlanságára, feltárja az okokat, és felvázolja a következményeket.
A bemutatott személyes történeteken keresztül szeretnénk felhívni a figyelmet azokra az egyénekre, akik egy-egy közösséghez, kultúrához való tartozásuk miatt szenvednek el ma is rendkívül súlyos atrocitásokat.

A Magyar Nemzeti Múzeum, mint a magyar és keresztény kultúrának, illetve annak történeti örökségének őrzője és kezelője, feladatának tartja, hogy ezeket a problémákat kielemezze és érzékenyen megjelenítse. 

Főkurátor: Dr. Speidl Bianka (Migrációkutató Intézet)
Szakértő, kurátor: Horváth- Sántha Hanga (Migrációkutató Intézet)
Szakértő, kurátor: Mércz András (Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézete)
Szaktanácsadó: Dr. Kiss Etele (Magyar Nemzeti Múzeum)
Projektkoordinátor: Varga Lujza (Magyar Nemzeti Múzeum)

A kiállítás az állandó kiállítás belépőjegyével látogatható.

Svédország szellemi halálmenete

Megtiltották az imádkozást egy svéd óvodában

A svéd hatóságok megtiltották, hogy a gyermekek asztali áldást mondjanak, és a Bibliáról tanuljanak egy svédországi, keresztény szervezet által működtetett óvodában, mert szerintük az sérti az oktatási törvényt.

A 2010-ben elfogadott oktatási törvény tiltja, hogy oktatási intézményekben a tanítás vallási elemeket tartalmazzon. A törvény betartását tanügyi ellenőrök felügyelik, akik most már a tanórákon kívüli időt is figyelik. Legutóbb az egyik vidéki óvodában tiltották meg az ebéd előtti imádságot.

prayer-school.jpg

A svéd nemzeti televízió értesülései szerint a tanügyi ellenőrök azt kifogásolták, hogy a gyermekek ebéd előtt imádkoztak és azt, hogy az óvoda pedagógusai egy különfoglalkozást, úgynevezett Biblia-Nasit rendeztek délutánonként, ahol a Bibliáról beszélgettek az óvodásokkal.

A brit Heat Street hírlap információi szerint az óvoda pedagógusai azzal védekeztek, hogy az ebédidő és az asztali áldás nem tartozik sem a tanítási naphoz, sem az oktatáshoz, ezért a törvényi tiltás nem vonatkozik rá.

A tanügyi ellenőrök ezért – hogy biztosra menjenek – egyszerűen betiltották az az “Ámen” szó használatát az óvoda falain belül. Így mostantól a gyermekek ebéd előtt nem egy áldást, csak egy rímecskét mondhatnak el, amiben megköszönik a napot, az esőt és az ételt. A bibliai témákat érintő beszélgetést a tanügyi ellenőrök szintén megtiltották, holott a hittanítást az oktatási törvény engedélyezi a vallási intézmények.

Ez nem az első eset, hogy a keresztény tradíciókat támadják Svédországban. Másfél éve egy stockholmi templomról akarták leszedni az összes keresztet és Mekka irányába fordítani, tavaly karácsonykor pedig az önkormányzati villanypóznák karácsonyi díszkivilágítását tiltották be. A kezdeményezők szerint ugyanis a keresztény jelképek rossz érzést keltenek a muszlim bevándorlókban, akik így nem érzik magukat otthon Svédországban.

Orientalista.hu – Hirado.hu

http://orientalista.hu/blog-post/megtiltottak-az-imadkozast-egy-sved-ovodaban/