Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Keresztényüldözés ma

Keresztényüldözés ma

Több mint száz asszír keresztényt kivégzett az Iszlám Állam

2015. február 27. - Emide Buda

Több mint száz asszír keresztényt kivégzett az Iszlám Állam

A dzsihadisták fogságában jelenleg 298 keresztény van, több mint száz embert megöltek közülük, 38 falujuk elnéptelenedett, házaik, iskoláik és templomaik sokaságát gyújtották fel a szélsőségesek a napokban. Egy vallási vezető szerint mintegy ötezer keresztény a környékbeli városokban rejtőzött el.

Több mint száz asszír keresztényt öltek meg az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet fegyveresei Szíria északkeleti részén - közölte a kurd önvédelmi erők parancsnoka, akit a Firat News kurd hírügynökség idézett pénteken.

Ridur Halil szerint a szélsőségesek a Hormuz nevű faluban irtották ki őket. A dzsihadisták a vérengzéssel álltak bosszút az elmúlt hetekben elszenvedett vereségeikért az ország északkeleti részén fekvő el-Haszeke tartományban. "Súlyos sebet ejtettek mindenkin, a kurdokon, az arabokon és az asszírokon" - mondta a kurd katonai parancsnok.

Mar Efren Afanail, az asszír-jakobita egyház érseke szerint a dzsihadisták fogságában jelenleg 298 keresztény van, 38 falujuk elnéptelenedett, házaik, iskoláik és templomaik sokaságát gyújtották fel a szélsőségesek. A vallási vezető szerint mintegy ötezer keresztény a környékbeli városokban rejtőzött el. Felszólította a nemzetközi közösséget, hogy mihamarabb szabadítsa ki az asszír foglyokat. Az érsek elítélte egyben azokat az országokat, amelyek "támogatják a népirtást végző terroristákat". Nevén nem nevezte ezeket az államokat.

Szíriában mintegy 30 ezer asszír keresztény élt a konfliktus 2011. márciusi kitörése előtt, többségük el-Haszekében. Az asszír keleti egyházhoz tartozó hívek nesztoriánus keresztények.

Ridur Halil szerint a kurd és az asszír erők meg tudták védeni a Habur folyó völgyében fekvő, Damaszkusztól 600 kilométerre lévő Tell-Tamer várost, a nemzetközi koalíció a levegőből nyújtott nekik támogatást, támadva a dzsihadisták állásait.

Jelenleg Tell-Hamisza településnél folynak a harcok. Ez a terület a dzsihadisták erős hídfőállása, innen indítják támadásaikat az Irakba, egészen Moszul városáig átnyúló területek ellen. Halil meggyőződését fejezte ki, hogy a kurdok és szövetségeseik megtisztítják a térséget a dzsihadistáktól, mint ahogyan történt az elmúlt hetekben Kobani városában.

atv.hu/MTI

http://www.atv.hu/kulfold/20150227-tobb-mint-szaz-asszir-keresztenyt-kivegzett-az-iszlam-allam

A bejegyzés trackback címe:

https://kozbenjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr767226059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása