Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Keresztényüldözés ma

Keresztényüldözés ma

Rendőrök akadályozták Egyiptomban a keresztények menekülését tavaly nyáron

2014. november 28. - Emide Buda

Rendőrök akadályozták Egyiptomban a keresztények menekülését tavaly nyáron

2014. november 27. csütörtök 18:04

Kairóban 703 ember halt meg tavaly augusztus 14-én két tüntetés feloszlatásakor – állapította meg a hivatalos egyiptomi tényfeltáró bizottság november 26-án bemutatott jelentésében. Az MTI tájékoztatását közöljük.

Egyiptom modern történetének legvéresebb napján a kairói Rábaa el-Adavíja mecset körül és az en-Nahda téren tartott tiltakozóakciók erőszakos feloszlatása során a jelentés szerint 693 civil és tíz rendőr vesztette életét, és több mint kétezren megsebesültek.

A főváros két közlekedési csomópontját Mohamed Murszi ex-elnök támogatói hat héten át tartották megszállva, miután a hadsereg 2013. július 3-án elmozdította tisztségéből az iszlamista államfőt.

A hivatalos bizottság a tavalyi hatalomváltás óta történt erőszakos események áldozatainak számát hivatott megállapítani. A jelentés szerint az augusztus 14-i tiltakozóakciók „sem feloszlatásuk előtt, sem az alatt nem voltak békés tüntetések”, és indokolt volt a rendőrség erőszakos fellépése, miután a demonstrálók számos felszólítás után sem voltak hajlandók önként távozni.

A bizottság kiemelte, hogy a feloszlatás előtt a rendőrök ultimátumot adtak Murszi híveinek, és egy biztonságos folyosót is létrehoztak azok számára, akik el akarták hagyni a tüntetések helyszínét. „A rendőrség először vízágyúkat és könnygázt vetett be, éleslőszert csak azután használt, hogy tagjai közül többet agyonlőttek” – áll a szövegben.

A jelentést ismertető sajtókonferencián a bizottság elnöke, Fuád Abdel-Moneim Riád ugyanakkor elítélte a biztonsági erők „brutális” eljárását.

A bizottság kimutatta, hogy a rendőrök a támadásokra reagálva nem csak az őket ért lövések forrásaira lőttek, ami jelentősen megemelte az áldozatok számát. A kormány továbbá a tiltakozóakciók kevesebb veszteséggel járó, de hosszabb ideig tartó feloszlatása helyett a gyorsabb megoldást választotta az állam tekintélyének védelme érdekében.

A jelentésben rámutattak arra is, a tavaly nyári zavargások alatt országszerte 64 templomot támadtak meg iszlamisták, főképp a vidéki régiókban. A szövegből az is kiderül, több faluban maguk a rendőrök akadályozták meg, hogy a keresztények elmenekülhessenek.

Fotó: Startribune.com

Magyar Kurír

http://magyarkurir.hu/hirek/rendorok-akadalyoztak-egyiptomban-keresztenyek-menekuleset-tavaly-nyaron

A bejegyzés trackback címe:

https://kozbenjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr536939895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása