Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Keresztényüldözés ma

Keresztényüldözés ma

A legdurvább szovjet tradíciók továbbélése Kazahsztánban

2014. január 20. - Emide Buda

Szovjet módszer a lelkész elhallgattatására

Bahicsán Kaskumbajev, a Grace Church vezetője egyszerre két ítéletre számíthat Asztanában, melyek következménye hosszú börtönbüntetés lehet.

A kazah hatóságok több mint 10 éve üldözik a keresztény közösségeket, tagjaikat megfigyelik, zaklatják és megfélemlítik. A nyomozók különösen kíméletlenek a Szovjetunió bukása után gyors növekedésnek indult presbiteriánus Grace Church gyülekezetével szemben, amely nagy befolyásra tett szert a főváros Asztana és Karaganda vezető értelmiségi köreiben. A hadjáratot lejárató médiakampány kíséri: a tv-ben, sőt az interneten kémkedéssel, pénzmosással, szélsőséges irományok terjesztésével vádolják a Grace Church tagjait, de azt is a szemükre vetik, hogy hallucinogén szert kevernek az úrvacsora borába.

Vád: a lelkész ténykedése tudathasadást okoz

Állami önkény áldozata: Kaskumbajev lelkész zvg  

Bahicsán Kaskumbajev lelkész, az asztaháni Grace Church 67 éves vezetője már 2013. május 17-e óta börtönben ül. A vádirat hangsúlyozza, hogy tevékenysége súlyosan károsítja az egészséget, és Liazzat Almenova gyülekezeti tagra hivatkozva állítja, hogy a nő a prédikációk hatására lelki beteg lett. A másik vádpont szerint a lelkész hallucinogént tett az úrvacsorán használt borba, amire a gyülekezet azzal védekezett, hogy ott csak ártalmatlan teát isznak.

Almenova története 2011-re nyúlik vissza, amikor a 34 éves nő a fővárosban rendszeresen kezdte látogatni a Grace Church istentiszteleteit, bár ezt a családja nem nézte jó szemmel. Édesanyja elpanaszolta a hatóságoknak, hogy lánya szerinte a lelkész beszédeinek hatására lett skizofrén, és emiatt egy pszichiátriai klinikán gyógykezelik.

Almenovát akarata ellenére hónapokig egy intézetben tartották, a róla készült orvosi diagnózist soha nem láthatta.

2012 októberében megindították a lelkész elleni eljárást. A Grace Church épületét átkutatták, az ott található könyveket és nyomtatványokat elkobozták. Almenova többször kijelentette, hogy egészséges, és Kaskumbajev a legkisebb mértékben sem befolyásolta az állapotát. A többi hívő is megerősítette, hogy a lelkész semmilyen pszichológiai nyomást nem gyakorolt rájuk.

Kaskumbajevet ennek ellenére 2013. májusban őrizetbe vették, és hónapokig vizsgálati fogságban tartották. Két hónapot egy pszichiátriai klinikán kellett eltöltenie, hogy pszichiátriai szakvéleményt készíthessenek róla.

Mindez a szovjet időkre emlékeztet, ahol szinte mindennapos volt a másként gondolkodók lelki beteggé nyilvánítása és elmegyógyintézetbe zárása, ahonnan aztán sokan nyomtalanul eltűntek. Kaskumbajev ügye azonban több nemzetközi emberi jogi szervezet figyelmét is fölkeltette. A bíróság 2013. október 7-én úgy döntött, hogy a vádlott – írás, prédikálás és interjúadás szigorú tilalma mellett – háziőrizetbe mehet.

Új vád: extrémizmus

A börtönből kilépve újra letartóztatták   

Amint a lelkész kilépett a fegyház kapuján, a kazah titkosszolgálat három civilbe öltözött tisztje lépett hozzá, és ott helyben letartóztatták. Ügyvédjével együtt azonnal ahhoz a Vjacseszláv Glaszkov rendőrtiszthez vezették újabb kihallgatásra, aki a lelkészt, családját és gyülekezetét már korábban is megfenyegette.

A nyomozó tudatta Nurlan Bejszekejevvel, a lelkész ügyvédjével, hogy újabb eljárást indítanak védence ellen. A kazah büntetőtörvénykönyv 233. cikkelyének 1. paragrafusán alapuló vád: terrorista és szélsőséges propaganda, nyilvános fölbujtás terrorcselekmények és szélsőséges cselekedet elkövetésére, valamint tiltott irodalom terjesztése. Kaskumbajev lelkészt újabb elítélése esetén a korábbiak mellett ezért még legalább 7 év börtön fenyegeti.

A vádlott jelenleg is vizsgálati fogságát tölti egy asztaháni büntetőintézetben.

http://www.csi-magyarorszag.hu/kazahsztan_szovjet_modszer.php

A bejegyzés trackback címe:

https://kozbenjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr455771581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása