Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Keresztényüldözés ma

Keresztényüldözés ma

Sri Lanka: „Vadásszátok le a lelkészt!”

2013. november 04. - Emide Buda

sri lanka images.jpg

Bár a véres polgárháborúnak vége, a vallási kisebbségek mégis aggódnak.

Az erőszakmentesség a buddhizmus egyik legfontosabb alappillére. A buddhista többségű Srí Lankán ennek ellenére folyamatos támadások érik a keresztényeket és a muzulmánokat.

Szaporodó vallási konfliktusok

http://www.csi-magyarorszag.hu/_sri_lanka_vadasszatok.php?nvd=1

Imádkozó tamil keresztények ak  

Az egyik felet sem támogató keresztények és muszlimok már a szingaléz kormány és a lázadó Tamil Tigrisek (LTE) közti polgárháború idején a frontok közé szorultak. Bár a belviszály 2009-ben véget ért, a vallási kisebbségek elleni támadások drámai módon megugrottak, jelentette egy misszionárius, aki 17 éve él Srí Lankán: „A testvérharcok idején több körzetben előfordult, hogy a hindukat és buddhistákat támadták, de a keresztényeket békén hagyták.”

„Srí Lanka buddhista”

A kormány buddhista templomokat épít ak  

Buddhista-nacionalista szélsőségesek szabályos gyűlöletkampányokat indítanak a vallási kisebbségek ellen, ami – főleg a keresztényekkel szemben – gyanakvást és félelmet kelt az emberekben. 2013. júniusban Ingiriya faluban (Kaluthara körzet) egy lelkész elűzésére buzdító plakátok jelentek meg: „Nincs szükségünk templomokra – csak egy buddhista templom kell nekünk. Vadásszátok le a falusi lelkészt!” Az ilyesfajta gyűlölködésnek persze meg is van az eredménye: a Srí Lankai Evangéliumi Alliansz (NCEASL) szerint egyedül 2013-ban több mint 50 rajtaütés történt templomok ellen. A sziget déli részén található Hambanthota körzetében a buddhisták az összes templomot be akarják záratni.

A gyűlöletkampányokat az ultranacionalista Bodu Bala Sena (Buddhista Erő Hadserege – BBS) és a Sinhala Ravaya (Szingaléz Visszhang) szervezi. „Srí Lanka nem többnemzetiségű és nem többvallású állam. Ez egy szingaléz buddhista ország” – közölte a BBS 2013. márciusban. „Srí Lankának készen kell állnia, hogy szembeszálljon az országban működő szélsőséges keresztény és muzulmán csoportokkal.” 2013. májusban egy buddhista szerzetes a keresztény hittérítés elleni tiltakozásul fölgyújtotta magát.

Hindu szélsőségesek a keresztények ellen

Nem csak a buddhista fenyegetés erősödik. Az északi és keleti partvidéken főleg hindu tamilok élnek, akik azonban vallásilag kisebbséget alkotnak, és a buddhisták elnyomják őket. Azokon a területeken, ahol a hinduk vannak többségben, a lakosság nagy gyanakvással szemléli a keresztényeket és a muszlimokat. „Újra és újra fenyegetnek, megtámadnak bennünket, lerombolják a házainkat, megsebesítik, sőt meg is ölik az embereinket – meséli egy misszionárius. – A keresztények annyira rettegnek a lakosság bosszújától, hogy a bűntetteket nem merik jelenteni. Ha mégis elmennek a rendőrségre, a hatóság legtöbbször tétlen marad. Sem az áldozat nem kap védelmet, sem a tettes nem kerül bíróság elé.”

Félelem az államtól

2013 elején Mahinda Radzsapaksa, Srí Lanka buddhista elnöke azonos jogokat biztosított a vallási kisebbségeknek: „Ez egy demokratikus ország. A nem buddhisták ugyanolyan jogokat és szabadságot élveznek.” Bár az alkotmány is garantálja a vallásszabadságot, az állam nemcsak tétlenül szemléli a lakosság által elkövetett erőszakos cselekményeket, de maga is elnyomja a kisebbségi vallásokat. A helyi hatóságok sokszor egyáltalán nem tartják feladatuknak a kisebbségek védelmét, főleg olyan esetekben, mint például a templomépítés vagy saját temető engedélyezése. (Tamil körzetekben általában tilos keresztény halottat hindu temetőben eltemetni.)

2004-től a buddhista szerzetesek vezette Jathika Hela Urumaya párt több helyet szerzett a parlamentben. Azóta több alkalommal benyújtottak egy antikonverziós törvénytervezetet, amelyet eddig elutasítottak. A félelem azonban nagy, mondja egy hittérítő: „A tervezet nagy aggodalmat keltett a keresztények körében, akik attól tartanak, hogy a rájuk nehezedő nyomás fokozódni fog.”

http://www.csi-magyarorszag.hu/_sri_lanka_vadasszatok.php?nvd=1

A bejegyzés trackback címe:

https://kozbenjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr305613961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása