Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Keresztényüldözés ma

Keresztényüldözés ma

Siráz foglyai. Iráni keresztények sínylődnek a leghírhedtebb börtönben.

Az új elnök nem hozott változást az emberi jogok terén sem Iránban

2013. október 07. - Emide Buda


2013. szeptember 24. (kedd)

Alighogy Hasszán Rohani, Irán mérsékeltnek tartott új elnöke hivatalba lépett, Sirázban négy keresztény évekig tartó börtönbüntetést kapott.

A lelkiismereti foglyokat a Siráz városában (Dél-nyugat Irán) található Adel-Abad börtön hírhedt Ebrat blokkjában tartják fogva, ahol csupán a létfenntartáshoz elengedhetetlenül szükséges feltételeket biztosítják. Friss levegő vagy megfelelő orvosi ellátás itt természetesen nem létezik. A négy, júniusban elítélt keresztény egyike Vahid Hakkani.

Őrizetbe vett hívők

Vahid Hakkani mn  

Vahid Hakkanit már 2012. februárban letartóztatták egy keresztények elleni razzia során. A fiatalember Sirázban éppen egy magánházban tartott áhítaton vett részt, amikor a rendőrök megrohanták az épületet, és több jelenlévőt bekísértek. Köztük volt Mojtaba Szejád-Aladin Huszein, Mohamed-Reza Partoei és Homajun Sokuhi is. A keresztény hívők több mint egy évet töltöttek rács mögött anélkül, hogy ügyüket tárgyalták volna, és a fölajánlott óvadék ellenében sem engedték őket szabadon.

M. Sz. A. Huszein mn  

Az eljárást, amely Rasidi bíró vezetésével 2012 októberében kezdődött a sirázi Forradalmi Bíróság 3. osztályán, eddig már többször önkényesen késleltették. A meglehetősen hosszú vád így hangzik: „illegális egyesületek alapítása, házi istentiszteletek látogatása, kapcsolattartás külföldi lelkészekkel, rendszerellenes propaganda, a nemzetbiztonság veszélyeztetése és iszlám szentek megszentségtelenítése hittérítés által”.

A fogolynak nincsenek jogai

Mohamed-R. Partoei mn  

A kihallgatások során a keresztények legalapvetőbb emberi jogait sem tartották be. A tárgyalóterembe csak csuklóbilincsben és lábukon lánccal léphettek be. Ezt a megalázó büntetést általában csak gyilkossággal gyanúsítottaknál alkalmazzák, de tőlük még a sürgős orvosi ellátást is megtagadták. Vahid Hakkani bélvérzésben szenved, és azonnali operációra lenne szüksége, de a hatóságok hónapig semmit sem tettek. Sok huzavona után mostanában végre megvizsgálta egy orvos, de hogy megműtik-e, azt nem lehet tudni.

Homajun Sokuhi mn  

Az előzetesben tartott keresztényeket családtagjaik sem látogathatják, és a kihallgatásokon is csak ritkán lehetnek jelen. A hatóságok nyomást gyakorolnak rájuk. Sokuhi felesége, Fariba Nazemian 17 éves fiával, Nimával együtt szintén a letartóztatottak között volt. Ők már 2012. októberben két év felfüggesztett szabadságvesztést kaptak, majd nagy összegű óvadék ellenében szabadlábra helyezték őket.

Súlyos börtönbüntetések

2013. júniusban végre ítéletet hirdettek: Partoei és Hakkani három és fél évet kapott. Sokuhi és Huszein négy év két hónapot tölt börtönben, mivel őket már 2008-ban fölfüggesztett fogságra ítélték tiltott vallási tevékenység miatt. Siráz foglyai föllebbeztek a bíró döntése ellen – a keresztények pere tehát tovább folytatódik.

Követeld Hakkani, Huszein, Partoei és Sokuhi szabadlábra helyezését!

Levél indítása

Politikai vádak keresztények ellen


Lehetetlen megmondani, hány keresztény él Iránban. Sokan bujkálnak, mert nem merik nyíltan vállalni a hitüket. Becslések szerint 3-500 000-re tehető a számuk. Ez Irán mintegy 80 milliós lakosságának csupán töredéke. Legtöbbjük a hagyományos örmény és asszír egyház tagja, amelyet Teherán csak etnikai csoportnak tart, és nem különösebben háborgat.

A főként nyugati térítés következtében létrejött evangéliumi közösségeket azonban súlyos fenyegetések érik. Nem léphetnek kapcsolatba a külfölddel, vagy misszionáriusokkal, akiket a „nemzetbiztonság veszélyeztetőinek” tartanak. Teherán így akarja megőrizni a vallásszabadság látszatát, és a keresztényeket csupán „politikai okokból” büntetik meg.

Ahmed Sahíd, az ENSZ iráni különmegbízottja becslése szerint az országban 2010 óta több mint 300 keresztényt vettek őrizetbe és tartanak rács mögött önkényesen.

A hatóságok átgondolt és módszeres harcot folytatnak a házi istentiszteleti közösségek ellen. 2013 márciusában betiltották a perzsa nyelvű istentiszteleteket, hogy korlátozzák a kereszténység terjedését. Khamenei államfő 2010. januári, Qomban tartott beszédében támadta a vallási kisebbségeket. Nem sokkal később jelentősen romlott az iráni keresztények helyzete, a házi istentiszteleti mozgalom elleni razziák azóta is tartanak.

Hasszán Rohani wm:ms


Iráni választások – reménykednek a keresztények?

Hasszán Rohani 2013. júniusi elnökválasztási győzelme után kisarjadt a remény, hogy az emberi jogok helyzetében némi javulás áll be. A keményvonalas Mahmud Ahmadinezsád nyolc évig tartó uralma után Rohani volt az egyetlen jelölt, aki reformokat ígért az emberi jogok terén. A mostani elnök Nagy-Britanniában tanult és ő vezette az iráni atomprogramról szóló tárgyalásokat az EU-val szemben.

Bár Rohanit mérsékeltnek tartják, Irán új elnökétől se várjunk túl sokat.

Ali Khamenei wm:js


Iránban a tényleges hatalmat az iszlám vallási vezetőkből és jogtudósokból álló testület, az Őrök Tanácsa birtokolja, melynek a politikai és vallási ügyekért felelős Ali Khamenei ajatollah, államfő is tagja. Ahhoz, hogy valaki a választásokon egyáltalán indulhasson, elengedhetetlen az Őrök Tanácsának jóváhagyása. Az elnökválasztás mégsem volt valódi választás, hiszen liberális jelöltek nem indulhattak.

Hogy Rohani elnöksége alatt javul-e valamicskét a keresztények helyzete, arra még várnunk kell.

http://www.csi-magyarorszag.hu/iran_siraz_foglyai.php

A bejegyzés trackback címe:

https://kozbenjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr265555016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása