Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Keresztényüldözés ma

Keresztényüldözés ma

Kereszttűzben. Szíriai helyzetkép

2013. szeptember 30. - Emide Buda

Ki védi meg a szíriai keresztényeket?

Kereszttűzben

A kereszténység erőteljes gyökerekkel rendelkezik Szíriában. A damaszkuszi úton történt Pál apostol híres megtérése, és a szíriai Antiókhiában nevezték Krisztus követőit először ke­resz­tényeknek. Mára azonban az egykor túlnyomó részben keresztény területeken a helyiek számára lassan már csak egy kérdés maradt: menni vagy meghalni?

undefined

Habár mindkét fél váltig állítja, hogy a szíriai polgárháború nem vallási alapon robbant ki, mégis úgy tűnik, hogy a dolog levét a helyi keresztény közösség issza meg. A múlt héten is történt egy atrocitás a Damaszkusztól hatvan kilométerre fekvő ősi keresztény faluban, Maaloulában, ahol a keresztények még mindig arámul köszöntik egymást. Az iszlamista felkelők több hívőt megöltek, többeket pedig túszul ejtettek. Templomaikat megszentségtelenítették, a görög katolikus kolostor kupolájának keresztjét lerombolták.
Az Open Doors nemzetközi jogvédő szervezet májusban készített jelentése szerint az egykori menedékhely, ahová az örmények menekültek az 1915-ös török népirtás elől, vagy ahová a keresztények is özönlöttek Libanonból a hetvenes és nyolcvanas években, mára egyáltalán nem biztonságos a számukra. Több szempontból is veszélyben vannak: a polgárháborús helyzet többek között törvény nélküli állapotot teremtett az országban, ami teljesen kiszolgáltatottá tette a kisebbségeket. A keresztényeket, akikről általános nézet Szíriában, hogy gazdagok, váltságdíj fejében gyakran elrabolják. Abdulmesih BarAbraham, a Yoken Bar Yoken alapítvány munkatársa szerint „a törvény uralmának hiánya a keresztényeket az egyik legkevésbé, ha nem a legkevésbé védelmezett kisebbséggé tette.” Rima Tüzün, az Európai Szír Unió külügyi vezetője szerint „keresztények százait rabolták el különböző csoportok... viszont nekik nincs politikai vagy hadi erejük, amely képes volna megvédeni őket”.

http://www.booker.hu/konyv/sziria_-_a_kultura_bolcsoje_rozvany_gyorgy/

A bejegyzés trackback címe:

https://kozbenjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr935539911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása