Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Keresztényüldözés ma

Keresztényüldözés ma

Keresztény falvakban mészárolnak a terroristák

2013. szeptember 12. - Emide Buda

Keresztény falvakban mészárolnak a terroristák, veszélyben Jézus nyelve


Vatikáni Rádió, MNO
2013. szeptember 10., kedd 12:40
A Damaszkusztól hatvan kilométerre északra fekvő Maaloula faluban megöltek három fiatal keresztényt, akik még Jézus nyelvét beszélték – írja a Vatikáni Rádió weboldala. Vagyis már most bekövetkezni látszik mindaz, amitől annyian féltek az úgynevezett felkelőket bátorító, kilátásba helyezett amerikai fegyveres beavatkozás kapcsán: több ezer éves, ám ma is elevenen élő kulturális értékek tűnhetnek el.

A főváros plébániái befogadták a még előzőleg elmenekült családokat, de az élelmiszer hamarosan elfogy. A Szabad Szíriai Hadsereg lázadó csapat tagjai szeptember 5-én szállták meg a falut, legyőzve Aszad csapatait, egy al-Kaidával szövetséges brigád segítségének köszönhetően. Miután ellenőrzésük alá vonták a várost, az iszlamisták megszentségtelenítették a keresztény épületeket, lerombolták a görög katolikus kolostor kupolájának keresztjét. A város sejkje elítélte a támadásokat, megállapítva, hogy az erőszakos tetteket nem lehet sem Allah, sem Mohamed nevében végrehajtani.

Népirtás várhat a keresztényekre

Ha a felkelők elfoglalnák az Aszadék által uralt területeket, keresztények újabb tömegei eshetnek áldozatul muszlim fanatikusok indulatainak – vetítettük előre korábban. Térképünkön látható, hogy Szíria keresztény lakossága által lakott területek jelentős része még a kormányerők ellenőrzése alatt van, elsősorban őket veszélyeztetné a lázadók győzelme. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő lapunknak kifejtette: a népirtás veszélye valóban fennáll, hiszen a felkelők „Irtsuk ki az alavitákat és a keresztényeket!” jelszavakkal indultak harcba, és eddig 450 ezer kereszténynek kellett elmenekülnie az országból.

Fotó: MNO

Ha Szíria szétesik, Nógrádi szerint libanoni, török és szaúdi érdekek nyerhetnek teret. Recep Tayyip Erdogan török kormányfő számára létkérdés lenne egy győztes háború, amely során bevonulhatna akár a szír határ mentén követelt területekre. Ugyanakkor kérdés, hogy hova tér haza a több mint kétmillió szír menekült, akik ellepték a vízben igen szegény Jordániát és Libanont. Emellett a többi szunnita többségű országban is megkezdődhetnek a keresztények és más vallási vagy etnikai kisebbségek elleni népirtások, vérbe borítva a térséget.

A Damaszkusztól 60 kilométerre található településen mintegy kétezren élnek, és egy részük még a Jézus által használt ősi arámi nyelv egy változatát beszélik. Az MNO korábbi cikkében már rámutatott, hogy ahová az Amerikai Egyesült Államok hadserege beteszi a lábát, ott több ezer éves élő kultúrák pusztulnak el. Mint ahogy arra ma már a világ szinte minden keresztény vezetője felhívja a figyelmet, a szíriai katonai műveletekért – és en bloc a közel-keleti háborúknak is – a keresztény közösségek fizetik a legnagyobb árat. III. Gergely Laham melkita bizánci katolikus pátriárka is arra figyelmeztetett, hogy ha külföldi katonai csapások érik Szíriát, akkor az csak súlyosbítani fogja a lakosság szenvedéseit.

Fotó: MNO

A most megtámadott falu egyike annak a néhány településnek, ahonnan az amerikai Passió című mozifilm arámi dialektusát kölcsönözték, vagyis az ott ma is beszélt nyelv lehetett Jézus Krisztus anyanyelve. E nyelv különlegessége, hogy legalább 3000 éve biztosan szinte változatlan formában beszélik, első írásbeli nyoma a Krisztus előtti X. századból származik. A Damaszkusztól északra fekvő három hegyi falu 10 ezer lakosa mind a mai napig arámi nyelven köszönti egymást.
http://www.booker.hu/konyv/sziria_-_a_kultura_bolcsoje_rozvany_gyorgy/

A Fotelkalandor blog szerzője járt a térségben, beszámolójában többek között arról írt, hogy a különleges nyelv azért is maradhatott fenn, mert Maaloula – a név jelentése kapu – igen nehezen megközelíthető helynek számított. A blogbejegyzésből kiderül az is, hogy a Maaloulában található értékeket nem rezervátumszerűen vagy múzeumokban őrizték meg: ott Jézus nyelve, vagy a változatlan formában fennmaradt melkita Szent Szakrisz-kolostor a jelen valósága, aminek a létét az amerikai fegyveres fellépés és a lázadónak nevezett szabadcsapatok garázdálkodása közvetlenül fenyegeti. Ezeket az értékeket feltették a világörökségi várományosi listára, 2007-ben pedig a Damaszkuszi Egyetem kihelyezett nyelvi intézetet hozott létre – amit nemrég éppen a polgárháború miatt kénytelenek voltak bezárni. A szerző ugyanakkor kitért rá, hogy a Nyugatról érkezett keresztényekre testvérként tekintenek a falubeliek. „Nincs a világnak még egy olyan vidéke, ahol ennyi különböző, gyakran évezredes hit, kultúra él egymás mellett” – teszi hozzá.

Kitér viszont arra, hogy a napokban annak az al-Kaidához kapcsolódó és a Szabad Szíriai Hadsereg szövetségesének számító terrorszervezetnek köszönhetően került be a falu a hírekbe, amely nemcsak robbantásos merényleteket követett el az elmúlt hónapokban, de keresztény templomokra támadott, síita, alavita mecseteket is romboltak, és síita imámokat fejeztek le.

http://mno.hu/kulfold/kereszteny-falvakban-meszarolnak-a-terroristak-veszelyben-jezus-nyelve-1183277

A bejegyzés trackback címe:

https://kozbenjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr465508473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása